Lehet-e érzékennyé válni az ehető gombákra?
Üdv!
Az lenne a kérdésem, hogy idővel érzékennyé válhat-e az ehető gombákra az ember? Azért teszem fel ezt a kérdést, mert sokat jártam/járok gombászni, ismerem is a gombákat, de az utóbbi 3 alkalommal mikor gombát ettem (rántott őzláb, rántott vargánya, gombás tojás vargányából) utána pár órára rosszul lettem, 2 alkalommal hánytam is. 4-5 éve gombászom, ismerem is a gombákat, egyetemre járok, ahol külön kurzus keretében oktatták a gombaismeretet, melyik ehető, melyik nem, mik a mérgezések tünetei, szaporodásuk, és közel 200 gombafajt kellett behatóan ismerni. Tehát a tévedés kb. 99,99%-ban kizárva. Az általam jól ismert gombákat gyűjtöm, amiket jól meg lehet különböztetni: vargánya és nagy őzláb. Mást nem is szedek le, se galambgombákat, se csiperkéket semmi mást. Előre is köszönöm az értékelhető válaszokat, segítséget!
szia!
Augusztus végén voltunk étteremben a párommal. Erdei gombás sertésszűzérmét ettem. Egész éjjel iszonyatos hasgörcseim voltak, 2x ment is a hasam, hányingerem volt. Nagy volt a para....
A gomba biztosan jó volt, mert reggelre semmi bajom nem volt. DE 2 napig még kíméltem a hasam.
Akár milyen finom volt, többet nem eszek gombát, csak bolti csiperkét, az biztos!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!