12 eves gyerek lehet deppresszios?
DePPressziós legfeljebb Johnny Depp lehet,
dePressziós viszont természetesen lehet egy 12 éves gyerek is.
"UI:elnezest angol billentyuzetem van."
Semmi baj, nekem is az van.
Olyan, mint egy árvíztűrő tükörfúrógép.
A szülő ilyenkor úgy segíthet, hogy próbálja közösen kitalálni a gyerekkel, milyen frappáns válaszokat lehet adni a cikizésre, hogyan lehet kivédeni ezt úgy, hogy a gyerek ne sérüljön. Megkérdezni tőle, mi bántja ezzel kapcsolatban? És közben sokat dicsérni, kiemelni, miben jó, és hogy nagyon jól néz ki a plusz kilók ellenére is. Segítség lehet az is, hogy megosztja vele a szülő, őt hogyan cikizték gyerekkorában, neki ez hogy esett, hogy oldódott meg. Rávilágítani a gyerek számára, hogy ennek ellenére van, aki szereti (pl. a család, vagy kortársak közül unokatesó vagy ha ennek ellenére akad barátja, akkor ezt a támogató közeget hangsúlyozni.) És segíteni abban, hogy elfogadja önmagát, ezt sok-sok pozitív megerősítéssel lehet.
A serdülőkor amúgy is az identitás kialakításának az időszaka, azaz arról szól, hogy ki vagyok én? Milyen vagyok? Lehet-e engem szeretni? Ilyenkor a kamasz próbálgatja a szerepeket, sokszor szomorú vagy ingerlékeny, ez teljesen normális, ha nem állandósul. A szülő türelemmel, pozitív visszajelzésekkel, elfogadással és szeretettel segíthet neki ebben.
És anyuka nyomtassa ki neki az Ifjúsági Lelki Elsősegély telefonszámát: 137-00. Ez Mo. területéről vasárnap kivételével 9-21 óra között hívható Telekom vagy T-mobile számokról (fülkéből is).
Az, hogy a kamaszkori lehangoltságot, fejlődési krízist depressziónak címkézzük, netán orvoshoz fordulunk vele, még rosszabb esetben gyógyszert szedetünk vele, csak ront a helyzeten. A megértő, elfogadó, támogató hozzáállás segít, és a sok vidám, megerősítő otthoni élmény. Az, hogy a gyerekkel tudatjuk: "szeretünk, így vagy jó, amilyen vagy"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!