Kezdőoldal » Egészség » Dohányzás » Miért tartják elegendőnek 1-3...

Miért tartják elegendőnek 1-3 évenkénti CT megismétlését ohányosoknál?

Figyelt kérdés
Pontosabban miért tartják elegendőnek 1-3 évenkénti CT megismétlését dohányosoknál? 1 év alatt is simán kialakulhat a tüdőrák nemhogy 3 év alatt. Esetleg a radiológusok a ct több száz 3D felvételéből tudják progonosztizálni, hogy elég akár 3 év után megismételni a ct-t? Valóban 15-20 év után kiürül a a tüdőből a dohányfüst okozta kátrány stb.?
2023. febr. 10. 22:21
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Ha egészségügyi probléma nem indokolja, nem végeznek CT vizsgálatot, csak azért, mert valaki dohányzik.
2023. febr. 10. 22:26
 2/8 anonim ***** válasza:
Drága vizsgálat. Indokolt esetekben végzik. Magánban lehet csináltatni évente. A cigi árához képest nem sok.
2023. febr. 10. 22:29
 3/8 anonim ***** válasza:
Senkit sem köteleznek arra ,hogy dohányozzon.
2023. febr. 10. 22:30
 4/8 anonim ***** válasza:
én 22-éve dohányzom de még nem ct-ztek meg miatta.
2023. febr. 11. 00:54
 5/8 A kérdező kommentje:
Ja igen, jól mondjátok, indokolt esetben. Nem értelmesen tettem fel a kerdést. Viszont valahol olvastam, hogy aki letette a cigit annak is érdemes 1-3 évente ct-t végeztetnie. Nyílván ehhez beutaló szükséges, amit pl. Onkológus adhat, háziorvos nem. Egyébként több orvos már megvetné a tüdőszűrést, mert kezdődő daganator nem látnak vele.
2023. febr. 11. 07:00
 6/8 anonim ***** válasza:

5

De ilyen alapon minden vizsgálat érdemes.

A húszas éveidben is lehet vastagbélrákod például, ami sok esetben szűréssel megelőzhető és/vagy kezelhető lenne. De a világon annyi gasztroenterológus nincsen, aki 1-3 évente a teljes lakosságot leszűri, pedig biztos akadna fenn jó pár ember a horogra.

Nyilván semmilyen szűrővizsgálattal nem teszel rosszat magadnak (bár a sugárzás nyilván pont nem az, ami jó dolog), de én nem is gondolnám, hogy ez volna a hosszú élet titka.

Genetika (amit sokan rettentően alulbecsülnek), életmód és étkezés (amit sokan rettentően túlbecsülnek), sport, stressz elkerülése, stb.

2023. febr. 13. 18:54
 7/8 anonim ***** válasza:
Szerintem csak az a lényeg,hogy dolgozz és termeljen, hogy legyen miből adót és tb-t vonni. Amint ez már nem valósul meg, azaz táppénzen vagy, mert beteg leszel, úgy az a legjobb, amit tehetsz, ha gyorsan elpatkolsz szerintem. Úgy gondolom, hogy az orvosok nem gyógyítanak, csak tünetet kezelnek. Ha eltörik a kezed, műtéttel visszateszik, vagy begipszelik és összeforr magától. Milyen rég ismert a magas vérnyomás, vagy a cukorbetegseg, mégsem tudják gyógyítani, csak kezelni. Ugyanez igaz szinte mindenre, pl a rákra is. Kezelni csak akkor tudják, ha olyan helyen van, hogy ki tudják gyorsan kapni és megszűnik. Magyarul Ha időben eszreveszik és szerencsed van, hogy jó helyre nőtt. Ha pl áttétes, már meg se műtenek. Szóval kérdésedre a válasz: Ha még tudnák, hogy rákos vagy, akkor is magas százaléka van annak, hogy nem tudnának veled mit kezdeni. Mehetnék táppénzre, nem lennél hasznos tagja a társadalomra. Így még nem tudsz róla, dolgozol, vonják az adót még a tb-t, majd egyszer csak összesen, meghalsz és kiderül, hogy rákos voltál...szerintem ez lehet az oka annak, hogy nem küldenek ct-re. Olyan korszerű gépeink vannak pl. Pet CT és még rákos betegeknek is hónapokra kell rá várniuk, addig sokan még is halnak. Egészséges embereken kellene alkalmazni a PET CT-t bizonyos életkoronként, hogy felfedezhető legyen minden időben.
2023. márc. 24. 16:55
 8/8 anonim ***** válasza:
Hülye T9 elírkált mindent bocsi.
2023. márc. 24. 16:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!