Ebolás vagyok? Mellettem köhögött egy néger.
Tegnap reggel a tömött villamoson mellettem köhögött egy néger aki valami nem tudom milyen nyelven beszélt de nem angolul. A köhögés szele érintette az arcomat.
Ma torokfájással ébredtem, izomláz van a lábamba, pirosak a szemeim és csikar a hasam. Most mértem a lázamat, mert forró volt a homlokom és hidegek a végtagjaim, a lázmérő 37,8 fokot mutat és egyáltalán nem vagyok lázasodásra hajlamos.
Szerintetek menjek be a kórházba, hátha a kezdeti stádiumban még meg tudják menteni az életemet? És melyik kórházat javasoljátok ahol a legnagyobbak a túlélési esélyeim?
De miért nem veszed a fáradságot, és nézel utána egy kicsit a neten, hogy köhögéssel terjedhet-e az Ebola? (a GYIK nem a megfelelő forrás)
Vagy benyeltem egy unatkozó tini kamukérdését?
Hadd játsszam kicsit az ördög ügyvédjét: A felsorolásban ott van a nyál. Na most a köhögéssel nem annyira jellemző a nyál szemcséinek terítése mint tüsszentéssel. De ha érezte a szelét nyálcsepp is érhette, és ha az valami extrém eset folytán bekerült a szervezetébe és onnan a véráramba. Akkor elméletben lehetséges lenne a fertőzés, még ha erre az esély minimális is.
Éppen ezért nem veszik sehol félvállról a fertőzéseket, ahol már felütötte a fejét.
Csabika, hacsak a kérdező szájába csókolózás közben nem köhögött szegény néger (aminek az esete érzésem szerint nem áll fent), akkor nincs esély a fertőzésre. A testnedvekkel való közvetlen érintkezés szükséges az Ebola terjedéséhez.
Valamint a lappangási idő 2-21 nap, leggyakrabban 8-10 nap.
Oké én értem és feltételesen írtam amit írtam.
És nem kell a közvetlen testi érintkezés a fertőzöttel mert a testnedvei is fertőzőek. Az az ha azokkal lépsz bármilyen formában kapcsolatba, már fen is állhat a fertőzés kockázata.
Pontosabban ha nyála fertőz, nem kell az ahhoz, hogy a nyelvét ledugja az ember torkán. Hanem elég ha pl rátüsszent és a nyálcseppek a szádba kerülnek.
Tévedek? (ezért fizikai kontaktus nélkül is megvalósulhat a fertőzés, ha nyála is fertőző, mert egész más lenne a helyzet ha az "steril" lenne, de hát nem az)
A vírusok szabad szemmel nem látható testváladék cseppekben is ezrével hemzseghetnek.
Pánik meg így is van elég, nem fogja a média megmondani, hogy akár köhögéssel és tüsszentéssel is el lehet kapni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!