Létezik ilyen hogy nem mehetek el táppénzre ha beteg vagyok?
Ruházati boltban dolgozom eladóként. 3 éves kislányom 1 hétig nagyon beteg volt, még kórházban is voltunk és nem mehettem el vele táppénzre. Szabadságot kellett kivennem. Most pedig engem döntött le a lábamról a betegség, lázas vagyok fáj mindenem köhögök, nem bírok felkelni az ágyból. Közölték velem hogy holnap mindenképp mennem kell mert a kolléganőm szabadságon lesz. Táppénzre nem mehetek, szabadságot nem vehetek ki.
Amúgy azt mondták hogy ha mondjuk olyan bajom lenne hogy akár 2-3 hétig nem tudnék dolgozni menni akkor ki kellene annyi szabadságot vennem. Ez normális dolog hogy már most év elején ennyi szabadságom elmenjen??
Mit tudok tenni most????
A munkáltatónak elvileg nincs beleszólása abba, hogy elmész-e táppénzre vagy nem. Gyakorlatilag persze a táppénz után kereshet valami indokot és kirúghat. De a táppénz nem (hivatalos) indok a kirúgásra.
Azt nem tudom, kinek és miért jó, ha az eladó jól megfertőzi a vásárlókat.
a munkáltató nem szólhat bele.
ha az orvos kiír akkor ennyi.
Egy munkáltató hivatalosan, jogszerűen nem kötheti ki, hogy a betegségét vagy a szülő gyermeke betegsége esetén, a szabadság kiadásával tudja csak rendezni.
Leírni nem fogja neked, mert biztosan tudja, ez csak kérés (de jogszerűtlen) lehet, de kikötés nem. A kérés erre vonatkozólag helytelen hozzáállásbeli, etikai, törvényi kötelességbeli kérdéseket vet fel.
Választhatsz:
- elmész betegállományba, de akkor valamilyen mondvacsinált ok miatt kirúghatnak.
- Elmész az üzemorvoshoz (évente egyszer úgyis kötelező, bármikor visszamehetsz ahhoz a dokihoz, aki egy éven belül aláírta az üzemorvosi papírodat), a munkáltató elé teszed az orvos betegszabira vonatkozó javaslatát, de akkor is számíthatsz a kirúgásra.
- Betegen dolgozol, de akkor vállalod az esetleg kialakult szövődményeket és azt, másokat is megfertőzhetsz vagy a gyermek betegsége mellett azt, hogy nem vagy mellette.
- Elmész betegállományba, közben keresel más munkáltatót (mondjuk az új munkáltató is mondhatja majd, vagy a munkát válaszd vagy a betegállományt)
Nem könnyű döntés.
Jó egészséget és jobb munkáltatót kívánok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!