Anyukámnak Szklerózis Multiplex-e van már 4 hónapja, és nagyon szeretné elkerülni a tolószéket. Tanácsokat adna valaki mit tehetünk?
77%-os, én nem hiszek a vitában. Eleve a vitát már lesüllyedésnek tartom.
Aki vitázik, az meg van győződve az igazáról, vallási szinten. Ha az igazát tudományosan megalapozottnak képzeli, akkor is vallásként kezelendő.
Vallásokról pedig mindenki egyet szokott érteni abban, hogy nem érdemes vitatkozni velük.
Én így közelíteném meg magát a vitát. Én nem vagyok meggyőződve az igazamról, nem vagyok igazán vallásos, én kételkedő vagyok. Természetesen mások vallását nem tudom elfogadni, így az orvosi szentírásokat, véleményeket, közhelyeket/dogmákat. Gyakran látom, hogy tévednek, bár ha nem látnám ezt akkor sem lenne ok hogy higgyünk bennük, így hogy a tévedéseiket is látom, nem is tudnék kevésbé gyanakvó lenni.
Autoimmun betegségekre meg megfelelő étrend és életmód kell, ez evidens. Hogy csak javulást érhető el vagy gyógyulás, törekedni kell az utóbbira. Meg elgondolkodni, hogy milyen király dolgok okoznak ilyen öngól típusú betegségeket.. talán mégsem kellene az a sok vakcina már gyerekkortól kezdve, amik úgysem védenek szinte semmitől?
Talán nem kellene szétnyírni a bélfalunkat a nyugati étrenddel? Hmmm hmm.. kérdések.
Talán nem késő, mégis leírom.
SM-es vagyok magam is.
Tolószékből felkelek már és járok kinn is EDSS 7-ről egy év alatt orvos szerint EDSS 4-re javultam (ami szerintem azért túlzás de nem baj).
Alfa-liponsavat eszek napi 300 mg-ot és méhpempőt rendszeresen.
Liponsavat csak hallottam és logikusnak tűnt az energiagrlhasználás optimalizálása miatt.
Méhpempő pedig az egyetlen olyan természetes szer, amiről tudom, hogy az SM-esek jó részénél hiányzó ingerületátvivő anyagot - az acetikolint - természetes módon tartalmazza. (Ne kapszulában vedd, abba nem tudom mit tesznek. Keress egy méhészt vagy boltot, ahol hűtve tárolják és nem valami romlott "szemetet" adnak).
Szerintem ez segíteni fog Anyukádnak is.
Előző vagyok, az alfa-liponsavot kiegészítem.
Hatását elnagyoltam, elhanyagoltam az említésekor.
Amíg nem szedtem rendszeresen székrekedésem volt (nemhogy naponta vagy kétnaponta nem volt székletem; volt, hogy egy hétig se volt - bármit is írt fel az orvos).
A perisztaltika, a belek mozgása és annak vezérlése is sérül (abnormálissá válhat).
No ez az, amit a 300 mg liponsav napi szedése javított.
így általában legalább kétnaponta van székletem egyéb hashajtók alkalmazása nélkül. Azért gyakoribb a napi rendszeres széklet (a kétnapontát mint lehetőséget azért írtam, mert ez is előfordult már liponsav szedése mellett is).
Eredetileg azt feltételeztem róla, hogy az ideg-izom ingerületátvitelben segít. Tévedtem: ahhoz a méhpempő jobb. A perisztaltika javulásához a liponsav volt, ami hozzásegített (eleinte még nem szedtem méhpempőt, csak liponsavat és már attól határozottan javult a székletürítés rendszeressége).
Ajánlani szokták még az ilyen betegségben szenvedőknek az apiterpiát is, aminek az a lényege, hogy méhcsípéssel enyhítik a tüneteket. Maga a méhcsípés nemcsak az SM, de más mozgásszervi betegségek tüneteit is, mint pl. az isiász vagy a reuma is enyhíti.
Mint lternatív gyógymód, szerintem nem is hülyeség, és ki lehetne próbálni, bár mondjuk nem a rendes gyógyszerek helyett, inkább mellett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!