Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Magas LDH szint,553 U/L,480-ig...

Magas LDH szint,553 U/L,480-ig jó. (többi lent) Ezt mi okozhatja?

Figyelt kérdés

Nagyon rossz lett a vérképem, több mint 10 kg.-t fogytam 4 hónap alatt.

(sajnos csak este lesz normálisabb netem, addig nem tudom megnézni ezt sehol, ezért kérek segítséget)

Valószínű, hogy van egy ciszta (?) a petefészkemen, megyek nőgyógyászhoz.Vizeletem is rossz lett, fehérvérsejt, keton és nitrit van benne.

Ha valaki tud segíteni, köszönöm.

2016. márc. 10. 14:55
 1/7 A kérdező kommentje:

Most néztem meg édesapám leleteit, tavaly márciusban hunyt el, rákban.Daganata volt a hasában, aztán áttétek, hosszú.Szóval januárban került orvoshoz, akkor 484-es LDH értékkel, ez fokozatosan emelkedett, a végén 844 lett, márciusban elhunyt.

Én most úgy be vagyok sz@rva, hogy az nem igaz.Minden esetben tumor jelenlétét jelzi?

2016. márc. 10. 15:19
 2/7 anonim ***** válasza:

Ennyit tudok segíteni, amíg jobban utána nem tudsz nézni:

"LDH - Laktát-dehidrogenáz

Az LDH aktivitásának mérésével megbecsülhetjük olyan szövetpusztulással járó betegségek mértékét és lefolyását, mint a szívinfarktus, májgyulladás, tumornövekedés, izomsérülés vagy a hemolízis.

Típus: Vérszérumból végzett enzimvizsgálat.

Normálérték:

200-400 UI/l (nemzetközi egység (NE) / liter); A normálérték erősen függ a laboratóriumban alkalmazott módszertől.

Speciális előkészület:

A mintavétel éhgyomorra történik.

Mit mér a vizsgálat?

A vizsgálat az LDH enzim vérbeli aktivitását határozza meg. Ez a glukóz anyagcserében részt vevő enzim minden sejtben megtalálható. Így a keringésbe kerülő enzim legfontosabb forrásai a nagyobb tömegű, nagy glukóz anyagcseréjű szövetek, mint a máj, a szív- és vázizom, vörösvértestek, idegszövet, valamint a tumor szövet. Öt különböző fajtája (izoforma) van, amelyek közül bizonyos szövetekben egyesek nagyobb mennyiségben fordulnak elő.

Az LDH5 izoforma a májsejt pusztulást jelzi, míg az LDH1 emelkedése főként szívizomsérülésre jellemző. Ezért ez a vizsgálat hasznos olyan betegeknél, akik csak napokkal az infarktus után kerülnek orvoshoz (lásd még: CK, CK-MB).

A tumor szövetben a glükóz-anyagcsere szintje magasabb, így az LDH mennyisége is magas. A tumor mérete összefüggésben van a vérplazmában lévő LDH mennyiségével, ezért a sorozatos méréssel a tumor méretének változása követhető.

Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?

Az enzimaktivitás emelkedése több betegség következménye lehet (májbetegség, szívinfarktus, stb.). A vizsgálat ezen betegségek diagnosztikájának részeként alkalmazható.

Ha értéke a normál tartománynál magasabb:

További vizsgálatokat kell végezni az adott szövetkárosodás okának felismerésére.

Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?

Az LDH5 a májsejt pusztulást jelzi. Az LDH1 szintje szívinfarktus után pár nappal megemelkedik, és tartósan emelkedett marad.

Az LDH értéke magasabb lehet hemolízis (vörösvérsejtek szétesése), szívinfarktus, májgyulladás, izomsérülés, hasnyálmirigy-gyulladás, illetve tumor esetén."

2016. márc. 10. 16:01
 3/7 anonim ***** válasza:
Egyébként írtad egy másik kérdésnél, hogy májnagyobbodásod is van. Nem lehet azzal összefüggésben? Remélem majd rendesen kivizsgálnak, s kiderül mi a gond. Ne aggódj előre!
2016. márc. 10. 16:04
 4/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm nektek. :)

Igen, van májnagyobbodásom, nem tudom mitől.

Viszont nagyrészt, sokáig a méhemet és petefészket nézte, először azt hitte, hogy kettő méhem van, (életembe nem hallottam ilyenről) még a főorvost is behívta, annyit láttak, hogy a bal petefészkem nagyobb mint a jobboldali.20.-ára kaptam időpontot nőgyógyászhoz, nem tudom merjek-e addig várni.

2016. márc. 10. 16:58
 5/7 A kérdező kommentje:
31 éves, egy gyermekes nő vagyok.Viszonylag fiatal, és most tiszta pánik.
2016. márc. 10. 17:01
 6/7 anonim válasza:
Szia, megkérdezhetem, hogy mi lett az eredmény?
2016. dec. 29. 02:31
 7/7 anonim válasza:
Megkérdezhetem hogy mitől lett magasabb a LHD?Kiderűlt?
2018. aug. 2. 12:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!