Kezdőoldal » Egészség » Bio életmód » Mi a véleményetek a veganizmus...

Barniakiraj kérdése:

Mi a véleményetek a veganizmusról?

Figyelt kérdés

2017. nov. 7. 21:22
1 2 3 4 5
 31/47 anonim ***** válasza:
43%

#29: Nem értem, mit nem számoltam jól szerinted. Azt próbáltam kiszámolni, mennyi gyümölcsöt (tömeg és kcal) kell elfogyasztani 55 g fehérje beviteléhez. De íme az általad felsoroltak:

Avokádó 2750 g, 4400 kcal (bár inkább zöldségnek számít)

Gránátalma 3235 g, 2588 kcal

Barack 6111 g, 2444 kcal

Kiwi 5000 g, 3000 kcal

Narancs 6111 g, 2750 kcal

Citrom 5000 g, 1400 kcal

Grapefruit 6875 g, 2750 kcal

Paradicsom 6111 g, 1038 kcal (zöldség)

Dinnye 9166 g, 2750 kcal

Eper 7857 g, 2514 kcal

Cseresznye 5500 g, 2750 kcal

Maracuja 2500 g, 2425 kcal

Sárgadinnye 6875 g, 2268 kcal

Málna 4583 g, 2383 kcal

Szeder 4583 g, 1970 kcal

2017. nov. 13. 23:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 32/47 anonim ***** válasza:
35%

A paradicsom és az avokádó gyümölcs, valamint írták hoyg nem arról szól a gyümölcs nap hogy csak gyümit eszel de nem akarod felfogni :)


A hozzászólásod dal csak azt bizonyítottad hogy nekünk van igazunk és egy egészséges kalória kerettel még gyümikből is bejön a szükséges fehérjemennyiség.

2017. nov. 14. 13:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 33/47 anonim ***** válasza:
76%

Utolsó, én csak a 29-esnek válaszoltam...

Nekem a gyümölcsnap alapértelmezésben csak gyümölcsöt tartalmaz, de biztos én vagyok a hülye. Én kérek elnézést.

Félreérthető volt a 25-ös válasz, bár persze korrigálták, de engem leginkább az zavar, amikor azt sugallják, hogy nem kell odafigyelni a vegán étrendre, mert olyan simán be lehet vinni mindent. De arról sosem esik szó, hogy ha egész nap csak gyümölcsöt és zöldséget eszik valaki (olajos magokat, gabonát és száraz hüvelyeseket nem - vannak ám ilyen őrültek), akkor irdatlan mennyiségű étel (ld. 6 kg paradicsom) kell egy minimális fehérjebevitel céljából, aminek az elfogyasztása nem laza pite a legtöbb embernek.

Éppen ezért lazáskodás helyett ki kellene hangsúlyozni a laikusok számára, hogy mennyire fontos a nagyobb kalória- és fehérjetartalmú ételek fogyasztása, és a makrókra való odafigyelés. Meg a B12 pótlás, minimum.

Köznapi értelemben a paradicsom és az avokádó, de még a tök és a padlizsán is zöldség (bár valóban gyümölcshöz hasonló termések), nyugodtan kérdezz meg egy zöldségest.

2017. nov. 14. 14:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 34/47 anonim ***** válasza:
57%

Ha egyértelműen írom, ergo úgy fogalmazom, hogy a "nyers 811-esek" (angolul több infó érhető el róluk: raw vegan fruitarian 80 10 10), akkor meg a legtöbb ember nem tudná miről van szó, a gyümölcsevő (vagy fruitariánus) mint fogalom viszont elég jól körülírja őket.


Magyarországon nagyon ritka az olyan ember aki így étkezne, a vegánságon belül is ezt a verziót követik a legkevesebben.


Az irányzat nagyon durván szembemegy a mai ember táplálkozásával, Dr Graham gyakorlatilag azt jelenti ki, hogy a nyers gyümölcsökön (és néhány zöldségen) kívül minden egészségtelen.


