Magas feszültségű vezetékektől 200 m re már bíztonságos építési telket venni?
"Azonos teljesítmény esetén, de nyilván nem arra méretezik",
A magasfeszültségű távvezetékeket csakis a generátorok teljesítményére méretezhetik! Hiába akarsz több fogyasztót üzemeltetni, ha a termelt villamos energia nem képes ellátni.
"így a valóságban ezerféle helyzet lehetséges, az is, hogy a 120 kV-osban meg a 400 V-osban is éppen 150 A folyik."
Ha a 400 Voltos vezetékben 150 amper folyik, akkor a 120kilovoltos vezetékben ennek csak a 30 ad része, mindössze 5 amper! Erre fejlesztette ki Tesla a transzformátorokat, és ezért van feltranszformálva a villamos energia feszültsége 120 kilovoltra. hogy vékonyabb vezetéken is el lehessen juttatni az energiát a fogyasztókhoz. Magasabb feszültségen, a veszteség is a 30 ad részére csökken, hisz a mágneses erőtere is csak a 30 ad része.
" Mindezeket tudván, nem hiszem, hogy volna valamiféle káros hatása"
"Ezt én átgondolnám. Mondjuk úgy közelebb járunk az igazsághoz, hogy az élő szervezetre a mágneses tér többféle hatással van,"
A mágnesesség, csak is az anyagok elektromágneses töltöttségét befolyásolja, még pedig úgy, különböző anyagok többé vagy kevésbé vonzzák egymást a mágneses pólusok hatására. Így az élő szervezet sejtjeinek oxigénellátását tudja befolyásolni, hisz az oxigén erősen pozitív töltésű. Ha ez mágneses tér hatására meg van gyengítve kevesebb energiával tapad különböző anyagokhoz.
" csak a szokásos helyzetekben (áramerősségek és távolságok) ez a hatás elhanyagolható.
"A feszültségkülönbségeknek nincsen semmi bijomotorikus tulajdonsága"
No, ezt is. :)
"a veszteség is a 30 ad részére csökken"
Ez a következő, amit át kéne gondolnod.
"Ebből a tulajdonságából adódóan az ember szervezetére nem gyakorol semmiféle káros hatást."
Erre mondtam az előbb is, hogy ez tévedés, sokféle hatása van az emberre - sokféle, ha a hatást az ember szervezetének fogalmai szerint osztályozzuk, szerveket és betegségeket tekintve.
Az alábbi ugyan nagyfeszültség közelről, de a "semmiféle hatás" fogalomtól egészen messze áll:
..egyértelműen és ismételten, a csuklóban és könyökben izületi fájdalmakat, a szemben pedig a túlzott napozás hatásához hasonló szúró érzéseket tapasztaltam, amelyek 1-3 hét múlva múltak el...
Már, hogy mindenki számára világos maradjon, a 200 m-re húzódó vezetéket én teljesen veszélytelennek tartom, de az igazságot egyik oldalról sem jó elkenni.
Ha embereket folyamatosan azzal ijesztgetnek, hogy a kutya harap, előbb utóbb félni is fognak tőle!
A Te esetedben is ez történhetett. Az általános ízületi elhasználódásaid tudat alatt váltanak ki hasonló reakciókat.
Mert az agyad kombinálja a betanult képleteket.
Te a feszültségmentes hálózattól is ugyan ezeket észlelnéd, ha nem tudnád, hogy az ki van kapcsolva!
Nem rosszindulatból mondom, de ne hagyd ki a számításból ezt sem.
Én az útjainkon koptatott gumiporral vagyok ugyan így. Már a nagyüzemekben termesztett gyümölcsöt egyáltalán nem tudom megenni, mert hasi görcsöket okoz, és kegyetlenül fájnak tőle az ízületeim, csontjaim. Gyümölcsöseink egytől egyig forgalmas utak mentén helyezkednek el, a szállítás miatt. Az útjainkon koptatott gumipor beveszi magát a gyümölcsök belsejébe, amit az én beleim szinte a legkisebb mennyiségben is észrevesznek.
Már nem tudom megmondani, mit üzensz neki, hogy alighanem összekeverte a szezont a fazonnal, a nemzetközileg híres szakembernek, aki saját magán kísérletezte ki a nagyfeszültségre alkalmas elektrosztatikus védőruhát, és a ruha nélküli tapasztalatait leírta, mert rgy munkás élet végén meghalt szegény immár 22 éve...
Egyébként akik 120-as távvezetéken dolgoznak, azok is azt mondják, hogy kétrendszerű távvezetéknél elképzelhetetlen az a tévedés, hogy az üzemelő rendszert közelítsék meg, mert azt érezni.
Én csak 10 kV-os kábeleret fogtam át, amiről elkezdték már letekerni a papír érszigetelést, érdekes volt. :) Hidd el, az az érzés nem keverhető össze a köszvénnyel vagy a lumbágóval. :D
Hidd el,: az elektrosztatika az csak is egyenáramnál érvényesül. A váltóáram egyik félperiódusban épít, a másikban lebont! Ha az úgy lenne, ahogyan ilyesztgetik az embereket, akkor a magasfeszültség alatt a fák sem nőnének, a madarak sem ülnének meg a drótokon! A magasfeszültségű szigetelők ép azért olyanok amilyek, hogy a madarakat elriassza, nehogy fészket rakjanak oda, ahol áram húzhat át, esetleg egy párásabb időszakban.
Tudjuk, hogy ilyen ijesztő tévhitek keringnek a villamosságról, és azért nem teszünk ellene semmit, mert a távvezetékek valóban veszélyesek, és ezek nélkül sok tudatlan bátor ember végezhetné életét a magasfeszültségű oszlopokon. Csak ez a rémhír tartja őket távol az oszlopra mászás gyönyöreitől. Így is sok halálos baleset történik ezeken az oszlopokon, csak erről a média nem számol be úgy mint az közuti balesetekről. De azért az már enyhén túlzás, hogy különböző agyament emberek bizonygatják a nem létezőt. Ezzel nem rólad beszélek, hisz te is csak azt mondod, amit valahol olvastál, vagy hallottál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!