Evés utáni gyomorfájás?
Sziasztok!
Az utóbbi időben minden ivás és étkezés után (müzliszelettől-kiadós vacsiig) fájni kezd a gyomrom.
Nincs konkrét időtartam, van hogy rögtön, van hogy 20-30 perc elteltével jelentkezik, valamint hányinger is társul hozzá.
A fájdalom tompa, kb. olyan érzés, mint mikor az ember elrontja a gyomrát.
Mi lehet ez?
Meglévő betegségeim:
Inzulinrezisztencia
Depresszív szorongás és enyhe pánikbetegség
(A hányingert először az IR-nek tudtam be.)
Köszönöm a segítséget!
Jön a fekélyszezon!
A fájdalom helye és jellege fontos segítséget nyújt a diagnózis felállításában.
- A felhasban érzett éles vagy görcsös fájdalmat legtöbbször gyomor- vagy nyombélfekély váltja ki. Míg gyomorfekély esetén a fájdalmat éhség provokálja és evés enyhíti, addig nyombélfekély estében a panasz étkezés után hozzávetőleg fél órával kezdődik. Mindkét esetben hasznos segítséget nyújthatnak a különböző savkötők. Mivel ezek a készítmények recept nélkül is kaphatók, nagy a kísértés, hogy a beteg önmagát kezelje és ne forduljon orvoshoz. Ha azonban a tünetek rendszeresen visszatérnek, mindenképpen szükséges a kivizsgálás, aminek része a nyelőcső- és gyomortükrözés is.
- Fontos! A fekélybetegség kialakulásában a stressz és a rendszertelen étkezés kulcsszerepet játszik. Tartós gyógyulás csak életmódváltással érhető el.
- A vírusos vagy bakteriális eredetű gyomornyálkahártya-gyulladás -"gyomorrontás" - hirtelen kezdődő émelygéssel, teltségérzéssel és általában hányással jár. A betegség legtöbbször néhány nap szigorú diéta mellett magától elmúlik. Fontos, hogy ilyenkor ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre! A kiszáradás egyik tünete a gyengeségen és aluszékonyságon kívül a zavart tudatállapot is lehet. Ilyen esetben azonnal hívjunk orvost a beteghez!
Ha esetleg ez nem segítene, szerintem beszélj orvossal. Nem kell megijedni csak menj el dokihoz ő pedig meg tud majd nyugtatni és elmondja mi a pontos bajod. Ez nyombél fekély lesz, mert az evés után fél órával jelentkezik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!