Mi ehető és mi nem a candida diéta alatt?
Diéta
A candida albicans elsősorban szénhidrátokkal táplálkozik. Először tehát az édességeket kell száműznünk az étrendünkből, beleértve a mézet is, sőt, az első 2-3 hétben a gyümölcsöket is. Még a savanyú gyümölcsök is tartalmaznak gyümölcscukrot, és az édesítőszerekben is van fruktóz.
Ugyanígy nem ajánlatos élesztő alapú ételek, italok fogyasztása sem; ilyenek a sajtok különösen a penészes sajtok kerülendők , a sör, a bor. Szintén kerülendők az elszigetelt keményítőt tartalmazó ételek, pl. fehérkenyér, fehér rizs, tészták. Vigyázzunk az adalékanyagokkal, színezőkkel, állományjavítókkal is. Ennek betartása nem is olyan nehéz, mint gondolnánk: vásároljunk piacon, főzzünk friss zöldségekből, húsból, gyümölcsökből. Használjunk fűszernövényeket, melyek közül erős gombaölő hatással bír például a rozmaring, a sáfrány, a kurkuma, a koriander és a római kömény.
Milyen kenyeret fogyasszunk? Fehér kenyeret semmiképpen ne, sőt gyakran becsapósak a teljes kiőrlésű termékek is, mivel ezeket sokszor barnábbra színezik, hogy még "natúrabbnak" látszódjék, és a fehér liszt sem hiányzik belőlük. Vegyünk tiszta rozs, korpa, vagy grahamkenyeret, de mi magunk is süthetünk. A saját kézzel készített is sokáig eláll, mentes minden adalékanyagtól, és még az sem feltétel, hogy kenyérsütő géppel rendelkezzünk. (A diétához rovatunkban találhatnak ételajánlatokat.)
Az egész diéta alatt nem tanácsos fogyasztani:
édességek, szárított gyümölcs, dinnye; élesztő, élesztővel készült termékek és ételek, fehérkenyér, zsemle, kifli; tejföl, a sajtok nagy része (különösen a penészes fajták); kechup, majonéz, mustár, készen kapható salátaöntetek és mártások, szójaszószok; gomba; sör, bor, pezsgő, gyümölcslevek
Csak a szigorú diétánál (az első 2-3 hétben) tiltott, de a későbbi szakaszban már fogyasztható: könnyű, nem gombás érleléssel készült sajtfélék, kecskesajt; kecsketej, tej; bab, borsó, kukorica; barack, szőlő (mérsékelt mennyiségben), alma, körte, avokádó, cseresznye, narancs, citrom, grapefruit
Amit az egész kúra alatt ehetünk:
bármilyen sovány hús, halak, kagylóés rákfélék; natúr rizs, hajdina, árpa, korpatermékek, köles, lencse, zab, zabtermékek;
hidegen sajtolt olajak; tojás; élőflórás natúr joghurt, élőflórás natúr ivójoghurt, juhtúró;
padlizsán, patisszon, cukkíni, tök, brokkoli, karfiol, spárga, uborka, spenót, paradicsom, paprika, retek, fejessaláta, hagyma, fokhagyma, sárgarépa, fehérrépa, petrezselyem, zeller, gyömbér, burgonya, fehérés vöröskáposzta, kelbimbó, cékla;
rozmaring, sáfrány, kurkuma, tárkony, bazsalikom, római kömény, curry, koriander; ananász;
dió, tökmag, szezámmag;
kávé, ásványvíz, teák.
Szia!
Én 8 hónapig ezt csináltam, ha van konkrét kérdésed, akkor szívesen válaszolok. Látom kaja listát már kaptál. :-)
Utolsó vagyok!
Az el kell még mondanom, hogy nasinak fahéjjal megszórt almaszeleteket ettem! Persze grammy almát, amiben kevés cukor van. Szóval a fahéjat nagyon nagyon utálják!!! Én meg nagyon szeretem, úgyhogy így jártak. :-)))
huhh..a fahéjat én is utálom:$
a tojásról és grafriutról ellentétes dolgokat olvastam valahol azt írják ,hogy lehet enni és valahol nem..ti ettetek tojást és grafruitot?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!