Miért kell forralni a különbféle gabonapelyheket?
Csak azért, hogy az állaga jobb legyen, vagy esetleg valamilyen kórokozó semlegesítése a cél (pl.: fuzárium)?
Ha egyszerűen tejjel feláztatom, akkor is fogyasztható a zab, illetve a tönkölybúzapehely? Vagy inkább ne?
"kórokozó semlegesítése a cél (pl.: fuzárium)"
A fuzárium toxint termel, azt a forró víz nemhogy semlegesíti, hanem még jobban kioldja. A gomba toxinok nem bomlanak ilyen hőmérsékleten.
Elméletileg nem juthatunk fuzáriumos gabona közelébe sem, mert Mo-n a gabonaféléket koptatásnak teszik ki.
Háztól vásároltnál meg előfordulhat, de ott meg nagyobb esélyed van arra, hogy ismered az eladót, megnézed előtte a gabonaföldet, stb.
A gabonaféléket azért kell hőkezelni, mert a magas keményítőtartalmuk miatt emészthetetlenek az ember számára. Nyeresen fogyasztva a szervezet nem tudja kellően feldolgozni, és csak megterheli a hasnyálmirigyet.
Gabonafélélet, hüvelyeseket, burgonyát és kelkáposztát nem szabad fogyasztani nyeresen emiatt.
Ja, természetesen mindez nem érvényes a csíráztatott formájára, vagy a zsenge gabonára. Egyébként minimum 15 perc hőkezelés a gabonaféléknél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!