Ha napi egy 1500-as c vitamint szedek napi 1x a téli időszakban akkor kialakulhat vesekő?
Figyelt kérdés
Hallottam hogy hosszú távon nem tesz jót ilyen szempontból a c vitaminokt. 29. 20:05
1/8 anonim válasza:
Kialakulhat, de ugyanakkora eséllyel, mintha semennyi C-vitamint nem szednél.
2/8 anonim válasza:
Nem alakulhat. A cvitamin vizben oldódó, tehát nem raktarozodik el hanem egyszerűen kiürül. Még ha 5-10 gramm lenne a vizeletedben még az sem karositana, így is rengeteg más ásványi anyag is kiürül egy pössentéssel. Az a napi 1 tabletta 1500 as cvitamin édes kevés egy vesekőhöz
3/8 Ypszilon1980 válasza:
Ez ma már szerintem egyáltalán nem bizonyított. Akinek hajlama van rá, vagy a vesélyében pang üledék, kristályok, homok, annál lehet ezzel nem kellene pluszban terhelni a vesét, de ott sem biztos a vesekő kialakulása. Inkább az a kérdés, hogy ennyit mi értelme van szedni.
4/8 anonim válasza:
Ez egy tévhit.
Én napi több grammot szedek, és még élek.
5/8 A kérdező kommentje:
A téli időszakban gondoltam csak szedni hogy erősebb legyen az immunrendszer és kevésbé kapjak el ezt azt.
nov. 3. 05:48
6/8 anonim válasza:
Hülyék vagytok. Maradjatok a sorosgyurcsánybrüsszelnél az a ti szintetek
7/8 A kérdező kommentje:
#6 ennek mi köze van a C vitamin fogyasztáshoz? 😀
nov. 3. 20:24
8/8 anonim válasza:
Aszkorbát alapú vesekövet még nem szedtek ki emberből. Az aszkorbinsav (amit valóban felhasznál a szervezeted), az valóban oxaláttá metabolizálódik végül, és oxalát vesekő már létezik persze, de ez az oxalát csak abból a mennyiségből képződik ami felhasználódik/elhasználódik benned. A felesleg az kiürül, rizikó mentesen. Tehát ahogy az #1-es válaszoló mondja, az hogy 100 mg helyett 1500-at szedsz, nem növeli a vesekőképződés veszélyét. Még akkor sem, ha a tájékoztató cetlin ez szerepelne.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!