Van, aki csinált már házilag kis svédkeserűt?
Nem, mert a receptben szereplő növényeket nem lehet beszerezni. Az eredeti recept az így néz ki:
10g aloé
5g mirha
0,2g sáfrány (Crocus sativus)
10g szennalevél (Cassia angustifolia)
10g kámfor
10g rebarbaragyökér (Rheum rhabarbarum)
10g kurkumagyökér (Curcuma longa)
10g Theriak venezia
5g bábakalács-gyökér (Carlina acaulis)
10g angyalgyökér (Angelica archangelika)
10g manna
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Valamikor lehetett a Herbária szaküzletekben kapni svédkeserű fűkeveréket Amaro néven akkor ezt hetekig kellett alkoholos vízben áztatni. Benne volt minden, aromatartó csomagolásban de ez az átkos szocialista rendszer ellenséges hadjárata volt ezért megszüntették mint a fizetett ünnepeket.
A belevalókat akár szárítva akár frissen áztatod (cirka 30-32%-os alkoholba) , hetekig kell áznia úgy hogy aromatartó áztatóedényt használsz, pl.: 5 literes befőttesüveget műanyagfóliával, jól legumizva.Az áztatási időszak alatt rendszeresen kell felnyitni kevergetni fémmentes eszközzel,lehetőleg egy vadiúj fakanállal. A 2. héttől kezdve már el lehet kezdeni fogyasztani de érdemes tovább áztatni míg annyira le nem fogy, hogy zavaró az üledék.Akkor elszűrni.
Ma talán külföldről vagy interneten be lehetne szerezni de valszeg drágább mintha megveszed készen.Járj utána.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!