Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Inzulinrezisztencia, PCOS?

Inzulinrezisztencia, PCOS?

Figyelt kérdés

20 éves lány vagyok ( 158 cm magas, 53kg). Vérzéseim rendszertelenek/voltak 13 éves korom óta ( 13 éves koromban jött meg az első vérzésem) 2 hetente jelentkeztek/ jelentkeznek, voltak időszakok amikor rendesen jött meg. Jelenleg fogamzásgátlót szedek, hogy minden hónapban rendesen jöjjön meg. Kb. másfél éve voltam orvosnál ahol megkérdőjelezték a PCOS-t, máshol pedig azt mondták semmi bajom,így elmentem egy másik orvoshoz, ott azt mondták pcos-em van és inzulinrezisztenciám. ( Nem szőrösödöm, nem vagyok túlsúlyos, viszonyt sok kicsi cisztám van gyöngysorszerűen) A Merckformin nevű gyógyszert írták fel. A diétáról nem mondtak semmit, az interneten olvasta utána, hogy milyen életmódot kéne folytatnom. Ezért írok, hogy megbizonyosodjak afelől, hogy szükségem van e erre a gyógyszerre, diétára,gyógyszerre, életmódváltásra, vagy van e inzulinrezisztenciám?

Leletem:

Cukorterhelés: éhgyomri 5.2 volt a terhelés után ( 2 óra) 5.4 lett.

Megnevezés: Inzulin

Érték: 200,7

Abn:H

Egység: pmol/l

Referencia tart.: 17,8-173,0

Megnevezés: TSH

Érték: 1,540

Egység:mU/l

Referencia tart.: 0,270-4,200

Megnevezés: LH

Érték: 7,6

egység: U/l

Megnevezés: FSH

érték:3,0

egység: U/l

Megnevezés: Progeszteron

Érték: 5,0

Egység: nmol/l

Megnevezés: Ösztradiol

Érték: 152

egység: pmol/l

Megnevezés: Andeoszténdion

Érték: 8,51

Referencia tart.: 1,00-12,20

Megnevezés: Tesztoszeron

Érték: 1,50

Referencia tart.: 0,22-2,90

Megnevezés: Prolaktin

Érték: 21,20

egység: ng/ml

Referencia tart.: 4,79-23,30

Szexhormon-kötő globulin:

érték: 47,3

egység: nmol/l

referencia tart.: 26,1-110,0

2015. febr. 10. 00:13
 1/3 anonim ***** válasza:

Első körben leszögezném valamit. Nem gondolnám, hogy ez a megfelelő hely arra, hogy ez alapján az ember olyan dologról hozzon döntést, mint hogy szed-e egy adott gyógyszert vagy sem.

Itt nincsenek orvosok (maximum orvostanhallgatók, mint én), így tehát a válaszok szakszerűsége erősen megkérdőjelezhető.

Ha úgy érzed, hogy az orvos, akihez jársz, nem kompetens a témában, akkor nem az a megoldás, hogy laikusokat kérdezel meg az interneten, és az alapján döntesz valahogy, hanem az, hogy felkeresel egy másik, olyan orvost, akiben meg tudsz bízni.

És akkor hogy valami érdemi választ is adjak a kérdésre, ha már feltetted:

A PCOS megvannak a maga kritériumai. Nem elég az, hogy "vannak apró ciszták a petefészekben", ugyanis egészséges nőnél is előfordulhat ilyen, meg más betegségeknél is. Az sem elég, hogy "rendszertelen a menzeszem", mert annak is lehet ezer meg egy oka.

A PCOS diagnózisához az alábbi 3 kritériumból 2-nek teljesülnie kell:

1. oligo/anovuláció (azaz ritka vagy hiányzó peteérés, ami leggyakrabban ritka vagy hiányzó menzeszzel társul, de normális vagy sűrűbb vérzés esetén is lehetséges, hogy nincsen tüszőrepedés)

2. policisztás petefészek (ennek is megvannak a kritériumai, nem minden ciszta jelent automatikusan policisztás petefészket)

3. magas androgénszint klinikai vagy laborjelei (magas tesztoszteron, szőrösödés, acne stb.).

De önmagában még az sem elég, ha két tényező stimmel, emellett még ki kell zárni az összes olyan betegséget, ami hasonló tünetekkel járhat (pajzsmirigyprobléma, magas prolaktin, Cushing-sy., CAH stb.)

Tehát ott kezdődik a gond, hogy számomra nem teljesen világos, hogy akkor most nálad fennáll-e PCOS vagy sem.

Első körben talán ezt kellene tisztázni. Hiszen egy tüneted biztosan stimmel (a policisztás petefészek), az ovuláció hiánya az vagy stimmel, vagy nem (ellenőrizni kellene ugyebár), a harmadik úgy tűnik nem, de kettő még ugye meglehet.

Azt látom, hogy néhány problémát kizártak (pajzsmirigygond, prolaktin).

Egyébként a laborjaid is utalhatnak PCOS-re, ugyanis az LH szinted az FSH-hoz képest magas (normálisan kb. 1:1 aránynak kellene lennie). Ez nem kritériuma a PCOS-nek, de ált. megfigyelhető.

Emellett az éhgyomri inzulinod baromi magas, az éhomi hiperinzulinaemia a lelet alapján szerintem kimondható. Így tehát a metformin és a diéta igen is indokolt.

Tehát összességében azt mondom, hogy

1. keress egy jó endokrinológust (javaslom a MensMentist, ha van rá pénzed)

2. diéta, sport, gyógyszer

2015. febr. 10. 13:14
 2/3 anonim ***** válasza:

Első vagyok. Azt még azért hozzátenném, hogy remélem nem fogamzásátló szedése alatt történt a nemi hormonok vizsgálata (LH, FSH, ösztradiol, progeszteron, androszténdion, tesztoszteron, SHBG). Mert ha igen, akkor ezek értékelhetetlenek.

A TSH, prolaktin és inzulinszinteket nem befolyásolja a gyógyszer, szóval azok elfogadhatók.

2015. febr. 10. 13:24
 3/3 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszodat!

egy hónapja nem szedtem a fogamzásgátlót amikor megnézték a hormonokat

2015. febr. 11. 17:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!