Ha gyerekként minden évbe 4x-er volt tüdőgyuszija valakinek, mennyi az esélye ha felnőttként is megint tüdőgyulladásos lesz belehal?
Elöször is igen primitív dolog a "tüdögyuszi" kifejezés használata.
Másodszor a tüdögyulladást fertözés okozza, hiába volt valakinek régebben többször (az éve négyszer kizárt dolog, nem minden köhögös megfázás tüdögyulladás), ettöl még késöbb nem kell, hogy ugyanaz a baja legyen. Emellett ma nem igazán fordul elö, hogy valaki belehal tüdögyulladásba, kivéve, ha kisgyerek, idös vagy valami egyéb ok miatt nagyon legyengült állapotban van.
Akinek gyerekkorában volt egy súlyosabb pneumoniája,az könnyen együttjárhatott pleuritissel. A pleuritis következménye a hegesedés, ami nehezíti a légzést. Akinek már eleve heges a tüdeje, sokkal rosszabbul éli meg a légúti fertőzéseket. Nem feltétlenül fokozza ez magában a hajlamot a tüdőgyulladásra, de a sima bronchitist is borzalmasan kellemetlenné és elhúzódóvá teszi. Betegségtől legyengült szervezeter pedig könnyen megtámadhat vírus vagy baktérium.
Én 9 évesen haltam meg kishíján a tüdőgyulladásban, mert a háziorvosom sima hörgőgyulladásnak vélte és nem volt hajlandó beutalót adni mellkasröntgenre. Mire a szüleim ennek ellenére bevittek a kórházba, már a fél tüdőm félig volt folyadékkal és mellhártyagyulladásom volt. Pénteken vizsgált meg a gyerekorvos, aki azt mondta, hogy ha nem hoztak volna be a szüleim, hétvégére meghaltam volna. 2 hetes kórházi kezelés után, hegekkel és pleuropericardialis adhézióval mentem haza. Az orvosok a szüleimre parancsoltak, hogy nagyon figyeljenek rám, mert életem végéig hajlamos leszek a tüdőgyulladásra. Ami be is jött, mert többé alig mehettem ki a hóra, mégis még 5 alkalommal lett tüdőgyulladásom. Olyan állapotban van a tüdőm, hogy egy lufit sem bírok felfújni. Tehát belehalni nem halsz bele, amennyiben kezelnek, de szövődmények nélkül megúszni nem nagyon lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!