Azt mondják, hogy minden 100. ember skizofrén, de én nem ismerek egyet se, hogy van ez?
És sajnos nincsenek elzárva sem.
Egy csomó pszichés beteg (skizofrén, antiszociális és egyéb személyiségzavaros,így tovább) kerül az utcára hajléktalanként, tele van velük a város. Én is láttam többet is már, volt hogy lehúzott gatyával rohangált a villamoson végig mellettem, és motyogott, miközben tele volt a villamos 6-7 éves kisgyerekekkel az iskolából..
Vagy Pl amikor a villamos alá lökte az öreg nénit az egyik:
Kik mondják?
Az első hozzászóló megadta a választ.
Annyit tennék hozzá,hogy gyógyszeresen kezelhető,bár nem gyógyítható. Akinek enyhe fokozatú,és rendszeresen kezelik, dolgozhat is. Volt ilyen kollégám,egyetemet végzett, és annyit lehetett rajta észrevenni,hogy szőrszálhasogatásig elemzően gondolkodik.
Honnan veszed, hogy nem ismersz? Mondjuk a hajléktalan, akit rendszeresen látsz a sarkon.
Van az a skizofrén, aki gyógyszerekkel képes vele normálisan együtt élni (~20% mondjuk), arról nem feltétlenül fogod tudni, aki meg nem képes, azzal jó eséllyel nem mozogsz azonos körökben.
na, most azt is mondják, a földön minden ötödik ember kínai. Ahogy a vicc is mondja:
"Mi is öten vagyunk a családban, tehát valaki kínai. Lehet apu vagy anyu...Lehet a bátyám István, vagy a húgom Xiao-Lin. Szerintem István az."
Nos, én három skizofrént közelről ismerek, így hozta az élet, tehát máris borítom a te statisztikádat, vagyis "elviszem előled a lehetőséget", hogy megismerj egy ilyen beteget is.
Az egyik a barátnőm, nagyon intelligens, gyógyszerekkel tartja szinten magát, de sajnos kb. évente egyszer a gyógyszerek ellenére nagyon visszaesik, ilyenkor hallucinál és nagyon kezelhetetlen. Jó pár hetes pszichiátriai, zárt osztályos kezelés után nyeri vissza önmagát.
A másik az ismerősöm fia, ő a menthetetlen kategóriába tartozik, gyógyszerek ellenére butul és teljesen kivonta magát a való világból. Jelenleg folyik intézeti elhelyezése, mert otthon már nem tudják megoldani.
A harmadik ismerősöm családanya, gyógyszerekkel teljesen jól van, időnként persze nehezebb neki, de kezelhető. Ő is nagyon intelligens, három éves kisgyermeküket nevelik együtt a férjével.
Szóval a skizofrénia szinte annyi fajta, ahány beteg van és majdhogynem egyénre szabottan kell(ene) gyógyítani, amire persze nincs kapacitás, ezért többnyire marad a gyógyszerekkel történő leszedálás. És jelentős részének sajnos betegség tudata sincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!