Mit tehet a tb-fizető magyar állampolgár, ha kezelőorvosa megtagadja tőle a kezelést? (Az általa elrontott ortopédiai műtét helyrehozatal)
Indíthat műhibapert, ha tényleg elrontotta az orvos a műtétet. Ha viszont arról van szó, hogy az adott műtét valamely ismert lehetséges szövődménye, kockázata lépett fel, ő pedig a szakma szabályai szerint, az elvárható gondossággal járt el, akkor nincs mit kereskedni. A másik kérdés, hogy mit várt a beteg a műtéttől, és ez mennyire korrelál azzal, ami reálisan elérhető, valamint, hogy megkapta-e erről a kellő felvilágosítást a műtét előtt.
Azt már csak halkan kérdezem: ha tényleg elrontott valamit, biztos, hogy vele akarod újra operáltatni magad?
Elöször is egyetlen orvos sem kötelezhetö mütét elvégzésére, ha szerinte fölösleges vagy a betegre nézve káros következményei vannak.
Másodszor bizonyítani kell, hogy az orvos rontotta el a kezelést, az semmi esetre sem eleg, ha te úgy érzed!
Harmadszor, én olyan orvossal nem kezeltetném magam, aki szerintem ártott az egészségemnek, mert ezek szerint nem hozzáértö szakember.
Negyedszer, ha biztos vagy a dolgodban - már ami a félrekezelést illeti - tehetsz ellene felejentést és amennyiben bebizonyosodik, hogy tényleg ö hibázott, kérheted a mütétet, amennyiben lehetséges és indokolt!
Fordulhatsz betegjogi képviselőhöz, és ő tájékoztat, hogy milyen lehetőségeid vannak. Minden tb finanszírozású intézményben, rendelésen ki van függesztve a neve, elérhetősége. De neten is megtalálható.
Mondjuk benne is felmerül az, hogy akarnám-e, hogy olyan műtsön, aki szerintem elrontott valamit a korábbi műtétem közben.
Ez az, hogy lehetne máshova menni?
Ugye ez a doki biztos nem ad máshova beutalót, a háziorvos meg a falujában..az is no comment.
Fizetős helyeket néztünk,ahova nem kell beutaló, másfél-két milla.
Persze, ha kiszámolja az ember, ennyi pénzt simán befizet 40+ év alatt a tb-be, de hova is tűnik ez a sok pénz?
Széttört a protézis az egyik combjában.
A másik combjában is van protkó,az sokkal régebbi,az nem tört szét,de azt még másik orvos műtötte,aki már nem elérhető.
5: De akkor mit mondtak? Széttört protézissel éljen???
Nekem van ismerősöm, akinek csípőműtétje nem sikerült, és őt utána újra megműtötték. Kérni sem kellett, hiszen egyértelmű, hogy nem tudott volna úgy létezni sem.
Egyébként ez egyáltalán nem biztos, hogy a műtétet végző orvos hibája. Bármi lehet. Anyaghiba. Vagy a rehabilitáció során nem volt valami rendben. Vagy egy szövődmény miatt.
Talán az volt a gond, hogy letámadtátok az orvost és a megromlott kapcsolat miatt nem akar már foglalkozni vele?
A falusi háziorvos azt mondja, hogy ő ide, csak ehhez az emberhez tudja beutalni, aki elrontotta, máshova nem.
Nyilván,jó lenne,ha ezt az embert ki lehetne kerülni, mert a másik :a stílusa : minősíthetetlen hangot üt meg.(Erre egyébként már sokan panaszkodtak)
Azt mondta: kiveszi a protkót és nem ültet be másikat, semmit sem, feküdjön fél évet !!!!!Aztán majd kialakul valami
Én nem a beteg vagyok (ő most fekszik, épp felkeni sem tud), egy rokon, aki segítene nekik, idős falusi emberről van szó, járatlan az ilyen intézkedésekben (mondjuk én is elveszettnek érzem magam )de ez még nem zárná ki, hogy emberként kezeljék őt Becsülettel fizette a tb-t 45 évig.
Biztos csak nem hozzá lehet beutalni. Már csak azért sem, mert a beutaló nem úgy szól, hogy xy orvoshoz, hanem x intézmény y osztályára, rendelésére. És biztosan nem ez az egy orvos van, aki ott ezzel foglalkozik.
A háziorvossal kéne akkor először beszélni, hogy legyen már kicsit segítőkészebb. Gondolom, azért vele közvetlenebb a kapcsolat, biztosan régóta ismeri már a beteget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!