Mióta elkezdtem csinálni a paleo étrendet, folyton hasmenésem van. Ez normális?
A paleo étrendben nem nyers hús van, többek között?
Mert akkor én ezen nem csodálkoznék.
A hasmenés meg nem normális dolog.
Nyers hús? Ne már! Én 2 éve csinálom, de még egyszer sem ettem nyers húst. XD
Mennyi ideje kezdted el?
Ha mondjuk több zsírt eszel, mint előtte attól is lehet, de a sok zöldségtől, gyümölcstől is lehet. Kell egy kis idő, amíg a szervezet megszokja az új étrendet. Főleg, ha hirtelen váltottál. Nekem nem volt ilyen problémám, mert fokozatosan álltam át.
Nem normális. Ahogy a paleolit étrend sem. Lehet ragaszkodni hozzá, csak amikor a szervezet jelzi, hogy nem az, legalább annak hinni kellene.
Leírjam, mit okoz a folyamatos hasmenés, vagy rákeresel a neten?
Miért is nem normális a paleo étrend? Az emberi szervezetet nagyon könnyű becsapni manapság a sok adalékanyaggal, ízfokozóval.
A paleo arról szól, h igyekszünk olyan alapanyagokból készíteni ételt, ami ezektől mentes, illetve néhányat eleve kerülünk, mert az károsan hat a szervezetre, mint pl a gabona, a tej. Mindezekre van tudományos bizonyíték. És természetesen ezeknek az ellenkezőjére is van. Mindenki eldönti, mely visgálatoknak hisz. Az meg, h kinek volt igaza, majd az idő előrehaladtával kiderül. Nem menthetünk meg mindenkit - mondhatják ezt akár a paleósok, akár a "normális" emberek is. :D
Mindenki nagyon okos tényleg.Milyen is a normális étrend?sültkrumpli???
Kedves kérdező!súlyos az a hasmenés vagy csak többször "mész ki"?Mert ha egyébként nincs bajod akkor szerintem csak átállás vagy méregtelenítés miatt van
vagy több a zsir
Pont a hetvegen kerdezte a parom, hogy mit tudok a paleo etrendrol, mert erdekli a dolog. El sem olvastam, csak kikerestem neki egy csomo irast, majd o eldonti maganak, hogy mit csinal.
Erdekes a szemlelet, miszerint gabonat ne, hisz osember apaink/anyaink sem talaltak tul sok buzatablat, raadasul mammutkergetes kozben sem kelesztettek a kenyeret, stb.
A tejrol meg ne is beszeljunk.... csak az ember ilyen bena az osszes eloleny kozul, hogy anyatejrol valo leszokas utan is fogyaszt tejet....
Kedves kerdezo, ha nem kronikus a hasmenes, azaz nagyon sok, nagyon gyakran es alhasi es egyeb fajdalmakkal jar, akkor varj egy par napot, mert lehet h tenyleg elmulik es csak az atszokas miatt van.
En is kiserletezgetek tobbfele kajakkal es van ami nekem is napokig hig szekletet produkal, de soha nincs az a tipikus "betegseges" hasmenes, amit mondjuk egy virusos fertozes tud okozni.
*károsan hat a szervezetre, mint pl a gabona, a tej. Mindezekre van tudományos bizonyíték. És természetesen ezeknek az ellenkezőjére is van.
Jól megfogalmaztad a lényeget, gondolok itt az utolsó mondatra.
Az adalékokat stb. akkor is ki lehet kerülni, ha nem paleolit szerint kajálsz, sőt, ajánlott is, és a "normál" étrend sem sültkrumpli-zabálást jelent. Nagyon leegyszerűsítitek a dolgot.
A paleolit igencsak egyoldalú, sok olyan dolgot tilt a tejen és a gabonán kívül is, ami fontos tápanyagokat tartalmaz.
Szerintem nagyon fontos a mértéktartás mindenben, legyen az tej vagy gabona vagy sült krumpli, és legyen az táplálékmegvonás.
Nem mellesleg még a régészek sem tudják, hogyan táplálkoztak a paleolit korban az emberek (volt egyébként gabonafogyasztás!), tehát akkor mire alapozzák a módszer kitalálói az elméletüket.
Pont olyan "divatéletmód", mint pl. az Atkins. Hatékony volt, csak a szénhidrátmegvonás iszonyat durva mellékhatásokkal és betegségekkel járt, csak erre előre nem figyelmeztettek senkit. Ki kellett találni valami mást helyette.
Egyetlen hasznos dolog van a paleolitban, a műanyagok kerülése, de mint mondtam, ezt kis odafigyeléssel meg lehet oldani szélsőségek nélkül is.
Utolsónak egy kis pontosítás: a paleolit étrend nem azt jelenti, h utánozzuk a paleolit kor emberének az étrendjét. Ez az elnevezés csupán azért jött, mert a paleo rendszere erre hasonlít a legjobban, de nem megegyezik vele! Mellesleg, igen, a paleolit korban is ehettek gabonát, de vajon mekkora mennyiségben?! :D
A paleo étrendet amúgy tudományos kutatásokra alapozzák. :)
Az egyoldalúsággal nem értek egyet, mert annyiféle zöldség és gyümölcs van, h nehéz lenne ezek mellett egyoldalúan táplálkozni (még akkor is, ha a hüvelyes zöldségek tiltólistások). A széndhirát megvonáshoz csak annyit fűznék hozzá, h létezik pl ketogén diéta, amivel komoly eredményeket lehet elérni különféle betegségek gyógyításában, csak eleinte hozzá kell szokni, mert nagyon idegen a manapság megszokott étrendtől.
Az ember mindenevő állat, ez pedig azt jelenti, h nem csak egyféle étrenden képes megélni. Régebben úgyis csak ahhoz jutottak hozzá az emberek, ami az adott területen megtermett. Ha semmi nem termett, akkor állati eredetű táplálékon éltek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!