PTX/légmell Vats műtét után mi várható?
Nekem 3x volt PTX-em. A csövet nem idegre kötik, hanem a mellhártya tele van idegekkel és mivel ez a két mellhártya között van, ezért piszkosul tud fájni.
Nekem a cső 5 napig volt bent, nem műtöttek meg, meg kell várni, míg a mellhártya visszatapad a tüdőhöz, a csővel meg vákummal szívják ki onnan a trutyit meg a levegőt, ez segíti a mellhártyát visszatapadni. Nem tudom mennyi idő kell neki hivatalosan, de tudják mi a dolguk és kérjél fájdalomcsillapítót, 5 napig én is folyamatosan azon éltem a kórházban, levegőt alig kaptam. Elvileg mivel téged műtöttek, ezzel a módszerrel, ezért általában műtét után két nappal már ennek rendeződnie kellett volna, de nyílván ilyenkor ideget is tudnak megsérteni, az nagyon tud fájni.
Nekem 5 nap után kiszedték a csöveket, de nem múlt el és kiújult, utána már csak 3 napig volt bennem és rendbejött.
Megkérdezhetem hol műtöttek?
Ha ezt mondták, akkor valószínűleg úgy lesz, ez egy nagyon kényes dolog, első 2 napban levegőt alig kaptam, beszélni alig tudtam, meg nem tudtam mozdulni én sem, de meg fogsz gyógyulni.
Nekem összesen 6x volt ptx-em. Első alkalommal csak becsöveztek a jobb oldalt, 1 hét után elmúlt. Rá 2 hónappal lett egy a másik oldalon, az felszívódott magától. Erre 1 hónapra megint a jobb oldalon lett egy totál ptx-em, megműtöttek VATS-al. Egy hét után kivették a csöveket, rá 1 órával megint összeesett a tüdőm ezért visszaraktak egy csövet. Ez bent volt megint 1 hétig, kivették, ekkor már viszonylag jó volt és hazamehettem. Erre egy hónapra a bal oldalt lett egy ptx, ezt is VATS-olták, 10 nap múlva hazamehettem. Ekkor volt karácsony, azt bent töltöttem. Rá 3 hétre ugyan ezen az oldalon kiújult, ekkor már nem VATS műtétet csináltak hanem nyílt mellkast, thoracotomiát. Ez volt a legrosszabb dolog amit valaha átéltem. a VATS műtét ehhez képest horzsolás. Iszonyat szenvedés. 1 hónapig kábító fájdalomcsillapítókon éltem. És nem fogjátok elhinni, 1 hónapra erre megint kiújult ezen az oldalon. Ekkor már az Országos Onkológiai Intézetbe mentünk, ahol nem műtöttek, mert azt mondták, nyílt mellkas után már nagyon nehéz megint műteni, ezért csak becsöveztek, majd csináltak egy pleura ragasztást vérrel. 7 hét után kivették a csöveket és hazamentem. Ez volt márciusban. Azóta jól vagyok és nem volt több, de a bal oldalam még mindig fáj és nem is tudok ráfeküdni se. Összesen a történet során 10db cső volt a mellkasomban.
Szóval, ha szerencsés vagy, nem ilyen lesz a történeted, és meggyógyulsz egy műtét után. Érezd magad szerencsésnek. Minden jót!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!