Kezdőoldal » Egészség » Bio életmód » Gyereknek mákolaj?

Gyereknek mákolaj?

Figyelt kérdés

Gyermekem tejfehérje allergiás, így tablettás vagy pezsgőtablettás Ca-al oldjuk meg az elegendő Ca bevitelt.

Ő ugyan még " csak " 15 éves , de testileg egy majdnem felnőtt nő. Adhatom neki a hidegen sajtolt mákolajat? (Én két hónapja reggelente egy mokkáskanálnyit eszem. )

2013. jan. 20. 22:54
 1/5 anonim ***** válasza:

Kalcium bevitel zöldségekkel, húsokkal is bőven fedezhető.

Persze nem a lónak is sok, óriási mennyiség amit manapság ajánlanak! Ezt azért ajánlják, mert azt 'hiszik' magukat szakembereknek tartó emberek, hogy ha egy ásványi anyag nem szívódik fel rendesen, akkor többet fogyasztva majd mégis felfog, megelőzve ezzel a csontritkulást. Hát, ez sohasem volt így. Nem is kell hogy így legyen. Ha nem eszünk gabonákat, pótolunk d-vitamint, akkor a kalcium felszívódása, hasznosulása megfelelő lesz.

A mákolajjal annyi gond van, hogy (mint növényi olajokban általában) nagyon rossz az omega3 : omega6 aránya. És ez nem jó. Továbbá tényleg fölösleges :)

2013. jan. 20. 23:27
 2/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ. Azért gondolkodtam rajta, mert szeretném az amúgy mindeképp felírt Ca tablettát kiváltani valami mással.
2013. jan. 21. 21:18
 3/5 anonim ***** válasza:

Persze, ebben az esetben érthető a választás!

A d-vitamin pótlását nagyon ajánlom kalciumpótlás mellett.

2013. jan. 21. 21:22
 4/5 A kérdező kommentje:
Mennyit kellene adnom és milyen formában?
2013. jan. 21. 23:51
 5/5 anonim ***** válasza:

~3000-10000 NE a D-vitamin ajánlott napi bevitele. Nyáron a kevesebb, télen a több.

Ez nem az RDA bevitel, a hivatalos vélemény gyakran változik, és általában a valódi igény alatt van, miután emelik az ajánlott mennyiséget még akkor is.

Mi cseppek formájában fogyasztjuk. Én külön nem figyelek rá, de jó tudni róla, hogy ahogy a kalcium hasznosulása a D-vitamin szinttől függ, úgy a D-vitamin pedig a magnéziumtól. Ma néztem, hogy napi 500mg magnéziumra lenne szükségünk, amiből általában csak 300mg-ot tudunk megenni. Tehát ha tudjuk, hogy egy zöldség vagy gyümölcs jó magnéziumforrás, akkor lehet az gyakrabban enni. Én is erre fogok figyelni, mert nem kezdek el egy sor új táplálékkiegészítőt szedni. Ha viszont igény mutatkozik rá, akkor a magnéziumot nem oxidált formában, hanem (szerves?) citrát formában tartalmazó készítmény kell.

D-vitaminról nem tudok ennyit írni, ami praktikus kiszerelés azt érdemes megvenni tapasztalataim szerint. Csepegtetős például 1 csepp 400, 1000 NE, ebből néhány csepp elég (most 400-as van itthon, 10 csepp azért lemegy ebből is, ha olyan van több is, télen bőven van hol hasznosulnia).

2013. jan. 22. 00:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!