Az igaz, hogy a gyümölcsök felvágás után veszítenek a vitamintartalmukból? Vásárolt 100%-os gyümölcslében mennyi vitamin marad mire eljut a fogyasztóhoz?
Általában a hátulján fel van tüntetve, hogy mi van benne. Multivitaminok esetében nagyon sok vitamint felsorolnak és mivel mindenféle törvények és szabályok védik a fogyasztót, egészen biztos, hogy azok benne vannak, legalább akkora mennyiségben, amekkora fel van tüntetve. A megengedett szórás elenyésző, de mivel a gyártó/forgalmazó nem szeret százezreket büntiként fizetni, ezért betartják a terméken feltüntetetteket és talán egy pár ezrelékkel több mg vitamin is kerül bele...
A sima gyümölcslevek esetében nem sűrűn találkozom olyannal, amiben sok lenne a vitamin, esetleg a c-vitamint szokták feltüntetni, de ezt sem mindegyiken.
A drágább gyümölcsleveket elvileg olyan eljárással készítik, hogy minél több eredeti rostanyag és vitamin maradjon meg. //élelmiszerbiológiai ismereteken tanultuk, hogy nem mindegy, hogyan csinálják, hány fokon főzik, hány fok van a helyiségben, stb. Hasonlóképpen nem mindegy a fagyasztási eljárás sem, érdekes dolgok ezek//
Szóval a drágábbakban, multivitaminokban benne van a napi ajánlott mennyiség, de pl. egy szobiban nem hogy vitamin, de még gyümölcs se nagyon található...
Felvágás után veszítenek vitamintartalmukból - ez a következő képpen történik: a vitamin nem tud szublimálni, tehát ha felvágják a gyümit, nem elillan onnan, hanem az oxigén hatására beindulnak bizonyos kémiai folyamatok a gyümölcsben, melyek hatására módosulnak a benne lévő kémiai kötések, vegyületek, így lehetséges, hogy a vitamin valamilyen formában csökken, átalakul, feloldódik, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!