Bizony vannak köztük jó páran akik nem csak az összes gabonát és hüvelyest, hanem a magvakat is kitessékelik az étrendjükből, azok magas zsírtartalma miatt.


Ez még nem minden: a gyümölcsevésnek is megvan a maga technikája: ez a helyes ételtársítás elve, ami a következő kategóriákra osztja a gyümölcsöket: édes (banán, datolya stb), félsavas (bogyós gyümölcsök: szeder kökény stb) és savas gyümölcsök (kivi).

Gyümölcsevés esetén a monoétkezés a legjobb (egyszerre csak egyfélét), ha mégis kombinálunk, akkor édes gyümölcsöt csak édes gyümölccsel érdemes társítani (a nyers éttermekben jó esetben ezt tudják, ezért a leggyakoribb turmix a banán és datolya).

Aztán vannak még hashajtó (körte) és hasfogó (alma, banán) gyümölcsök is.


Ész nélkül nem lehet a gyümölcsöket sem tolni, mert könnyen hasmenésbe fordulhat a dolog (pl az édes és savas gyümölcsök akadályozzák egymás emésztését, így csak erjednek a belekben, csak félig emésztődnek meg, majd pedig kiürülnek).

2017. nov. 14. 15:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 35/47 anonim ***** válasza:
44%

B12 pótlás minden étrnden szükséges az állatokat injekciózzák vele, ezért van benne a húsban, tejtermékekben. A legtöbb vegán termék is b12-vél dúsított.


És egy változatos vegán étrenden ami magába foglalja a gabonákat olajos magvakat hüvelyeseket zöldségeket gyümölcsöket algákat növényi tejtermékeket valóban nm kell odafigyelni az étkezésre mert jóval egészségesebb alapvetően mint egy mindenevő étrend.

2017. nov. 14. 17:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 36/47 anonim ***** válasza:
15%
Melyik okoska pontozgatja le az összes választ?
2017. nov. 14. 18:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 37/47 anonim ***** válasza:

#34: Na ez végre egy informatív válasz volt.

Te próbáltad már ezt a fajta táplálkozást, esetleg hosszabb távon (nem 1-1 napig)? Ha igen, milyen hatással volt rád?

Párszor próbáltam zöldséglé (saját préselés) + gyümölcs napot tartani, mondván, kicsit kitisztítom a szervezetem á la Joe Cross. Minden alkalommal estére annyira rosszul lettem, hogy muszáj volt ennem valami mást. Egyszer konkrétan iszonyú migrénem lett és végighánytam az estét és éjszakát. Ez volt az utolsó ilyen próbálkozásom :/ Azóta is próbálok rájönni, miért nem megy ez nekem...

Lehet, hogy az volt a baj, hogy többféle gyümölcsöt ettem együtt? Az utolsónál egy kis nyers répa is szerepelt, lehet, hogy azt nem kellett volna. Vagy egyszerűen nem bírom ezt a sok rostot és cukrot.

2017. nov. 14. 22:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 38/47 anonim ***** válasza:
100%

Az előző oldalon írtam, hogy általánosan nem így étkezek. Azonban élelmiszerek terén félig meddig önellátó vagyok (zöldségeket, gyümölcsöket - trópusiak kivételével - és magvakat magamnak termelem meg) és ez némileg befolyásolja az étrendem. Idén június második és július első felében nagyon bőséges sárgabarack termésem volt, és mivel a legtöbb tanulmány szerint ebből a gyümölcsből nagyobb mennyiséget is lehet/érdemes enni, így beépítettem az étrendrendembe.


Az rw 811-nek megfelelő étrendet csak pár napig követtem, és ezek sem egymás utáni napok voltak, hanem hetente egyszer vagy kétszer.

Gyümölcsöt minden nap ettem/eszek általában reggelire, és kizárólag egyfélét (régebben kísérleteztem turmixokkal, kombináltam édes és félsavas gyümölcsöket is pl banán, datolya és eper, vagy banán és szeder), de ezeknek a hatása hosszú távon már nem volt előnyös).

