2. típusú cukorbetegséghez valóban jól érthető, gyakorlatias útmutatók, tanácsok, figyelmeztetések, tudnivalók?
"Kezdő" vagyok, az 5.X után ért utol a baj és annyira semmitmondó, "általános" infót kaptam eddig, ami számomra az életem átszervezéséhez, komfortosabbá tételéhez (édes)kevés.
Ugyanakkor a jószándékú, lépcsőházbéli tanácsadók képletét kb. ismeritek: ahány, annyifélére esküszik.
Ráadásul esetemben kétszeresen bonyolult a dolog: súlyos társbetegségeim is vannak.
Kb. 70 dkg.,INZULINOSOKNAK készített tankönyvcsomaggal, szakirodalommal, füzetecskével, vércukornaplóval "indítottak utamra"...oszt, ha megmaradok, jó, ha nem , úgyis jó.
Napi 1 tablettával indítottak jó egy hónapja.
2X 500mg. Merckforminnal éldegélek jelenleg, júniusban napi 3-ra emelendő a bogyó...és ennyi. Július végén akar a doki újra látni.
(én őt az életben nem többé, muszáj leszek szakorvost váltani! De ezt sem tudom, hogyan fogjak hozzá. )
Milyen ellenőrzéseket kérjek a körzetitől, kb. mennyi időnként?
Emberi fogyasztásra is alkalmas ételek, receptek listáját hol keressek? Mondják, nem csak zsömlén, biomadáreledelen és hasonlókon élnek azok, akik még nem inzulinosok, de hol kereshetnék a magyar konyha ízeihez hasonló , egy személyre szabott egyszerű tippeket?
Édesítőszer, és ha igen, melyik? Aszpartám, szukralóz, szacharin, neotám, aceszulfám-K, ciklamát.....melyik kevésbé szervezetkárosító?
Melyik vércukormérő a minőségileg megbízható, amelyiknek a tesztcsíkjához van TB-támogatás is?
(Jelenleg Akku-Chek Active mérőm van, ahogy mondták, a legszuperebbek közül való...csak éppen a tesztcsíkot nem tudom megvenni hozzá, mert nem TB-támogatott, így viszont 50csík 3000 Ft.)
Ti hogyan tettétek elviselhetőbbé? Milyen praktikákat iktattatok be a hétköznapjaitokba?
Szia!
Kezdetben sok az új info, de bele lehet jönni, és meg lehet akadályozni életmódváltással a szövődmények kialakulását.
- az orvostól kapott anyagokat tessék elolvasni
- szakirodalom. Dr. Fövényi József könyveit ajánlom. van sok szakácskönyve, és szakkönyve a diabéteszről úgy általában.
- a doki tudja majd, h milyen vizsgálatokra küldjön, de általában 3 havonta fognak laborra beutalni, és nagyon sok értéket nézni. ezek közül az egyik legfontosabb az úgynevezett HbA1c (hemoglobin A1c), ami a diabétesz karbantartásának elsődleges indikátora, úgy hivatkoznak rá, mint a "három havi átlagra", de valójában nem átlag.
Ez az érték 7% alatt kellene legyen.
- szénhidrátszámolást meg kell majd tanulni. (erről biztos kaptál prospekusokat, h melyik ételnek 100g-jábn mennyi szénhidrát (ch) van. Az elején ez méricskélés, számolgatás, de egy idő után már ránézésre tudni fogod, mennyi adag kajában mennyi ch van.
Általában napi 180g vagy 160g széndirátot kell beosztani.
- ételekkel kapcsolatos pár alapdolog:
NEM: fehérliszt, fehér tészta, fehér rizs, cukor, méz
IGEN: teljes kiőrlésű liszt, graham liszt, bulgur, durum tészta, basmati rizs
glikémiás index = GI
alacsony GI: 0 - 30
közepes GI: 30-70
magas GI: 70-100
- törekedj a lassú felszívódású szénhidrátok fogyasztására (alacsony GI)
- kerüld a gyorsan felszívódó szénhidrátokat (magas GI)
- cukor alternatíva: eritritet dícsérik, bár az ára elég borsos. a folyékony édesítő is jó sztem
- az Accu Chek jó mérő, a teszcsíkot meg sajnos nem úszod meg olcsón támogatás nélkül :(
- A Dcont cukormérőhöz lehet teszcsíkot venni online 2700 Ft-ért
- az ételek ch tartalmát és glikémiás indexét (GI) a kalóriaguru oldalán megtalálod:
- nem kell marsklakóknak való kajákat főzni, enni, hanem megtanulni ch-t számolni, és alacsony GI alapanyagokat előnyben részesíteni.
néhány tipp:
- sok zöld zöldség
- reggelire tej helyett tejszín
- fehér kenyér helyett teljes kiőrlésű kenyér (akár süss magadnak!)
- rizs helyett bulgur
- a hús, tojás, magvak, sajt, kefír, natúr joghurt elvileg mehet minen mennyiségben, de ha társbetegségeid is vannak, jó lenne erről az orvossal konzultálni (pl vesebajok vagy pajzsmirigybajok esetén több dologra kell figyelni)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!