Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Anaemiánál milyen érték alatt...

Anaemiánál milyen érték alatt javasolt már transfúziót csinálni, hogy jobban legyen az illető? (HGb-HCt? )

Figyelt kérdés

Azért érdekelne, mert ha jól tudom, nálunk a 80-as a kritikus szint, amikor sürgősséggel is beavatkoznak (legalábbis elvileg), de aztán nemrég beszéltem egy amerikai barátommal, az meg teljesen kiakadt, hogy ugyan már, náluk 120-130-nál már járnak az emberek rendszeres átömlesztésekre. Ugyanezt megerősítette aztán egy ny-európai ismerős is, mondván, hogy nem kritikus az érték, de ahhoz pont elég vacak, hogy a beteg -arul érezze magát, gyenge, aluszékony legyen stb.

Most akkor kb szakmailag hol az igazság? Milyen értéknél javasolt már bele nyúlni? (de most függetlenül minden oep-támogatottsági kérdésektől, csupán szakmailag)

2016. jún. 29. 19:58
 1/6 anonim ***** válasza:

Nagyon szakmai valaszt itt ne varj.

De szerintem az is kerdes hogy miert anemias a beteg.Mert ha daganatos, vagy sulyos beteg, akkor lehet hogy azert nem csinaljak mert az is megterhelo a szervezetnek, szoval ez a kerdes nem ilyen egyszeru.Szerintem.

2016. jún. 29. 20:47
 2/6 anonim ***** válasza:

Magyarországon belül még 2 labor közt is van némi elcsúszás a referencia értékek között. Valószínűleg Amerikában vagy nyugat Európában teljesen más gépeket használnak, így más eredményt ad.

130-as értéknél nálunk még vért is lehet adni, szóval egyáltalán nem számít kritikusnak.

2016. jún. 29. 21:31
 3/6 A kérdező kommentje:

persze h nem kritikus a 130-as, de mondjuk ahhoz már elég, hogy az illető vacakul legyen ... legalábbis sztem, na meg persze egyénfüggő is.

és persze, az se mindegy, mitől, na de ha gerincvelői eredet is kizárva, MCV, MCH rendben, daganat sincs, csak amolyan rejtélyes anaemia (se nem folsav se nem B12 se nem vas) akkor igazából jó kérdés ez, mert marad a rejtély. most nem? fene tudja, az is oké, amit a referencia-értékekről írtok, de akkor a hazai viszonyokat nézve, azért egy 150-160-as sztem elvárható lenne.

2016. jún. 29. 21:57
 4/6 anonim ***** válasza:

Ugyanaz a mértékegység itt, mint ott? Ennek nézz utána és máris okosabb leszel.

Mondok egy példát, Romániában a vércukor értéket nem mmol/l-ben adják meg, mint itt, az itteni értéket meg kell szorozni 4-el vagy 6-tal.. ezért meg szoktak ijedni, hogy az itteni vércukorszint nagyon alacosny.. pedig normális. Ilyen lehet a dologban szerintem. :)

23N

2016. jún. 30. 01:22
 5/6 anonim ***** válasza:
150-160-as egyáltalán nem elvárható. Én kórházban dolgozom és ritkán jut olyan laboreredmény a kezembe ahol ilyen értékek vannak (még rutin vérvizsgálatnál sem, ahol nem beteg az egyén).
2016. jún. 30. 13:04
 6/6 A kérdező kommentje:
hát fene tudja, sztem meg egy 150-es HGB abszolút amolyan aranyközépút (most a nálunk használt rendszerben, de oké majd körbenézek, náluk hogy van, bár a gyanúm erős h ugyanaz csak ugye ott foglalkoznak az emberrel, ennyi a rejtély, de meglátjuk. 120-130 mindenesetre semmiképpen se tekinthető normálisnak, még ha éppen határ is ...)
2016. jún. 30. 16:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!