Ha valaki kihordja lábon a tüdőgyulladást lehet komolyabb baja vagy elmúlik magától?
"Kórházba azért nem lehet vele kerülni ugye? "
Dehogynem.
Meg is lehet benne halni.
Lazán kórházba lehet kerülni a tüdőgyulladással, azzal is, amivel az ember betegállományban, otthon döglődik. Nekem 3 hétbe telt, mire kigyógyultam belőle, a 2. héten a háziorvos kórházba akart küldeni (ellenkeztem, mondtam, hogy oda majd akkor megyek, ha már a mentő visz...).
A kezeletlen, de még a kezelt tüdőgyulladásnak is lehetnek szövődményei, különösen akkor, ha az immunrendszer gyenge. Mellhártyagyulladás (ami esetleg műtétet is indokolttá tehet), tüdőtályog (szintén előfordul, hogy operálni kell), keringési rendellenesség, oxigénhiány, és ha a tüdőgyulladás bakteriális eredetű, akkor a baktériumok bekerülhetnek a véráramba, ami más szervekre tovább tudja vinni a fertőzést.
Szerencsés esetben elmúlik magától, ellenkező esetben így vagy úgy, de orvosnál kötsz ki. (Jobb a háziorvost meglátogatni már az elején, mint kórházba kerülni.)
A tüdőgyulladás egy súlyos betegség, nem véletlenül volt óriási áttörés ebben (is) az antibiotikumok felfedezése. Különösen veszélyeztetettek a pici gyerekek és az idős, krónikus beteg emberek, náluk nagyon gyorsan kórház a vége. Külön kiemelendők az ún. atípusos tüdőgyulladások, amelyek alattomosan utánoznak mindenféle vírust, és bár sokszor maguktól meggyógyulnak, valamikor heteken, hónapokon keresztül kínozzák a beteget a tünetek, mire sikerül kilábalni belőle, és persze sok-sok szövődményt hoznak magukkal. Időben elkapva és kezelve a modern körülmények között viszont egy otthon szerzett a tüdőgyulladást simán lehet gyógyítani kórház nélkül is.
Viszont el kell különíteni az otthon, internetről diagnosztizált "tüdőgyulladást". Sokszor egy kellemetlen, ám szövődménymentes légcső-hörgőgyulladást vélnek tüdőgyulladásnak, ami jóval könnyebben gyógyul spontán, gyógyszer nélkül. Ezek az emberek sajnos sokszor terjesztik a saját kis baromságaikat arról, hogy a tüdőgyulladás mennyire egyszerűen kihordható lábon, és biztatják erre a valóban beteg személyeket is. Nem szabad bedőlni ennek, különösen, ha egy esendő, rossz immunrendszerű emberről van szó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!