Tüdőgyulladásra felírt az orvos 4 féle gyógyszert, ezeket be lehet egyszerre venni? Vagy milyen időközönként? (antibiotikum, fluimucil granulátum, algopyrin 500mg, köhögéscsillapító)
Szia :-)
Miért vagy kétségbe esve?A használati utasításukat elolvastad már?
Mert a dokinál az ember azt sem tudja, hova kapja a fejét, annyi mindent mondanak :-))) De a patikában is nyugodtan meg lehet kérdezni ezeket, sőt, a legegyszerűbb megoldás az, amit én most csináltam: Google a barátunk - egyszerűen beírtam a Fluimucilt:
"A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
A Fluimucilt nem szabad köhögéscsillapítókkal együtt alkalmazni. A köhögéscsillapítók túlzottan elnyomják a köhögési reflexet, így a beteg nem tudja felköhögni a Fluimucil által elfolyósított nyákot, ennek következtében veszélyes váladék-felhalmozódás következhet be, ami légúti fertőzést és hörgőgörcsöt eredményezhet.
Ha az orvos antibiotikum kezelést is előír (penicillin-származékok, cefalosporinok, tetraciklinek, aminoglikozidok, makrolidok és amfotericin B), a kétféle gyógyszert nem szabad egyidejűleg bevenni, mert egymás hatását csökkenthetik. Legalább 2 óra teljen el az antibiotikum és a Fluimucil bevétele között.
Az aktív orvosi szén adása csökkentheti a Fluimucil hatásosságát.
A Fluimucil oldatba nem ajánlott más gyógyszert belekeverni.
Nitroglicerinnel egyidejűleg alkalmazva annak értágító hatását felerősítheti és jelentős vérnyomás csökkenés következhet be. Ezért a nitroglicerin és acetilcisztein együttadásakor a vérnyomás szigorú ellenőrzése javasolt."
Remélem, tudtam segíteni :-))
Rajta van a Fluimucil tájékoztatóján, hogy legalább 2 óra teljen el a két gyógyszer bevétele között, ha antibiotikumot is szedsz. Forró víz biztosan nem jó, szerintem szobahőmérsékletű vízben.
Az antibiotikumot pl mindig dében beszeded, a köptetőt meg reggel és délután.
Amúgy a tájékoztatóban az is benne van, hogy :
"A Fluimucilt nem szabad köhögéscsillapítókkal együtt alkalmazni. A köhögéscsillapítók túlzottan elnyomják a köhögési reflexet, így a beteg nem tudja felköhögni a Fluimucil által elfolyósított nyákot, ennek következtében veszélyes váladék-felhalmozódás következhet be, ami légúti fertőzést és hörgőgörcsöt eredményezhet. "
Így aztán nem értem, hogy miért írt fel neked a doki estére köhögéscsillapítót.
Biztos vagyok benne, hogy nem egyszerre írta fel a kettőt, tehát nem úgy értette az orvos, hogy a Fluimucilt is vegye be este, + a köhögéscsillapítót is, hanem a Fluimucilt (gondolom) napi 2x, tehát reggel és délben kell bevenni, a köhögéscsillapítót pedig este. Addigra kiürül a Fluimucil, és nyugodtan beveheti a csillapítót. A lényeg, hogy napközben felszakadjon a váladék, de azért nem árt, ha aludni tud éjszaka.
Jobbulást!
Ejjel annyira kohogok, hogy majdnem megfulladok
Koszi nektek a segitseget, azert vagyok ketsegbe esve mert meg sosem szedtem gyogyszert, most meg rogton 4et kell
A köptető és a köhögés csillapító ütik egymást, veszélyes, így egyszerre a kettőt soha! Nekem azt javasolták, hogy reggel köptető, este köhögés csillapító, hogy tudjak pihenni. Én hosszúhatású ACC-t kaptam direkt, így arra már gond nélkül be lehetett venni este a köhögéscsillapítót. A fluimucilt ilyen szempontból nem ismerem.
Az antibiotikum és a köptetők is ütik egymást általában, ott is 2-3 órát kell tartani. Ott nincs veszély, csak egymás felszívódását gátolják.
Én lázcsillapítót csak akkor szedtem, ha lázas voltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!