Régebben hogy főztek szappant?
Anyukám még főzött otthon szappant.
Disznóvágáskor a nem használható,zsíros részeket összegyüjtötték. Pl. bélzsír,a disznó végbele stb.
Begyújtott az üstházba, a rézüstbe beletette a zsiradékot. Vett szappanfőző lúgot a háztartási boltban,és a szükséges mennyiséget a zsiradékhoz öntötte. Eleinte kavargatta,majd amikor már kezdett levet ereszteni,ritkábban kavarta meg.
Amikor a massza tetejére feljött a sűreje,abból próbát vett. Ha megfagyott,akkor hagyta az egészet kihűlni.
Másnap a tetején összeállt szappan leszedte,egy rácsra rakta,és késsel darabokra vágta. Ha megszáradt,akkor eltette a kamrában.
Ami alul maradt lúg,azt üvegekbe töltötte. A kamra legfelső polcára tette,és ráírta nagy betűkkel,hogy lúg.
Mosáskor a ruhát először szappannal átdörgölte,másnapig áztatta a szappanos vízben. Másnap pedig a mosáshoz a lúgot használta. Még én is mostam így,fiatalasszonykoromban.
Szia!
Olvasd el illatosszappan blogját,nagyon érdekes :)
Ott lépésről lépésre le van írva,hogy hogyan kell szappant készíteni,és találsz fortélyokat is :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!