Mandulaműtét halmozott betegségek esetén 33 évesen?
33 éves nő vagyok. Endometriózissal és Hashimoto kórral (autoimmun pajzsmirigy betegség) élek. Mindemellett sajnos hajlamos vagyok idegeskedni, stresszelni magam, amire a szívem is rosszul reagál, szívritmuszavarom lesz tőle (kardiológiára járok rendszeresen, a szívem egészséges, pici eltérés van 1-2 billentyűmön, ezeket orvosi utasításra 1-2 évente megnézetem, hogy nem romlanak-e, szerencsére stagnál a dolog, azt mondják, inkább csak óvatosságból menjek el rendszeresen kontrollra).
Szóval a lényeg, hogy sem fizikailag, sem lelkileg nem állok a helyzet magaslatán. Másfél éve a házasságom is tönkrement, kidobott a férjem egy fiatalabb nő miatt, teljesen új életet kellett kezdenem, ami rettentően nehéz volt, volt egy depressziós korszakom, jártam pszichológushoz is. A depressziós időszak alatt rengeteget voltam beteg, főleg a mandulámmal voltak gondok. 1-2 havonta mandulagyulladást kaptam. Tavaly nyárra már terveztünk is egy mandulaműtétet, de lett közben egy új kapcsolatom, a lelki sebek elkezdtek begyógyulni és fizikálisan is jobban lettem. Elmúltak egy fél évre a mandulagondok, így a műtétre sem került sor.
Most újra tél van és újra előjött a mandulagyulladás. Korábban is minden évben volt mandulagyulladásom, gyerekkoromtól kezdve, de általában csak évi 1, telente. A háziorvosom is azt mondta, azzal nincs különösebb baj. A baj, és a műtét lehetősége akkor merül fel, ha évente 4-nél többször fordul elő és a mandula már inkább problémaként funkcionál, mint védőszervként.
Két hete vettem észre, hogy furán fájt a torkom, bepillantottam a számba, és láttam a pöttyöket a mandulámon. A háziorvos kiírt egy kör antibiotikumot. Beszedtem, jobban is lettem, de most hétvégén megint lebetegedtem. Benéztem ma is a torkomba, már megint/még mindig pöttyös a mandulám (sajnos a két betegség között nem néztem).
Félek, hogy újra feljön a mandulaműtét eshetősége, ha ez visszatérő probléma lesz. Nagyon félek a műtéttől, úgy tudom, 33 évesen azért már nem gyerekjáték a dolog. De inkább attól félek, hogy ha kiveszik a mandulámat, ezt az alapvetően gát-szerepet játszó védőszervet, akkor minden vacak a tüdőmre meg a szívemre fog húzódni. Sajnos ennyi betegséggel és ilyen gyenge immunrendszerrel meg lelki instabilitással, félek, hogy többet ártanánk a műtéttel, mint amennyit használna.
Akinek kivették a manduláját, írna? Javult a helyzet? Romlott? Miket tapasztalt? Minden beszámolónak örülnék.
És elnézést, hogy ilyen hosszú lett a kérdés. Nagyon neki vagyok keseredve most...
Köszi a választ! Engem is meg fognak műteni 2 hét múlva, ma voltam a kórházban. Remélem, javulni fog az állapotom.
Sok szerencsét neked!
Ha valaki olvasná, legyen itt tanulságként a történetem :)
Megvolt a műtét, meglepően jól és gyorsan helyrejöttem belőle, pedig mindenki azt károgta a környezetemben, hogy biztos milyen nehezen fogok helyre jönni meg majd mennyi bajom lesz később. Tele volt gennyel mindkét mandulám (úgy, hogy műtét előtt 2 kör antibiotikumot kaptam, még ezek után is tele voltak gennyel), így mindenképp ki kellett őket venni. Műtét után az első hét nem volt leányálom, de megfelelően ütemezett (4-6 óránként beszedett) fájdalomcsillapítóval kibírható volt. Utána fokozatosan javultam, hagytam el a bogyókat. 4 éjszaka kórház, utána 2,5 hét lábadozás otthon. Ma már újra dolgozom, és remélem, a jövőben jóval kevesebb problémám lesz, mint korábban. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!