Nem szörnyű a bio kaják íze? Mennyivel drágábbak?
Attól függ. Anyukám biokertészkedik, de már vagy húsz éve, én azon nőttem fel, és például a nagyüzemi paradicsomot, amit boltban meg zöldségesnél árulnak, egyszerűen képtelen vagyok megenni, annyira íztelennek érzem.
Amúgy ha az ízfokozó hiánya a baj valamiben, azt pár hét alatt meg lehet szokni.
A bio és a nagyüzemi zöldségek között annyi különbség van, hogy korlátozva van milyen vegyszerekkel védekezhetsz a kártevőkkel szemben. Drágább a bio körülmények között előállított kaja, mert nem lehet használni pl.: műtrágyát hogy minél nagyobbra felfújhassad a zöldségeket.A másik nagy különbség, hogy a bio kajákat szigorú és rendszeres ellenőrzések alá vetik. A bio minősítés egyik fő kritériuma, hogy a termesztő területen előtte soha nem használtak műtrágyát. A bio minősítés megadására Magyarországon a Biokontroll Hungária Kft. jogosult és ők végzik az ellenőrzéséket is. Kizárólag ezek az élelmiszerek nevezhetőek Bio-nak.
Tudok olyan gazdáról, aki már lassan 4 éve nem permetezi a paradicsomait és szépen virulnak a kertjében.
Bio kaja a boltba: Ízetlen, megfizethetetlen,
Falusi bio kaja. Olcsó, finom, ízletes és a egészségesebb.
A kérdés első felét nem értem. Mitől lehet egy bio kaja szörnyű ízű? Pl. Nekem, mint vegetáriánus biokertésznek egyik párolt sárgarépa se szörnyű ízű, akár bio akár nem. Maximum, ha elrontja a szakács, de az mindegyikkel előfordulhat. Inkább úgy közelítem meg a kérdést, hogy a hagyományos módon otthon termelt zöldségekben, nagyobb mennyiségben vannak jelen olyan ízek, nyomelemek, vitaminok, melyek az iparszerűen termelt bolti árukban nincsenek meg. Mindegyik más célt szolgál. Én a kertemben olyan paradicsomot és őszibarackot veszek le, amelyiknek kicsordulna a leve, ha megnyomnám. Ilyeneket a boltban nem kapsz, mert nem szállítható. Ezen kívül ott a fő cél, a nagy tételben olcsón termelt hatalmas méretű, sokáig polcon tartható, jól eladható árú. Természetes íz, egészséges táplálék és egyéb hasonló marhaságok, ott nem szempont. A profit mindenek felett. Ez utóbbi mondat az olasz, spanyol bio termékek egy részére is igaz. Innentől kezdve arra mondhatod teljes biztonsággal, hogy bio, amit magad termelsz bio módon.
Ha valakit érdekel, hogyan keletkezik a profit mentes bio termény, tekintse meg biokertészeti honlapomat:
Olcsón is hozzá lehet jutni bio kajához, tudod hogyan?
Megtermeled magad! Ehhez viszont olyan körülményekre van szükség!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!