A koponya MRI-n az is látszik, ha az agyi erekkel van baj? Mondjuk össze van szűkülve az egyik.
attól függ mire nézik. Ha fejfájásra, akkor valszeg nem fognak TOF/PC/CE szekvenciát csinálni, olyankor nem igazán megítélhetőek az erek állapota (nyilván nagy elváltozás ezeken is látszódhat).
Strokenál/cavernoma/tumor/AVM/sinus thrombosis gyanúnál viszont igen, mert vagy kontrasztanyagot adnak be, vagy csinálnak olyan méréseket amin anélkül is látszódnak az erek, hogy kontrasztanyagot adnának be (TOF vagy PC)
Engem fejfájás miatt küldenek MRI-re, de a beutalón rajta van, hogy tumor meg egyéb dolgok (latin kif. nem értettem) kizárása érdekében kérik a vizsgálatot, vagyis akkor valószínűleg megnézik az ereket is....az alapján, amit írtál....
A kontrasztanyag az olyan, mint egy szimpla injekció, nem?
ha a beutalón az van rajta, hogy tumor kizárást is kérnek, de alapvetően fejfájás az indikáció, akkor (legalábbis ott ahol én voltam anno gyakorlaton), csak akkor adunk be kontrasztot, ha van vmi olyan elváltozás ami miatt be kell adni, mert az esetek 90%-a negatív, a kontraszt meg nagyon drága.
Magyarán, megcsináljuk az alap protokollt (T1/T2/prot/FLAIR) és megnézi a képalkotós, hogy van-e rajta bármi gyanús amihez kell kontraszt. ha van akkor ad, ha nem akkor ennyi volt a vizsgálat.
De elképzelhető, hogy más kórházban ezt máshogy csinálják.
A kontasztanyag egy vénás injekció tulajdonképpen, amiben általában gadolínum van. más mint a ct-s kontrasztanyag, kevesebb kell belőle + mellékhatásai is jóval ritkábban jönnek elő mint a CT-s kontrasztanyagé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!