Glutén érzékenyek a különböző termékeknél milyen összetevőkre figyeljenek?
A nyomokban glutént tartalmaz az már mint „kezdő” glutén érzékenynek mond valamit.
DE mire kell odafigyelni, van -e rejtett glutén amit máshogy neveznek?
Pl gyümölcs joghurt sem írja, hogy sűrítő anyagként lenne benne glutén, de úgy halottam azt is mellőzni kell?
A natúr milka csokiban sincs feltüntetve hogy glutént tartalmaz mégsem ajánlatos...
A pick párizsi tartma pl: sertéshús, víz szalonna,szójafehérje,sertésín, sertésbörke, étkezési só, stabilizátor E316, ízfokozó E621, szárított fűszerek, színezék, E120, tartosítószer E250:
Vajon ez fogyasztható egy glutén érzékeny számára?
Ha valamire nincs rá írva, hogy nyomokban glutént tartmaz akkor azt bártan lehet enni?
Kérlek segítsetek kiigazodni egy kezdőnek. Köszönm!
Hát a hivatalos verzió szerint csak azt lehet enni, amire rá van írva, hogy gluténmentes meg ábrával szokták jelölni.
Sajnos a legtöbb üzem olyan, hogy glutént tartalmazó termékeket is gyárt, tehát nem zárható ki, hogy valamennyit tartalmazhat.
Természetesen nem buzdítalak erre, de a "glutént is tartalmazhat" meg "... is felhasználó üzemben készült" feliratos termékek sem okoznak gondot legtöbbször, ezek alapvetően nem tartalmaznak glutént, de nem felel meg a szigorú követelményeknek. De maximum saját felelősségre, mert ugye ott a lehetőség...
Egyébként pedig vannak direkt ezzel foglalkozó honlapok és fórumok, csoportok, érdemes figyelgetni, ki szoktak adni listát is. Ki kell nyomtatni és azzal vásárolni. Aztán időnként újraellenőrizni, mert előfordul, hogy változik az összetétel és már nem is gluténmentes, ami az volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!