Mik a hasnyálmirigyrák figyelmeztető előjelei?
Sehol semmi konkrét nincs ebben a témában leírva! Mi és hol fáj pontosan, mivel lehet CT-n vagy MR-en kívül gyanítani a betegséget? Írják, hogy hasfájás, hátfájás, sárgaság, de ezek már nagyon a vége felé jelennek meg. Azt sem írják, hogyan fáj, és hol fáj pontosan? A hátam, oké, de melyik pontján, milyen jellegű fájdalom? Szúró, nyomó, görcsös?? A hátam közepén vagy fentebb vagy oldalirányban?? Vérképből a lipáz, amiláz esetleg a gyulladásos értékek jelezhetik? CA-19-9 tumormarker jelez, ha már mondjuk baj van? Gondolom, ha már fájdalmat okoz, akkor valami más tünet is van? Vagy nincs? Pl.: Ha görcsösen fáj a hátam közepe, nyugalmi helyzetben is, akkor valószínűleg már akkora a tumor, hogy vérből vagy UH-ból látni kell. Vagy ez sem igaz és ilyenkor is csak a CT mutat irányt?
A probléma az, hogy a szűrések fontosságáról beszél mindenki, de senki nem ad semmilyen támpontot abban, hogy milyen irányú szúrést csináljon az ember.
Ergo, elmegy vérvételre, megnézeti a tumormerkert, a hasnyálmirigy enzimeket, elmegy UH-ra, de igazság szerint ez mit sem ér, mert csak a CT mutatja ki.
Szóval milyen vizsgálatból lehet rá következtetni, és pontosan mi, hol, hogyan és mikor fáj?
A hasnyálmirigy rák éppen azért nagyon veszélyes, mert csak késői stádiumban okoz fájdalmat vagy jelenik meg számottevő eltérés a vérképben. Megbízható vizsgálat a CT.
A szűrések valóban fontosak, de sajnos olyan vizsgálati módszert még nem találtak ki, ami minden típusú rákot korai stádiumban felismer. A tumormarkert sem használják diagnosztikai célra, mert sok esetben nem mutat emelkedett értéket, csak egyénenként változik a rák előrehaladtával/gyógyulásával arányban.
Ha a hasnyálmirigy rák miatt aggódsz, akkor menj el a háziorvosodhoz és kérj célzott vizsgálatokra beutalót.
2#
Most jön még az az összeesküvés elmélet is, hogy az orvosok direkt nem akarják kideríteni, hogy mi a baja a kérdezőnek, mert így hamarabb meghal és nem kell annyi pénzt kiadni a kezelésekre?
Egyszerűen arról van szó, hogy vannak olyan betegségek, amiknek nincsenek egyértelmű tünetei, nincs egy meghatározott sémája, ami alapján már korai stádiumban fel lehetne ismerni és célirányosan kezelni. Talán 10-20-30 év múlva majd másképpen lesz, de egyelőre el kell fogadni, hogy nem tart itt az orvostudomány.
Azt meg én is túlzásnak tartom, hogy minden öndiagnosztizáló beteget vagy hipochondert költséges vizsgálatokra kéne küldeni első körben.
Persze, ezeket mind értem, csak nem igazán találok tapasztalatokat leírva. Pl.: Fájt a hátam, pont középen, nem volt étvágyam, fájt a hasam is közép tájon, éjszaka felébredtem, mert elviselhetetlen volt a fájdalom, hánytam, fogytam stb stb.
Igazán csak annyit olvasol és hallasz, hogy már diagnosztizálták, de azt nem, hogy mit érzett és hol a beteg?!
Pl. gondolom ha már fájdalmai vannak, akkor annak más jele is csak van. Elvileg ha mondjuk a hátad fáj, akkor már ki kellene mutatni több vizsgálatnak is, mert akkora a daganat. Elméletben. Gyakorlatban is így van? Van más tünet is esetleg?
3#
Az orvosoknak nem érdeke, hogy kinyírják az embereket! Sokkal inkább az az érdek, hogy mennél hosszabb ideig éljen a beteg, mert annál több vizsgálat, annál több gyógyszer fogy. Itt nincs összeesküvéselmélet, ez emberi tulajdonság és hiszékenység!
Nem kell cukorbetegnek lenned hozzá, maximum az csak növeli a kockázatot.
De pl. manapság, a hihetetlen gyors orvosi beutalók világában (ha-ha-ha), tegyük fel, elmész a dokihoz hogy fáj a hátad. Mit tesz? Pihenj, menj el úszni, kenegesd valami géllel. Aztán 2 hét után megint csak nem múlik, visszamész, beutal reumatológiára. Ott kapsz 2-3 hétre időpontot. (okés, elmehetsz magánrendelésre is, de most a normális utat járjuk be) A reumatológus nem igazán talál semmit, elküld egy gerinc röntgenre, hátha gerincferdülésed van, esetleg idegbecsípődés. Az negatív lesz, akkor vizsgáljuk tovább, UH, vérvétel. Semmi. A hátad még mindig fáj, és már 2 hónapja szenvedsz miatta. Nagy nehezen sikerül rávenned valamelyik dokit, hogy írjanak ki CT-re, amin a várólista beutalóval is minimum 2 hét, de ekkor szerencséd van. Eredmény újabb 1,5-2 hét. És csak ezután derül ki, hogy nem is a hátaddal van a baj. Ergo, 3 hónapig szaladgáltál a semmi után, és a túlélési esélyed, ami amúgy is csekély ennél a betegségnél, nem még így. Én csak próbálok tapasztalatokat gyűjteni, mert biztosan van más jele is. Ha már hátfájása van valakinek, és a hasnyálmirigyétől, akkor elvileg produkálnia kell már más tüneteket is, elvégre ilyenkor már eléggé előrehaladott a daganat fejlődése. Ezt szeretném tudni, hogy mi az, ami ilyenkor a hátfájás mellett szokott jelentkezni? Illetve a hátfájás is milyen jellegű? Ebben az állapotában Ultrahang láthatja már? Vérképben kell lennie változásnak? Stb stb
Szia! Mi történt azóta?
Anyukámnak ez volt, vagyis másféle daganat amiből meggyógyult csak utána kijött a hasnyálmirigyen. Aug.-ban már UH-ON látták a tömegesebb pancreas fejet, , CT is jelezte a patológiás nyirokcsomókat a pancreas régiójában előírták a kemot de már le volt fogyva és nem vette fel, ki se bírta volna. Semmilyen tünete nem volt, szeptemberben még a tumormarker se jelezte. Október elejémn kezdődtek a tünetek, nov.-ben meghalt. A hasnyálmirigyrák csak a végstádiumban okoz tünetet. Anyunak elment az étvágya, nem érzett ízt, fájt a háta gyomra, aztán besárgult és rá 4 hétre meghalt. És a tumormarker is csak végstádiumban jelez, sőt a hasnyálmirigy enzimek se mutattak eltérést szeptemberben. Ezért alattomos betegség. Még annyit hogy a labort illetően az LDH-t kell figyelni mert ez utal többek között tumornövekedésre, anyumnak szept.-től fokozotaosan emelkedett. Remélem tudtam valamelyest segíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!