Ennek az az oka, hogy a gyümölcsöket a legkönnyebb megemészteni, és reggel általában, ha az ember nem eszi előző (késő) este tele magát akkor üres a gyomra, és a gyümölcs fajtától függően 30 perc, de maximum 2 óra alatt megemésztődik.


Nagyon sokan csak úgy tekintenek a gyümölcsökre mint egy desszertre, amit a főtt ételek evése után kell elfogyasztani. Sajnos még a növényi alapú főtt ételeknek is kb 5-10 óra az emésztése, és amíg ezeket nem emésztettük meg, addig az utánuk elfogyasztott gyümölcsök csak megrohadnak/erjednek a gyomorban/belekben. Hányás és hasmenés már szélsőséges eset, ilyenkor a tápanyagok felszívódása is elégtelen, így kb annyit érnek mint halottnak a csók.


Dr Graham a reggeli, déli és az esti étkezést is a gyümölcsök és más élelmiszerek (ez esetben zöldségek, hüvelyesek és magvak) emésztési ideje/könnyűsége szerint állítja össze. Ezért ajánlja gyümölcsevőknek reggelire a gyümölcsök közül is a legkönnyebben emészthetőeket a dinnyeféléket (sárga, görög stb), ezeknek a több mint 90+%-a víz, hidratálják a szervezetet, és fél óra alatt meg is emésztődnek. Ebédre már kevésbé lédús, de több energiát tartalmazó (ezek nagy része sajnos, nem a mérsékelt éghajlati övben terem) gyümölcsöket ajánl - banán, datolya, füge, sárgabarack, alma stb, itt is leginkább csak a monoétkezés jöhet szóba, ha mégis kombinálnánk, akkor csak édes, és egymással azonos fruktóztartalmúakat (gyümölcscukor).


Vacsorára ( Graham úgy fogalmazza, hogy 16 óra után) jöhetnek a zöldségek, hüvelyesek és magvak (ezekből csak igen kevés), hogy minden ásványi anyagot és vitamint betudjunk vinni. Általában salátákat esznek, és csinálnak hozzá mindenféle öntetet.


Graham egyébként hiteles embernek mondható (orvosi diplomája is van), annak ellenére, hogy sokaknak - nekem is - fenntartásaim vannak ezzel az irányzattal kapcsolatban. 2013-ban ő szervezte meg a szlovéniai gyümölcsfesztivált, ahol edzéseket is tartott, és ahhoz képest, hogy már több mint 60 éves, jó fizikummal rendelkezik.

Saját állítása szerint az életmódjának köszönhetően ugyanolyan az állóképessége így 60 évesen, mint amilyen 20 évesen volt. Aztán, hogy ebből mi igaz mindenki döntse el magának.


Van jó pár kritika az étrenddel kapcsolatban:


- nem erre fejlődtünk ki: nem vagyunk már majmok/gorillák: nálunk átlagosan a nyers ételekből bizonyítottan sokkal kevesebb tápanyag szívódik fel, mint egy főtt ételből (sárgarépából pl a béta karotin 25x hatékonyabban szívódik fel főtten)


- a gyümölcsök gyors emésztésének köszönhetően, rövid időn belül újból éhesek leszünk, ezért napi 2500 kcal sem lesz elég (sport mellett meg pláne).


- Többet kell enni, ami több termőterületet igényel


- sokaknak nehézséget okoz ez a mennyiségi gyümölcsfogyasztás


- sós ízek hiánya (saláták csak rézlegesen pótolják)


- télen és tavasszal nehéz jó minőségű gyümölcshöz hozzáférni (a monokultúrás, permetezett és utóérlelt gyümölcsök nem számítanak jó minőségűnek)


- télen és tavasszal az áruk is sokkal magasabb (bár ez nem mindenkinek egy szempont)


Az én konklúzióm az egészből az, hogy nagyon jó a sok gyümölcs és érdemes is beépíteni az étrendbe, de ezekre alapozni már nem a legjobb, ámbár előnyös lehet kiszedni ebből az irányzatból az egészséges elemeket és átimportálni a saját étrendünkbe. .


