Mi baja lehet egy öregembernek, ha nem figyel oda a 13-14 közötti vércukorszintre? Mennyi idő alatt alakulnak ki szövődmények? Bele lehet halni?
- Romlik a látása.
- Romlik a vesefunkciója.
- Elmeszesednek az erei: infarktust, agyvérzést kaphat.
- Érszűkületes lehet, főleg a lábra jellemző. Kisebesedik, nem tud meggyógyulni, és a sebek miatt amputáció is szükséges lehet.
- Fertőzések szedhet össze. Nőnél gyakoriak a nőgyógyászati gombák, de egyéb sebfertőzések és betegségek is előfordulhatnak.
- Romolhat az emésztése a vegetatív idegrendszer károsodása miatt, lassul a bélműködés, diszkomfort érzést okozhat.
- Érzészavarai lehetnek: zsibbadás, fájdalmak, érzéskiesések.
- A túlsúly megterheli a csontrendszerét, főleg a gerincet, térdet, ezek fájhatnak.
A kialakulás időtartama nagyon változó, valakinél 5-10 év elég, hogy pl. veseelégtelen legyen, más ember pedig 25 évet leél úgy, hogy súlyosabb szövődménye nincsen, csak kicsit rosszabbul lát és hideg a lába.
Egy infarktusba, agyvérzésbe, de egy súlyos fertőzésbe is bele lehet halni.
Nálam 2006-ban alakult ki cukorbetgség és 2008-ban derült ki orvosnál.
Tartottam a duétát és szedtem a cukorra a gyógyszert, csak a koleszterin csökkentő sztatint nem meryem szedni 2014-ig. Addigra már kezdtem féloldalassá válni és alig éreztem már a lábujjaimat. Már retina ödémám volt és sötétebb foltok, kisenn látótér kiesésrk kezdtek kialakulni a diéta és cukor gyógyszer (Metformin) ellenére, mire végül elkezdtem szedni az Atorvasztatin 80 mg-ját.
Ettől már 6 éve teljesen rendben vagyok. Minden korábbi szövődményem elmúlt. A látásom is rendeződött teljesen. Azóta visszatért a normálus teljes látásom.
Azt nem írtam, én 65 éves vagyok. Ezzel együtt most kivűló a kondícióm mert hegyokerékpározok amellett, hogy gyógyszerrel rendben tartom a koleszterin ízintemet, ami legalább olyan fontos a szövődmények elkerüléséhez, mint a cukor szint mormál érték közelében tartása. Az nem azonos a "laborr normál érték" szerintinek, hanem legalább annak a felére érdemes leszorítani a szövődmények elkerüláséhez.
Aki meg annyira nem veszi komolyan a saját betegségét, annak már a temetésére lehet gyüjteni.
Sajnálom, mem akarok profán lenni, de ezek a fekete-fehér tények.. sajnos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!