Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Crohn betegség tud nagyon...

Crohn betegség tud nagyon súlyos vérszegénységet okozni? Vashiányosat, de vérzés nélkül?

Figyelt kérdés
Köszi

2015. jan. 7. 14:12
 1/9 anonim ***** válasza:

Vérszegény ne azért leszel, mert vérzel. Vérszegény amiatt leszel, mert olyan dolgokat eszel, amiben kevés a vas, vagy a betegséged miatt felszívódási zavaraid vannak, és a vas nem hasznosul (szívódik fel) jól.

De ezt az orvosoddal feltétlenül beszéld meg, mert a vérszegénység sok más betegség esetén kockázati tényező, hajlamosító tényező!

2015. jan. 7. 14:38
 2/9 anonim ***** válasza:

Első: Vérszegény azért is lehet valaki, mert valahol krónikus vérzése van (ami nem is biztosan látszik szabad szemmel). Hiába viszel be elég vasat, ha közben a vérrel folyamatosan veszíted...

Kérdező: A vérzés inkább colitis ulcerosára jellemző, de természetesen előfordulhat ún. okkult (rejtett) vérzés egyéb bélgyulladások, pl. Crohn esetén is.

Ráadásul a krónikus gyulladás más úton is tud vashiányos vérszegénységet okozni (a vas normál mennyiségű a szervezetben, de a felhasználása csökken).

Fordulj szakorvoshoz a panaszoddal!

2015. jan. 7. 15:30
 3/9 A kérdező kommentje:

Szia!

Nem rólam van szó, én ezt mind tudom.

Gabona maximálisan akadályozza a vas felszívódását pl.

De attól nem lesz életveszélyes vérszegénység, szerintem.

Nekem is volt ilyentől vérszegénységem meg vashiányo, de az enyhe volt.

Már kórházban van kivizsgáláson, szóval hamarosan megtudjuk mi az ok.

nagyon remélem nem rák, vagy ha igen, akkor még lehet tenni valamit.

Azért drukkolj!

Köszi szépen a segítséget!

2015. jan. 7. 15:30
 4/9 anonim ***** válasza:

persze hogy tud.

és ha beszeded a vasat tablettában még jól meg is tud fosatni.

súlyos esetben nekem a ferlecit injekció használt, már annyira nem volt vasam hogy várt akartak adni, de a ferlecit megoldotta.

2015. jan. 8. 10:40
 5/9 A kérdező kommentje:

Kedves utolsó, akkor te ezek szerint Crohn beteg vagy?

Anyu kapott vért, olyan súlyos volt a vérszegénysége.

Megvolt a bélvizsgálat teljes hosszon alaposan és nem találtak semmit. HÁLA AZ ÉGNEK!!!

CT most van, még sajnos nem tudom az eredményt.

2015. jan. 8. 11:52
 6/9 anonim ***** válasza:

igen, 98-ban diagnosztizáltak hivatalosan.

nekem is van egy kislányom, megértem az aggodalmadat.

pár tanács anyukádnak:

- Tafedim tea

patikában általában nincs, de gyógynövényboltokban ismerik, illetve netről is rendelhető.

drága, de ütős, és nincs mellékhatása.

egy filtertől már jobban lesz 20 perc múlva, napi 3 filtert simán ihat.

- bélbaci, azaz probiotikum.

én normaflore-t használok, de bármi mást is vehet a patikában, szintén mehet napi 3x mellékhatások nélkül és folyamatosan

- felejtse el a cigit, kávét és az alkoholt, az összes csípős dolgot, és a szénsavas cuccokat.

- ételek közül a szokásos felsoroláson kívül amit alapból meg fog kapni a kórházban mákot és kivit soha ne egyen, és a nem laktózmentes tejtermékeket is.

- ha rosszul van, reggel nem ehet még kiflit sem, akármilyen éhes is.

ha ég a gyomra egyen kukoricapelyhet és az nem fogja kikészíteni a délre délre jobban lesz és tud majd ebédelni.

- ha kevés a vörösvérsejtje akkor b12 injekció + ferlecit injekció(vagy infúzió) mindig segít, és nem kell több vért kapnia.

ha van kérdése szívesen segítek bármiben.

2015. jan. 8. 20:39
 7/9 anonim ***** válasza:

hopp és még valami.

az antibiotikumot TILOS beszednie.

akármilyen orvos írja fel, akármit ígér, soha ne vegye be.

ha ultragáz a helyzet, tüdőgyuszi pl, akkor injekcióban kérje, és szigorúan szedjen mellé probiotikumot.

hólyaghurutra medveszöllő tea, megfázásra bioparox és gőzölés, no antibiotikum!

2015. jan. 8. 20:42
 8/9 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm!

Igen, ezeket nagyjából tudom, remélem be fogja tartani.

Vettem jó probiotikumot már neki.

Annyi, hoyg a béltülrözés semmit sem mutatott ki, nem volt se gyulladás, de polip semmi :-/...szóval kicsit érthetetlen a dolog.

Elég horror az utóbbi pár hét.

Kicsi gyulladás van a gyomrán, de jelentéketlen...meg gyomor sérve van, állítóal talán az is okozhatja.

A kajára étrenkigészítőket minden képpen rá fog állni, nagyon remélem szigorúan törődik majd magával, mert sajnos én évek óta mondtam neki, hogy ez nem vissz, ha valamit érez az azért van, mert tényleg valami gond áll mögötte.

KÖSZÖNÖM A SEGÍTSÉGET!

2015. jan. 9. 11:11
 9/9 anonim ***** válasza:
Igen tud, amikor a legrosszabb volt napi 16 órákat aludtam.
2015. jan. 14. 21:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!