Kezdőoldal » Egészség » Dohányzás » Lehet olyan a tüdőm mint előtte?

Alias Robi kérdése:

Lehet olyan a tüdőm mint előtte?

Figyelt kérdés

Tehát

16 éves vagyok, és néhány hónapja dohányzok, ami azt takarja hogy heti 3-4 nap 5-nél kevesebb szál. Ha 20 éves koromra leteszem, lehet olyan a tüdőm, mintha sose dohanyoztam volna vagy hogy ne legyen nagy gondom belőle

Ezen kívül: makk egészséges vagyok, egészségesen eszem es semmilyen más káros dolgot nem csinálok, illetve sokat sportolok.

!!!NEM FOGOK JOBBAN RÁSZOKNI!!!

2020. okt. 18. 19:03
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%
Nem a függőségre értettem, hogy túl jó, hanem magukra a szerekre, ami alatt nem csak a nikotint értem. Azért szokunk rá, mert túl jó. Olyan dologra nem lehet rászokni, ami nem okoz valami pozitív élményt.
2020. okt. 18. 20:57
 12/18 anonim ***** válasza:
70%
Minden függőséget okozó dolog jó. Csupán a mellékhatások szarok.
2020. okt. 18. 21:04
 13/18 anonim ***** válasza:
100%
Így van, erre próbáltam rávezetni a kérdezőt.
2020. okt. 18. 21:06
 14/18 anonim ***** válasza:
0%

Drága Róbert!

Szabad országban élünk, ily módon ha dohányzol, és szeretnéd folytatni, nem kell letenned az egyre erősödő társadalmi nyomásra. Mindenki csinál amit akar.

2020. okt. 19. 06:09
 15/18 anonim ***** válasza:
85%

"Mindent szabad - csak nem minden használ"

"Minden szabad nékem, de nem minden épít."

Igen, szabad országban élünk: szabadon tönkreteheti bárki az életét...Nekem személy szerint a fenti mondatok sokat használtak: ha úgy éreztem, valamit rosszul cselekszem, megkérdeztem magamtól: hasznomra válik ez? Nem? akkor abba kéne hagyni.

Amikor leszoktam a cigiről, eltettem az árát és magam is meglepődtem, hogy olyan dolgokat tudtam megvenni, amit előtte nem :-)

Ha belegondol valaki, még ha csak napi 1.000 ft-ot is nézünk cigire, az egy hónapban 30 ezer ft!!! egy év alatt 360 ezer ft, ami már egy használt autó ára. Vagy egy jobb konyhabútoré...

Kérdező, ne a "társadalmi nyomásra" hallgass, hanem kérdezd meg magadtól: tényleg azért dolgozom majd, hogy elfüstöljem az árát? :D

2020. okt. 19. 14:21
 16/18 anonim ***** válasza:
Maga a tüdő tisztul, tehát egy idő után az érbetegségek kockázata csökkenni fog, viszont a kátrányt soha nem fogod kikaparni a tüdődből, az pedig továbbra is generálni fogja a rákos sejteket.
2020. okt. 19. 19:28
 17/18 anonim ***** válasza:
0%
Elvileg lehet.
2020. okt. 21. 06:38
 18/18 anonim ***** válasza:
100%
Olvastam erről cikkeket. Elvileg ha 40 éves kora előtt leszokik végleg az ember akkor kb. 15 év elteltével lesz ugyanakkora esélye a tüdőrákra és egyéb dohányzással összefüggő betegségekre, mint az olyan személynek aki sosem dohányzott. Szóval visszafordíthatók a károk, csak sok időbe telik. Mondjuk neked, úgy hogy ilyen keveset cigizel és még nagyon fiatal vagy, jó egészségi állapottal, ha letenned valszeg 1-2 éven belül teljesen regenerálódna a tüdőd. De én is saját tapasztalatból mondhatom, ha tudod hogy le akarod tenni, akkor tedd le. Most, nem X év múlva mert ez nem így működik ahogy elképzeled. 18 évesen amikor 2 hétig elég volt egy doboz, én is könnyű szerrel le tudtam volna tenni, de nem tettem. (Ez volt a hiba.) Aztán az a doboz már csak 1 hétig volt elég, aztán 4 napig, aztán elkezdtem dolgozni főállásban és azon kaptam magam, hogy nem bírom ki hogy ne gyújtsak rá minden szünetben és az a doboz cigi már jó hogyha másfél napra elég és havi 25-30 ezret biztos elb#szok a cigire. És most már sokkal nehezebb letenni, mint akkor lett volna. Mert az évek alatt szépen lassan függővé tesz, és már nem akkor fogsz rágyújtani amikor épp akarsz. Hanem rutinból, felkelsz jön a kávé mellé a cigi, elindulsz dolgozni, megint cigi, mielőtt bemész, megint cigi, munkaközi szünetben azonnal le a dohányzóba rágyújtani stb. A lényeg, hogy egy idő után már nem te kontrollálsz, hanem egy berögződött rutin lesz a dohányzás, de a nikotin addiktív hatása miatt olyan rutin amitől sokkal nehezebb megszabadulni mint bármi más rossz szokástól. És minél később teszed le, ez annál nehezebb. Lehet ezt most kioktatásnak fogod fel, de azért írom hogy segítsek neked tisztán látni a témában és a saját tapasztalatom írtam, nem légből kapott infókat. Remélem segítettem a válaszommal 25/F (épp leszokóban lévő dohányos)
2020. okt. 25. 08:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!