Fokozott gyomorsav esetén a bevitt táplálék vitaminjai és ásványi anyagai megroncsolódnak és nem fejtik ki a hatásukat?
A gyomor emésztőnedve pepszinből és sósavból (HCl, hidrogén-klorid) áll. A sósav állandóan 1-2 pH érték között van. Célja pedig az, hogy:
- lefertőtlenítse a bevitt táplálékot a kórokozóktól
- kicsapja a fehérjét és pépesítse a táplálékot
Az erős savak, mint a HCl a vitaminokkal és az ásványi anyagokkal nem lépnek kölcsönhatásba, még akkor sem, ha túl sok gyomorsav termelődne benned. Az erős savak kifejezetten a fehérjéket csapják ki (irreverzibiis koaguláció), így képes a legtöbb baktériumtörzztől is lefertőtleníteni a táplálékot. Felmerülhet a kérdés, hogy a gyomorfalat (ami fehérjét tartalmaz) miért nem marja szét a HCl? Mert termelődik egy mucin nevű fehérje, ami védi a gyomorfalat, de ettől függetlenül aki nem figyel az egészségére, megtámadhatja a gyomorfalát a sav (gyomorfekély).
A vitaminok, víz és ásványi anyagok már a gyomorban felszívódnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!