Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Aki hordott már Korzettet...

Aki hordott már Korzettet annak meddig kellett hordania?

Figyelt kérdés
Most fogok menni ortopédiára gerincferdülés miatt meg púpos is a hátam.Valószínüleg fűzőt kell majd hordanom de nagyon nem akarom.. meddig kell ezt körübelül hordani? 16/F

2013. aug. 13. 23:43
 1/5 anonim ***** válasza:
Két barátnőmnek is volt, nekik kb. fél évig kellett, de ez nagyon egyénfüggő, az orvos mondja meg a pontos időtartamot.
2013. aug. 13. 23:55
 2/5 A kérdező kommentje:
Köszi. A fél év még nem hangzik ijesztőnek.. de olyat is olvastam hogy valakinek 4 évig kellet hordania :(
2013. aug. 14. 00:00
 3/5 anonim ***** válasza:

Az előző valamit eltévesztethetett, mivel egyrészt a fél év alapból kizárt (bocsi), másrészt nincsen fix időtartam. A korzettet a csontosodás befejeződésééig kell hordani, ami 14 és 19 év között bármikor bekövetkezhet. A várható időpontot egyébként a röntgen alapján tudják megmondani, mivel a csípőcsont környékén ha egy kis vonal elér egy bizonyos pontot, akkor a csontosodás véget ért - orvost kérdezz meg, én már nem emlékszem, pontosan hogy is történik ez, de a lényeget leírtam.

Így igen, simán elképzelhető, hogy akár 4 évig is hordania kell az embernek. Mielőtt azonban teljes depresszióba esnél: kívülről fél év - egy év alatt nagyon látványosan javulhat a hátad, mert a külső, "lágy" izmokat sokkal könnyebb helyretenni. Plusz ha az orvosok nagymértékű javulást látnak - amire kb. 2 év korzetthordás után már van esély - akkor fokozatosan adhatnak kedvezményt, azaz például 23 óra helyett csak 16 -ot kell hordanod (ez tök jó mert az a pár óra pont megegyezik a suliban töltött idővel, szóval ha eljutsz idáig, akkor oda már nem kell felvenned), később még kevesebb ideig, majd végül már csak aludnod kell benne, aztán teljesen búcsút mondhatsz a fűzőnek. Nagyon fontos: ha bármelyik orvos egyik pillanatról a másikra akarja veled lerakatni a korzettet, azaz hallasz egy "oké fiam, szuper a hátad, hagyhatod a fűzőt a p***ába" kaliberű mondatott, akkor NE hidd el neki, mert ez nem így működik. Ha egyik pillanatról a másikra válsz meg a fűzőtől, azzal nagyon nagy károkat tudsz okozni a gerincednek!

Hát, dióhéjban ennyi. Remélem nem untattalak nagyon. Ha bármi kérdésed van, írj, nekem is van fűzőm!:)

2013. aug. 31. 20:11
 4/5 A kérdező kommentje:
:((( és ha mondjuk hevedert hordanék szinte a nap 24 orájában és mellette gyakorlatokat csinálnék akkor mennyire javulna?
2013. szept. 4. 18:50
 5/5 anonim ***** válasza:
A-a, a korzettet kell napi 23 órában hordani. :) Nekem már lassan 1 éve van, és azt kell mondjam, miután megszoktad, kimondottan kényelmes. Tudom, hogy most nem hiszed el, de így van, majd meglátod. :) A kezdeti időszak rizikófaktora is változó, van aki könnyen hozzászokik, van aki megszenved vele. A lényeg, hogy így is - úgy is meg fogod szokni, ha eleget hordod. A gyakorlatokra csak annyit, hogy mindazok a tornagyakorlatok, amiket fórumokon javasolnak, vagy a neten találsz, az mind bullshit. A gyógyTESTNEVELÉS és a gyógyTORNA nem ugyanaz, utóbbi ér is valamit, mivel az személyre szabott. Aki törzsemeléseket, meg hasonlókat javasol, annak ne higgy, mivel speciel a törzsemelés vagy például az úszás (!) is egy szimmetrikus hátizom erősítő gyakorlat, a gerincferdülés lényege meg, hogy az egyik oldalt eleve erősebbek az izmok. Mindkét oldalt erősíteni tehát semmiképp nem szabad, csak a gyengébbet. Úszni akkor szabad, ha már lezajlott a csontosodás, és sikeresen lenyomtad a görbületet, vagy jelentősen csökkentetted annak fokát, és már csak "karban kell tartani" a hátad.
2013. szept. 4. 19:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!