Így az én étrendembe mind a hatféle élelmiszercsoport (gyümölcsök, zöldségek, gabonák, hüvelyesek, magvak és gombák) szerepel, 2 kikötéssel: Egyrészt a 80 10 10 arányt átemeltem Graham irányzatából, ergo az étrendem viszonylag alacsony zsírtartalmú. A másik pedig csak annyi, hogy nem fogyasztok finomított cukrot és nem használok sütőolajokat. Nekem ez vált be legjobban, emellett érzem, hogy több az energiám (rw 811-ben ugyanezt a szintet csak iszonyat sok gyümölccsel tudnám elérni).

2017. nov. 15. 22:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 39/47 anonim ***** válasza:
32%

#38, köszi a részletes választ, érdekesnek és hasznosnak találtam.

#35

"B12 pótlás minden étrnden szükséges az állatokat injekciózzák vele, ezért van benne a húsban, tejtermékekben." A szomszéd néni, akitől tojást és néha csirkehúst veszek, egészen biztosan nem injekciózza a csirkéjét, de kétlem, hogy ettől azok a szegény, kertben kapirgászó csirkék bármilyen vitaminhiányban szenvednének.

A megállapítás az ipari körülmények között tartott állatokra igaz lehet (bár még erről sem sikerült hiteles - nem vegán - forrást felkutatnom, ami magyar viszonylatban is helytálló), de mindig elfelejtitek, hogy állatokat lehet hagyományos módon, nem gabonákkal, szójával és egyéb szörnyűségekkel (fehérjeliszt) hizlalva is tartani. Pl. a marha természetes tápláléka a fű és a széna, az ezen élő teheneknek nem kell antibiotikum, se B12 injekció, mivel a bendőjükben élő baktériumok eleget termelnek.

A húst, olykor májat is rendszeresen fogyasztó, egészséges embereknek nincs szüksége B12 pótlásra. Azoknak a "mindenevőknek", akik csak nagy ritkán esznek húst, a kevés gyomorsavval rendelkezőknek és az időseknek persze simán lehet. A mai vegánoknak meg ott vannak a mesterséges vitaminokkal (és adalékanyagokkal, cukorral) telenyomott növényi tejek, egyéb vitaminkészítmények, vagy az injekció. De ne gondolják, hogy ha ezeket nem fogyasztják, nem alakul ki vitaminhiány. Pár hónap alatt kiürülnek a szervezet raktárai, aztán lehet figyelni a tüneteket. Úgyhogy tessék figyelmeztetni vegán barátaitokat.

2017. nov. 16. 12:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 40/47 anonim ***** válasza:

#39


- Az emberek 90+%-a iparilag előállított húst fogyaszt (paraszttanyán nevelt állatokéhoz nem fér hozzá, ezenkívül én vidéken élek, és itt is sokszor vegyszeres tápot kapnak a "hagyományos körülmények között élő" állatok is)


- Az állatok a b12-t és az azt termelő mikroorganizmusokat a növényekből veszik fel (az iparban a vegyszerrel kezelt takarmányból nem tudják, ezért jön az injekció)


- Gyümölcsöket, zöldségeket magvakat stb se csak a boltokból lehet beszerezni, és ezekhez a városi ember is könnyebben hozzáfér


- Nem kell a cukros növényi tejeket megvenni: városiaknak marad a táplálékkiegészítő, aki pedig ehet vegyszermentes gazdálkodásból vagy saját termelésből származó zöldségeket annak megvan természetes forrásból is.


- Nem ürülnek ki a szervezet raktárai pár hónap alatt: a b12 főleg nem, mert azt a májunk 3 évig is képes tárolni.

2017. nov. 16. 13:47
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4 5

További kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!