Ha egy gyerek lázas ki kell takarni, de hány foknál?
Tudom h ki kell takarni és lenge ruhába kell öltöztetni, h ne menjen fel a láza. Ezt orvos is és ápolonő is mondta nekem mikor lazas volt a lányom, de valameddig a láz jó nem? Segít a betegség lekűzdésében...
Tehát akkor takarjam ki mikor már lázcsillapítót is adnék? 38-39 körül? hőemelkedésnél takarjam ki már h fel se menjen?
Anyám sosem takart ki, vagy legalábbis nem abból a célból, hogy csak úgy feküdjek ott takaró nélkül. Kb. 38.5-39 között elvitt a fürdőszobába, engedett 38 fokos vizet a kádba, majd belefektetett (ahogy nőttem, utána már csak ültetett), és locsolgatott amíg a víz 35-36 fok közé nem hűlt. Ezzel ugye a testemet is lehűtötte, aztán nyomás vissza az ágyba izzadni. Ha kellett, ezt többször is megismételte napjában.
Voltam Németországban ilyen testvérvárosi cserediákként (de rég volt már :D), és egyik reggel lázasan keltem. Az illető akinél el voltam szállásolva, a helyi kórházban volt beteggondozó. Ő 37 fokos zuhany alá állított be kb. 15-20 percre, majd vissza az ágyba. Ezt kétszer ismételte meg, ő is 38.5-38.8 közötti testhőmérsékletnél. Óránként mért lázat, estére le is ment, két nap múlva kutya bajom se volt.
Lázcsillapítót csak akkor, ha az első ilyen művelet után ismét felmegy a láz kb. 38.5-38.7 fölé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!