Pajzsmirigyesek! Tanácsot szeretnék kérni és véleményt?
8 éve van autoimmun alulműködésem. Nem izgultam a dolog miatt, semmi tünetem nincs eddig nem is volt.
Viszont lett egy ismerősöm akinek ez van mellette pedig pcos és inzulinrezisztencia. Azt mondta együtt jár ez a 3, utánanéztem és tényleg.
Van okom ezektől félni? A vércukrom normális szokott lenni a vérvételen, nődokinál voltam, sosem mondott semmit. Legutóbb volt hasi és hüvelyi uh, de nem tudom az mennyit ért mert elfelejtetten pisilni előtte és a doki a hólyagomtól nem sokat látott.
A mensim mindig rendben volt.
A pajzsmirigyem is jó volt 3 évig gyógyszer nélkül de most sajnos 5.25 a tsh. Antitpo 143 (a >35 helyett).
Ugyanakkor meglepő módon semmi túnetet nem tapasztalok. Energikus vagyok, jól.koncentrálok, a másfél órás elöadáaok alatt is végig figyelni tudok, igébylem a sportot, az arcszínem egészséges.
Könnyen kelek reggel.
Étvágyam mérhetetlen, hízni nem hízok ( a korábbi 40es tshmmal sem híztam).
Valakinel hasonló? Vagy bármi tapasztalat? a kís3rőbetegségek mint a pcos, ir kötelezően jelentkeznek? És ha konkrétan semmit nem érzek és ha nem látnám a leleteimet, azt hinném semmi nem furcsa, kell félnem ezektől?
23/L
Az sajnos igaz, hogy gyakran az egyik autoimmun betegség "hozza a másikat". Tehát nem kötelezően, de elég nagy eséllyel kialakulhat egy második, harmadik AI.
Az antiTPO-d nem olyan vészes, ez még csak a szubklinikus állapot, ami több éven át is tarthat - nálad láthatóan már 8 éve. De azért le kellene csökkenteni a normál szintre - ezt remissziós állapotnak hívják, a normál ellenanyagszintet és a tünetmentességet jelenti. (Teljes gyógyulást azért nem szoktak mondani, mert az AI bármikor visszatérhet.)
A 40-es TSH nagyon magas volt, a mostani 5.25 nem vészes - gondolom, szedsz hormontablettát.
Utóbbival kapcsolatban: természetes módon is lehet támogatni a pajzsmirigy működését ásványi anyagokkal, vitaminokkal, mozgással - így lehet, hogy csökkenthető lesz az adag. Igazából a T3-szintet kellene nézni, és ahhoz mérten beállítani az adagot, csak sajnos ezt sok orvos nem így szokta, hanem pusztán a TSH alapján.
Vannak magyar nyelvű Hashimoto-s csoportok a Facebookon, pl. a Hashimoto HU - nincs nagy mozgás, de azért sok hasznos infót találhatsz régi posztokban és kommentekben.
Ha beszélsz angolul, akkor javaslom dr. Izabella Wentz honlapját (és/vagy FB-oldalát), ő egy amerikai gyógyszerész, aki maga is Hashi-s volt, kb. mindent tud róla, amit lehet. A kiváltó okokról, azok megszüntetéséről, és a szükséges étrendkiegészítőkről szóló cikkeit mindenképp olvasd el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!