Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Vérszegénység lehet halálos?

Vérszegénység lehet halálos?

Figyelt kérdés

Ismerősöm vérszegény, és az orvosok legtöbb 1 évet jósolnak neki, mondván, a teste nem fogadna be vért.

Ilyen lehetséges?

Válaszként esetleg saját tapasztalat, s orvosi vélemény jó lenne.

Köszönöm!

2016. márc. 16. 14:18
 1/8 anonim ***** válasza:
36%
Írj a webbetegre, ott van orvos válaszol rovat. Itt aligha fogsz hiteles információt kapni.
2016. márc. 16. 14:31
 2/8 anonim ***** válasza:
38%

Lehet halálos, igen....ha az illető nem megy el a szükséges kezelésekre, nem szedi az előírt gyógyszert.

1 évet jósolnak neki, mert a teste nem fogadná be a vért...ez nagyon-nagyon sántít....

Az ismerősöd sajnálatot, figyelmet szeretne kiváltani vagy pszichés betegsége, állapota van.

2016. márc. 16. 14:36
 3/8 anonim ***** válasza:
65%

Lehetséges, attól függ, mi a vérszegénység oka. Például ha a csontvelő nem termel vörösvérsejteket (ilyen a myelodysplasia, vagy az aplasztikus anémia), akkor rendszeres vérátömlesztésre van szükség. A sok vérátömlesztéstől viszont ellenanyagok termelődnek a szervezetben az idegen vér ellen, és így egyre nehezebb olyan donort találni, akinek a vérét még elfogadja a szervezet.

A másik lehetséges ok, amikor a csontvelő egészséges ugyan, de valamilyen autoimmun betegség miatt a saját vörösvértestei ellen termel ellenanyagokat a szervezet, ami miatt a vörösvértestek szétesnek. Ilyenkor a vérátömlesztéssel adott vörösvértestek is ugyanúgy szétesnének, tehát a vérátömlesztés nem megoldás. Az immunrendszer működését fékező gyógyszerekkel vagy a lép kivételével szokták kezelni (a lép az a szerv ahol az ellenanyaggal megjelölt vörösvértestek szétesnek).

2016. márc. 16. 14:36
 4/8 anonim ***** válasza:
72%
Nem halálos. Persze attól függ, mennyire, de általában nem, vannak rá gyógyszerek, megoldások. Persze vigyáznod kell arra, hogy ne szenvedj olyan balesetet, hogy sok vért veszíts, de a cékla, sárgarépa, zellerfélék mindig jó vérképzést biztosítanak + polivitaplex (ha még kapható ), orvos pedig még felír valamit. Én magam nem tudom, de barátnőm is vérszegény volt, nem is érezte valami jól magát, gyógyszereket szedett, ami segített neki. Nem hiszem, hogy halálos.
2016. márc. 16. 14:37
 5/8 anonim ***** válasza:
#3-nak: a fő kérdésben van fontos infó, amitől sántít és ez az 1 év életben maradás vérszegénység miatt.
2016. márc. 16. 14:43
 6/8 anonim ***** válasza:
18%
5-ös: Nem tudjuk mióta van vérszegénysége az illetőnek. Ha aplasztikus anémia miatt évtizedek óta 3 hónaponként kap vért, és már ellenanyaga van szinte minden kisebb vércsoport ellen, és kimerítette a donorkészletet, akkor eljön az az idő, amikor azt mondják neki, hogy "sajnos már nincs kitől vért adjunk önnek. Amikor a szervezetében keringő vérsejtek elöregszenek és meghalnak, nem lesz utánpótlás". Vagyis pár hónap, max egy év és belehal a vérszegénységbe.
2016. márc. 16. 15:16
 7/8 anonim ***** válasza:
79%

#6. Hmmm. Nem sikerült meglátnod az összefüggést...

Kedves kérdező. Nyugodtan kérd el az orvosi papírját, ami az állapotáról szól. Ha beszélt neked az állapotáról, akkor orvosi papírt is talán mutat erről. Ha utána leírsz ide pár infót az ambuláns lapjáról, labor-eredményéről vagy kórházi zárójáról, akkor többet fogunk tudni neked mondani.

A legjobb, ha beszélsz erről a saját háziorvosoddal, hogy kíváncsi vagy erre és így nem névtelenül, ismeretlenül hallasz furcsaságokat.

2016. márc. 16. 15:32
 8/8 anonim válasza:
0%
igen lehet, nekem volt 12 évvel ezelőtt és majdnem belehaltam. túlságosan lecsökkent a vérsejtek száma és az immunrendszerem rettenetesen legyengült. Emiatt nem mehettem közösségbe egy évig, mert ha akárcsak elkaptam volna egy náthát meghaltam volna mivel az immunrendszerem nem bírta volna. 17/L
2016. dec. 27. 01:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!