Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Létezik ilyen hogy nem mehetek...

Létezik ilyen hogy nem mehetek el táppénzre ha beteg vagyok?

Figyelt kérdés

Ruházati boltban dolgozom eladóként. 3 éves kislányom 1 hétig nagyon beteg volt, még kórházban is voltunk és nem mehettem el vele táppénzre. Szabadságot kellett kivennem. Most pedig engem döntött le a lábamról a betegség, lázas vagyok fáj mindenem köhögök, nem bírok felkelni az ágyból. Közölték velem hogy holnap mindenképp mennem kell mert a kolléganőm szabadságon lesz. Táppénzre nem mehetek, szabadságot nem vehetek ki.

Amúgy azt mondták hogy ha mondjuk olyan bajom lenne hogy akár 2-3 hétig nem tudnék dolgozni menni akkor ki kellene annyi szabadságot vennem. Ez normális dolog hogy már most év elején ennyi szabadságom elmenjen??

Mit tudok tenni most????

2016. jan. 31. 10:41
 1/8 anonim ***** válasza:

A munkáltatónak elvileg nincs beleszólása abba, hogy elmész-e táppénzre vagy nem. Gyakorlatilag persze a táppénz után kereshet valami indokot és kirúghat. De a táppénz nem (hivatalos) indok a kirúgásra.

Azt nem tudom, kinek és miért jó, ha az eladó jól megfertőzi a vásárlókat.

2016. jan. 31. 10:53
 2/8 A kérdező kommentje:
Pedig tudják hogy nem szoktam itthon maradni csak úgy.. Eddig ha a lányom beteg volt is megoldottuk valahogy.. De most muszáj volt itthon maradnom vele. Most pedig olyan rosszul vagyok hogy WC-re alig bírok kimenni..
2016. jan. 31. 10:58
 3/8 anonim ***** válasza:

a munkáltató nem szólhat bele.

ha az orvos kiír akkor ennyi.

2016. jan. 31. 11:05
 4/8 anonim ***** válasza:
Csak is neked kell eldöntened, hogy az egészséged a fontosabb, vagy a munkahelyed! Sajnos ez a divat a mai világban, mindenkit rabszolgává tenni az egészség felszámolásával!
2016. jan. 31. 11:14
 5/8 anonim ***** válasza:

Egy munkáltató hivatalosan, jogszerűen nem kötheti ki, hogy a betegségét vagy a szülő gyermeke betegsége esetén, a szabadság kiadásával tudja csak rendezni.

Leírni nem fogja neked, mert biztosan tudja, ez csak kérés (de jogszerűtlen) lehet, de kikötés nem. A kérés erre vonatkozólag helytelen hozzáállásbeli, etikai, törvényi kötelességbeli kérdéseket vet fel.

Választhatsz:

- elmész betegállományba, de akkor valamilyen mondvacsinált ok miatt kirúghatnak.

- Elmész az üzemorvoshoz (évente egyszer úgyis kötelező, bármikor visszamehetsz ahhoz a dokihoz, aki egy éven belül aláírta az üzemorvosi papírodat), a munkáltató elé teszed az orvos betegszabira vonatkozó javaslatát, de akkor is számíthatsz a kirúgásra.

- Betegen dolgozol, de akkor vállalod az esetleg kialakult szövődményeket és azt, másokat is megfertőzhetsz vagy a gyermek betegsége mellett azt, hogy nem vagy mellette.

- Elmész betegállományba, közben keresel más munkáltatót (mondjuk az új munkáltató is mondhatja majd, vagy a munkát válaszd vagy a betegállományt)

Nem könnyű döntés.

Jó egészséget és jobb munkáltatót kívánok.

2016. jan. 31. 11:16
 6/8 anonim ***** válasza:
Be vagy egyáltalán jelentve?
2016. jan. 31. 15:06
 7/8 A kérdező kommentje:
4 órában vagyok bejelentve, de 9-et dolgozom.. Se egy szabadnapot nem ad a 6 nap alatt, semmi.. Ugye szombaton is dolgozom. Ha szabadságra akarok menni az is mindig körülményes mert azt mondja csak huszadika után lehet.
2016. jan. 31. 15:58
 8/8 anonim válasza:
Te egy kínai áruházba dolgozol mindegy az ország melyik területén laksz mindenhol ez a helyzet nem kellett volna őket beengedni ês ezzel vállalkozásokat tönkretenni az ócó ruháikkal ami nulla minőség és mára már drága is szégyen hogy te vagy itthon és a saját országunkban ki vagyunk szolgáltatva ilyesminek menj táppénzre ha utána elküldenek jelentsd fel őket
2017. okt. 2. 16:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!