Szerintetek túl aggódom azt, hogy a párom dohányzik?
25 éves,felnőtt ember. 3 éve vagyunk együtt mielőtt megismertem akkor is dohányzott, mikor összeköltöztünk letette. Kb 3 hónapja újrakezdte szívni, azt mondja azért mert stresszel sokat a munkahelyén napi 12 órában és van hogy unalomból szívja hogy teljen az ideje.
Volt hogy 2 dobozzal elszívott egy nap, de a minimum a napi 20 szál. Hiába mondom neki picikét kevesebbet szívjon ,nem is érdekli. Én nem dohányzom de mikor ő igen akkor érzem rajta a füstszagot.
Sajnos az apukám is dohányzik,neki a tüdejében egy csomót találtak arra azt mondták az orvosok hogy a 30 éven áttartó dohányzás okozta, a nagymamám szívbetegségben halt meg szintén dohánytól. Erre a párom csak azt mondja hogy az orvosok csak rá fogják az egész dolgot a cigire,annyian dohányoznak fiatalon, semmi bajuk. Mondja ezt ő.
De mikor éjjel alszik én hallom hogy krahácsol, ő nem is emlékszik rá biztos csak képzelem.
A kolleganőm is dohányzik 40 éves múlt, és neki is van sok "baja" mégse teszi le. Mi a jó ennyire a cigiben? Csak én reagálom túl?
Annyira félek tőle hogy 20 év múlva meg sz orvoshoz kell rohangálni a párommal mert a cigaretta valami gondot okozott a szervezetében.
Félted, aggódsz érte, ez normális!
De! Leszokni nem fogsz tudni helyette. 😔
Köszönöm a válaszokat. Ha ezt szóba hozom, akkor rögvest lehurrog hogy ha ennyire zavar ez engem akkor nyugodtan menjek el.
Egyszerűen nem érti hogy csak féltem.
Aki 3 hónap után újrakezdi, és napi 2 dobozzal elszív, az masszív dohányos, sosem fog leszokni róla. (Most stresszel a munkahelyén, vagy unatkozik?! Ez is egy gyenge függő kifogás.)
Neked kell eldönteni, hogy így is együtt akarsz-e vele lenni, és ha nincs szerencséd, akkor 70-80 éves korában is ellátni, mert annyira tönkreteszi magát, ha szerencséd van, egy infarktus elviszi 50-60 éves korában.
Na figyelj csak! Én is ilyen vagyok, nem aggódsz túl semmit. Aki nem fél a következményektől az nem tud róluk, vagy nem veszi tudomásul.
1. Ezzel a te egészségedet is károsítja, ugyanis te a szűrő nélkül szívod be a füstöt, amit ő kilélegzik, tehát te rá vagy kényszerülve arra, hogy passzívan dohányozz. Talán nem érdekli a leendő gyermekei anyja egészsége? Mert köztudott, hogy a dohányfüst mutagén anyag, tehát növeli majd a leendő gyermeketeknek az esélyét arra, hogy genetikai betegsége legyen.
2.A stressz kezelésének van egy csomó egészségesebb módja is, miért a legkisebb ellenállás felé halad? Menjen sportolni vagy találjon egy jó hobbit, ami megnyugtatja.
3. A saját egészségét is durván tönkreteszi, a tüdőrákosok 90%-a dohányos (nem is beszélve a stroke és az infarktus kockázatáról). Ennyire nem gondol a jövőre talán? Szerintem ennyi idősen lehetne annyi esze és felelősségtudata, hogy nem a mának él.
4. A cigitől az ember büdös lesz. Nem is kicsit. Mondd neki, hogy neked ez visszataszító. Továbbá kiszárad a bőre, hullani kezd a haja stb.
5. A szexet sem fogja bírni, annyira lecsökken a vitálkapacitása.
Annyi mindent tudnék írni, de a lényeg átjött szerintem. Ja és a köhögést úgy tudod kiváltani nála ha egy nagyon párás helyre hívod (gőzös fürdőszoba) és megkéred, hogy vegyen mély levegőt. Akkor kérdezd meg tőle hogy szerinte ez miért van! A magyarázat az, hogy a tüdejében a dohányzás tönkretette azt a bevonatot, amely megakadályozta azt, hogy a víz(pára) hatására összetapadjanak a léghólyagocskák, tehát fulladozni kezd, mert sok összetapad és lecsökken a légzőfelület.
Teljesen jogosan aggódsz, a párod szimplán csak homokba dugja a fejét, hazudik magának (és ezzel neked is), és inkább él tagadásban, minthogy megpróbáljon leszokni. Aki több, mint egy dobozt szív el egy nap alatt, az nem a stressz és nem is az unalom miatt teszi. Függő, ez van. Megpróbálhatsz észérvekkel hatni rá, de ha csak annyi a reakciója, hogy "el lehet menni, ha nem tetszik", akkor fölösleges. Teljes mértékben képtelen a kompromisszumra, és fontosabb neki a cigi, mint te. Nem tudom, hogy én szeretnék- e egy ilyen emberrel élni, akármennyire is szeretem. Inkább nem is folytatom, mert tényleg nem szeretnék kettőtök közé állni.
#3 (vagy akárki aki tudja)
Miért károsabb a passzív dohányzás?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!