Ingadozó vasszint, növekvő vörösvértest-süllyedés és fehérvérsejtszám, magas eozinofilszám mire utalhat?
Még márciusban kezdődött a kálváriám, mikor három hete fennálló panaszaimmal (szédülés, fejfájás, hányinger, gyengeség, fáradtság, ízületi-és izomfájdalmak, étvágytalanság, lehangoltság) orvoshoz fordultam. Elküldött vérvételre, hallásvizsgálatra, szemvizsgálatra, fül-orr-gégészetre és neurológiára is (ahol végeztek MR-vizsgálatot is), ám a vérképemen kívül mindent teljesen rendben találtak (mondjuk szemészeten megemlítették, hogy astigmia mixtám van, de nem az okozza a tüneteket, viselek szemüveget is miatta). Vashiányt (5,1 umol/L, a referenciaérték 9,00-21,5 között van) és ideggyulladást állapítottak meg nálam (úgy, hogy az MR-em negatív lett...). Indoklás: valószínűsíthető, hogy az influenza szövődményeként alakult ki, bár az MR nem igazolta.
Ezenkívül a rheuma faktorom szintje volt magasabb (31 IU/mL, referenciaérték <14), meg voltak szinte lényegtelen eltérések (kicsit alacsony haematocrit-szint, ALAT/GPT, bilirubin, de azok normalizálódtak a következő vizsgálatra). A vörösvértest-süllyedésem ekkor 10 mm/h volt, a fehérvérsejtszámom 9,06 (referenciaérték 4,00-9,50), aminek csupán 2,2%-át tette ki az eozinofil nevű fehérvérsejt. A labor időpontja: 2018. 03. 07.
Kezelésként vastablettát kellett szednem egy hónapig (olyat, amit a gyerekeknek adnak), ami folsavat is tartalmazott. Egy picit jobban lettem, azonban május környékén újult erővel tért vissza a dolog.
Eleinte csupán kicsit lehangoltabb lettem meg csökkent a teherbírásom, aztán szépen lassan visszatért a fejfájás, szédülés, hányinger, ízületi fájdalmak, július környékén már rosszabb volt a helyzetem, mint márciusban, teljesen lerobbantam fizikailag, a napi teendőimet nehezemre esett elvégeznem a folyamatos fájdalmak és rosszullét közepette, így hát elmentem újra orvoshoz (hozzá kell tennem, azóta át kellett jelentkeznem másik orvoshoz, mivel a régi elment máshova dolgozni).
Az új orvosom elrendelt egy teljes vérképet, mely szerinte teljesen negatív lett, bár a fehérvérsejtszámom csupán picit volt magasabb (tényleg csak hangyányival, 9, 59 volt ekkor.) A vasszintem normalizálódott (legalábbis én azt hittem...), aminek nagyon örültem, ugyanis 21,2 umol/L volt az érték. A vérsüllyedésem 15 mm/h volt ekkor, az eozinofil pedig 1,3%-át tette ki a fehérvérsejtjeimnek. A labor időpontja: 2018. 07. 09.
Sajna a panaszaim egyre csak fokozódtak, rosszabbodtak, így 07. 31-én visszamentem az orvoshoz (akkor már ötödik napja nem ettem szinte semmit, annyira szédültem, hogy ülő helyzetben is úgy éreztem, mindjárt lefordulok a székről, minden ízületem sajgott, nem tudtam fogni, és a járás is nehezemre esett, az előtte lévő napokban csak aludni járt belém a lélek, naphosszat csak aludtam), aki újra elküldött vérvételre. Említettem neki, hogy nézesse meg a rheuma faktoromat, ő viszont elutasította a kérésemet, mondván ő nem tudja elrendelni azt a vizsgálatot (noha a volt orvosom simán elrendelte, holott kevesebb befolyással rendelkezett, mint a mostani orvosom).
A mostani eredményeken teljesen ledöbbentem, ugyanis a fehérvérsejtszámom 9,74 10e3/uL volt (ami még mindig nem vészes, de miért növekszik?), ennek 13,8%-a (!!!) eozinofil volt, a vasam 9,06 umol/L (ami mondjuk még mindig a minimum fölött van 7 tizeddel, de a majdnem három hete készült vérvételen 21,2 umol/L /!!!/ volt!), és a vérsüllyedésem is 20 mm/h-ra nőtt.
Teljesen tanácstalan vagyok, az orvosom elhajtott a múltkor annyival, hogy ha a panaszaim rosszabbodnak, akkor menjek vissza hozzá. -.- Hát köszönöm szépen, az nem elég rossz, hogy a napi teendőimet nem tudom rendesen elvégezni, a feladataimat (házi munka, bevásárlás, unokaöcsémre vigyázás) pedig csak segítséggel tudom megoldani. Előre is köszönöm a hasznos válaszokat! :)
2018.03.07.
Haemoglobin: 12,30 g/dl( referencia érték: 12,00-16,00)
M. cell vol.: 82,10 fL (ref. érték: 80,00-97,00)
M. cell HGB: 28,20 pg (ref. érték: 26,00-34,00)
M. cell HTC: 34,30 g/dl(ref. érték: 30,00-36,00)
2018.07.09.
Haemoglobin: 12,70 g/dl
M. cell vol.: 82,00 fL
M. cell HGB: 28,30 pg
M. cell HTC: 34,40 g/dl
2018.08.01.
Haemoglobin: 12,25 g/dl
M. cell vol.: 82,33 fL
M. cell HGB: 27,27 pg
M. cell HTC: 33, 12 g/dl
Egyébként ma jártam az orvosnál, vittem minden eddigi leletemet, de ügyet sem vetett rájuk mondhatni, unottan megkérdezte, hogy szédülés miatt miért küldtek el neurológiára, MR-re, meg a többi helyre, majd vonakodva bár, de adott beutalót a reumatológiára. Ezenkívül megjegyezte, hogy a vas ingadozása teljesen normális (talán, ha nem csak meglegyintette volna a papírokat és látja, milyen nagy az az ingadozás, nem ezt mondja...), a rheuma faktorom pedig csak egy kicsit emelkedett, mit vagyok úgy oda (több, mint a duplájára emelkedett a szintje, de ha ez neki normális, akkor jó..), meg különben is látszott rajta, hogy maximum annyira érdeklem, mint egy szaros pelenka közelebbről. :/
Érdekes, hogy a HGB teljesen normális szignifikáns vashiány mellett, így semmiféleképpen nem lehet ráderőltetni a vashiányos vérszegénységet sem. Esetleg erősebb menstruációs vérzés okozhat ingadozást, talán ebben igaza van, de szerintem a többi tünet nem elhanyagolható. Jó hogy kaptál beutalót :) a kétszeres emelkedést én soknak találom, lehet tényleg autoimmun lesz, akkor viszont jó ha hamar el tudják csípni.
Ne vedd magadra az orvos viselkedését, sajnos ilyen is van, lehet rossz napja volt. Tudom, ez nem mentség, de nem lehet vele mit tenni. A betegnek olykor a sarkára kell állnia, ha el akar érni valamit. Jól csináltad :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!