Hogyan tudom felmérni az általános egészségi állapotom egy bioéletmód elkezdéséhez?
Szeretném komolyabban venni az egészségem, szedek is pár vitamint, szerintem egészségesen táplálkozok és élek, de szeretnék a rejtett betegségeimről is tudni.
Mivel a vitamintúladagolás veszélyes lehet, ezért nagyon óvatosnak kell lennem.
Honnan tudom, milyen vitaminból mennyire van szüksége a szervezetemnek? Laborvizsgálat elegendő erre?
Hogyan lehet felmérni azt, hogy vannak-e sportsérüléseim, vagy nem látható (pl idegi/érrendszeri) probléémáim?
Ma a vitaminok ajánlott napi mennyiségét azok a gyógyszergyártók "írják elő" neked - korábbi lobbitevékenységüknek köszönhetően - akik a televízióban azt reklámozzák például, hogy
"Napi egy Prosztamol únó!" ahelyett, hogy "Ne dohányozz, fogyj le ha túlsúlyos vagy, és szakítsd meg időről-időre a hosszas ülőmunkádat!".
vagy azt, hogy
"Szedj ilyen-olyan gyomorsavlekötőt rendszeresen!" ahelyett, hogy "Ne étkezz túl fűszeresen, ne fogyassz sok szénsavas üdítőt, ne dohányozz, és ne stresszeld magad túl!"
Mint a fenti okfejtésből kitalálhattad, én nem hiszek a vitamintúladagolásban, egyúttal egy komoly vitamincsomagot is fogyasztok napi rendszerességgel, évek óta, és köszönöm, remekül vagyok.
Ma nem létezik arra tudományos módszer, hogy a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek mennyiségét kimutassák a szervezetben, csak hiány esetén a jellemző tünetegyüttesekből tudnak következtetni egyikük-másikuk esetleges alacsony szintjére. Bár van néhány "elismert nagy cég" akik különféle méréseket "hoztak létre" erre, az egész sajnos csak csalás, hogy a saját vitamincsomagjukat értékesítsék. Aki pedig lerántotta a a leplet a csalásról, azt elég csúnyán üldözik ma is.
A laboreredmények az általános egészségi állapot sok jelzőjét megmutatják, de abból sem mindegy, milyet készítenek, és előfordulhat, hogy az sem jelez semmit, pedig probléma van.
Sportsérülések, ideg- és érrendszeri kérdésekre sajnos nem tudok válaszolni.
Javaslom jó szívvel a következő könyv elolvasását, nekem rengeteget javított a szeretteim életminőségén. (Édesanyám elhagyta az egyik szívgyógyszerét, a 92 éves nagymamámnak meg megszűntek az ízületi fájdalmai, és újra teljes szellemi frissességét élvezi - hogy a saját kicsattanó energiáimról ne is beszéljek.)
Dr. Lenkei Gábor - Cenzúrázott egészség
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!