Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » A refluxtól viszkethet a...

Ihatepeoples kérdése:

A refluxtól viszkethet a torkom? Vagy esetleg valami mástól?

Figyelt kérdés
2017. máj. 6. 11:49
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
A refluxtól inkább maró, égető érzés szokott lenni. Diagnosztizáltak nálad refluxot, vagy csak kérdezed? A viszketés inkább megfázás, torokgyulladás lehet.
2017. máj. 6. 12:02
 2/7 A kérdező kommentje:
Voltam háziorvosnál már nagyon fájt a torkom kérdeztem hogy lehet-e reflux ooo azt mondja biztosan adott savlekötő. Attól tulajdonképpen sokkal jobb nem lett most antibiotikumot eszek attól javult talán. Szóval nemigazán diagnosztizálták.
2017. máj. 6. 12:12
 3/7 anonim ***** válasza:
Hát a refluxot nem gyógyítja az antibiotikum (azt nem baktérium okozza), szóval nem egyértelmű. Ha a refluxról ki akarod deríteni, hogy tényleg van-e, arra vannak speciális vizsgálatok, amiket elvégeznek (pl. itt ír róla: [link] ) Ha gondolod, küldesd el magad reflux-kivizsgálásra. Akkor egyértelműen kiderül, hogy van-e neked vagy nincs.
2017. máj. 6. 13:21
 4/7 anonim ***** válasza:
Refluxtól nem, allergiától viszkethet. Nekem refluxom van, de soha nem viszket a torkom, inkább gyakran érzek enyhe torok/mandula fájdalmat és savat a torkomban.
2017. máj. 6. 13:56
 5/7 anonim ***** válasza:
Fiamnak viszket sokszor a torka, tavasszal allergia miatt, nyáron egyes gyümölcsök után, pl.: őszibarack.
2017. máj. 6. 14:10
 6/7 anonim ***** válasza:

Tavasz van, sok allergén a levegőben. Nekem pl. gyulladt torok esetén a szálló por okozza a fokozottabb érzékenységet, viszketést. (Gyulladt toroknál a nyákképzés zavara miatt viszket a rászálló finom poroktól; legyen ez technikai mint pl. korom a közlekedéstől, tonerpor a fénymásolóktál, lézernyomtatóktól, krétapor tanteremben, vagy természetes mint virágpor, felkavart mikroszemcsés homok, stb.)

Szóval a reflux is kimarhatta, begyulladhatott, vagy egyszerűen kisebesedett a hámréteg, ami zavarja a védő nyák képzését. Erre a gyulladásra valamennyire valóban lehet jó időszakos megoldásként az antibiotikum. Manduláid, nyirokcsomóid nem duzzadtak/érzékenyek nyomásra? Ez a gyulladás egyértelmű jele volna...

A gyomorban élő baci gyakran okozhat gyomorsav túltermelést. Ez esetben egyes antibiotikumok időszakosan ezen is segíthetnek. Elég ellenálló a gyomorban lakó baci és ha egyszer bekerült valahonnan, az onnan sanszos, hogy legközelebb is bekerül. Így az antibiotikum és a savlekötő sajnos nem feltétlenül a legjobb megoldás.

Valamely gyakori/ritka táplálékod tartalmazhatja a bacit, én ezt keresném meg. Helyedben nem savlekötőket ennék hónapokon, éveken keresztül, amik tartós használat esetén csak rontanak a helyzeten. A gyomor belső szabályozási köre döntött úgy, hogy valamiért több sav kell neki. (Pl. egy baci toxinja irritálja, amitől szabadulni próbál, vagy egyéb ok miatt) Erre nem megoldás, hogy lekötöd a savat, mert a gyomor rászabályoz és az eredmény még több gyomorsav termelése lesz. Ha már orvos, akkor alaposabb kivizsgálás kéne ilyenkor és az okot megszüntetni, nem az okozatot kezelni éveken át.

Helicobacter fertőzés esetén kiválóan bejön az almaecet, de nem töményen, nem is savanyán, ahogy egyesek ajánlják, mert úgy legtöbben nem is képesek meginni, ráadásul feleslegesen kínozva magukat vele. Épphogy csak almafröccs ízű vizet keverj belőle. (pl. két liter szénsavas ásványvízhez adj 2evőkanál almaecetet. Ez még csak nem is savanyú és ecet íze sincs, inkább kellemes fröccsíz.

A viszketésre szintén jótékonyan hat, mivel az ecetnek gyulladáscsökkentő hatása is van, ráadásul az irritáló porok egy részét feloldja, vagy egyszerűen csak mechanikusan lemossa az érzékeny területről. Naponta 2..3 litert minimum igyál a fenti folyadékból, mert a hígabb folyadékból viszont többet kell bevinni. Én pl. víz, üdítők, kávék helyett ittam ezt. A refluxnak két két-három hét után jelentősen javulnia kell tőle. Ha hatásos, idd tovább, mert a teljes gyógyulás hosszabb folyamat, nem maradhat ez a baci vissza, a gyomorfalon lévő nyáknak is teljesen regenerálódnia kell. Legfeljebb két hónapig szabad az almaecetes kezelést folytatni, utána abba kell hagyni a kúrát és hosszabb szünetet tartani. Utána esetleg alkalomszerűen és csak akkor, ha visszatérnek a panaszok, amit legtöbbször egy újabb megfertőződés okoz. (pl. kellemetlen éjjeli refluxos-félrenyeléses ébredés) Ez esetben egy alkalommal, de az elviselhetőség határain belül maradva töményebb oldatot is lehet inni. Ez az emlékeztető kezelés azért szokott hatásos lenni, mert a baktérium még nincs nagy felületen elszaporodva, vsz. csak tűhegynyi bacigócra reagál a gyomor ilyen érzékenyen, ami egy kezelés után is rendbe jön.

Üdítőket, élelmiszeripari citromsavat tartalmazó italokat ha ilyen bajod van, lehetőleg NE igyál, (főleg rendszeresen) mert megmarja a gyomorfalat, vékonyítja a nyákbevonatot, megágyazva a bacik előtt. Egyik barátom pl. citromsavból, cukorból, vízből csinált limonádét és egy éven át naponta itta. Eredmény: gyakori és erős reflux. Fél évig regenerálódott utána a gyomra. Másik ismerősöm gyomrát, beleit a rendszeres kolbász és a felvágott adalékanyagai csesztették. Abbahagyva és a almaecettel kikúrálva mai napig tünetmentes. Megint más esetben egy adott márkájú tej fogyasztása okozta a bajt.

Végül: Ahány eset, annyiféle kezelési mód. Amit leírtam, az csak a leggyakoribb eset. Sok más is okozhatja. Ha jó az orvos akihez megy az ember, akkor nincs baj: ezt a kis cikket el se kell olvasni. Kockázatok és mellékhatások tekintetében pedig blablabla. :) Szóval csak ésszel, akinek nincs, az meg kizárólag jó orvossal.

2017. máj. 8. 06:52
 7/7 K. Magdi válasza:
Chlamidia is lehet, most tudtam meg, hogy mennyi ember fertőzött! Vérvizsgálatból mutatják ki.
2017. máj. 10. 05:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!