Tüdőtágulat mitől jöhet létre ha nem copd-s valaki? Vagy akkor az? Hogy lehet megelőzni?
Hogy jön ide a Ptx? Szerintem erről sem szólt a kérdés! Vagy te eltérhetsz a konkrét témáról, míg más válaszadó nem???
Továbbá megkérnélek, hogy értelmzésed újra az első hozzászólásom. Azt írtam, hogy a sport által "később alakulnak ki a tünetek, vagy ha már jelen vannak, akkor azok súlyosbodása időben elnyújtható". Nem írtam azt hogy ezzel megelőzhető, csak a tünetek progressziója lassítható.
Egy kis biológiai kitekintés:
Emfizémában a tüdőtágulat miatt alapból megnő a tüdőben bennszorult levegő térfogata (szaknéven FRC (funkcionális reziduális kapacitás)), a kórképet ezért sorolják az OBSTRUKTÍV tüdőbetegégek közé. Ennek következtében nagyobb energiabefektetés szükséges a kilégzéshez, idővel kialakul a hordó alakú mellkas és az oxigénhiány.
Hogy jön ide a sport? Úgy, hogy a terhelés megőrzi a tüdő eredeti rugalmasságát (elastic recoil), illetve a bordaközti izmok által kifejthető erőt. A kettő együtt segíti a kilégzést, pont azt, ami a emfizémában nehezített.
A Ptx nem tudom, hogy keveredett ide, igen az mindenkinek lehet tök mindegy, hogy sportol, vagy nem. Erre írtam, hogy ez olyan mint a tüdőrák, de igazából más kórképet is írhattam volna. A Ptx kialakulásának is megvan a valószínűsége időskorban, meg sportolókban, de messze nem úgyanakkora a gyakorisága! Pistának a fotelben sokkal nagyobb valószínűséggel lehet Ptx-e, mint egy élsportolónak, mert idős korban gyakoribb esemény (feltételezem a fotelben ülő Pista idős lehet, a fiatalok sajnos a PC előtt úlnek 0-24...). Ami azt illeti emfizémás betegnél gyakoribb a Ptx, mint az átlag populációban, de ha egy lusta emfizémás és egy mérsékelt terhelést végző emfizémást nézünk messze különbözik az előfordulás gyakorisága.
Konkrét megelőzést a dohányzás elhagyása jelenti legtöbb esetben. Az emfizémások 82%-a dohányzó. A maradék 18%-ba tartozik a mérgező gázokat belélegzők (pl. munkahelyi ártalom: ammónium-klorid, ózon stb gázok belégzése)
Az emberek szeretnek kíbúvókat keresni, kényelmesen élni, de a mindennapi égészséges funkcionálásért tenni is kell. Sajnos a dohányzás elhagyása és a testedzés sem menő a társadalom széles rétegében.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!