Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Magas CRP érték, mi magyarázha...

Magas CRP érték, mi magyarázhatja?

Figyelt kérdés

Volt az elmúlt 14 hónapban egy 10 mg/l-ről 26 mg/l-re történő CRP emelkedésem. Mellette Vvt is fokozatosan nőtt 10-38, ugyanakkor utolsó vérvételen visszakorrigált 20mm/h-ra. Negatív hasi uh, mellkas rtg, arckoponya ct, urológia, füll-orr-gégészet. TSH, autoimmun panel negatív, ALR 0,8-1,2 között mozog random, automata vérkép eredményei konzisztensek és nem kórosak, nincs vérszegénység, és látható hematológiai eltérés.

Calprotectin 6 hónapja 90 most 170. Székletvérteszt negatív. Komoly gasztroenterológia panasz nincs, eseti hasi diszkomfort, lazább széklet. Székletben emésztetlen rostok, egyéb maradványok előfordulnak (nagyjából 5 éve minimum látok hasonlót). Nincs romló trend a panaszok terén. Gasztro/kolonoszkópia történni fog. Ugyanakkor 170-es calprotectin és 26-os CRP nem feltétlenül bír magyarázó erővel.

Közel 40-es BMI-m van, enyhe de kezelt magasvérnyomásom, és magas éhgyomri inzulinszintem (45) illetve HOMA-IR 11,5. Elmúlt 1 14 hónapban 20 kilót híztam.

Metabolikus faktorok önmagában magyarázhatnak ilyen mértékben emelkedett CRP szintet? Források amiket olvastam elég ellentmondóak, és azért a jellemzőbb, hogy önmagában a metabolizmus morbiditásai nem okoznak ilyen emelkedést, ugyanakkor láttam olyan mint tanulmány, mint orvosi lap cikket, ahol 30mg/l CRP értékig (extrém esetben 40mg/l) fogadják el ezt magyarázatként.

Most vajon mi lehet igazság?

Nekem úgy tűnik, hogy a legvaloszínűbb magyarázat egy enyhe krónikus gasztróenterológiai gyulladás, kombinálva a metabolikus tényezőkkel.

Ti mit gondoltok?

márc. 30. 22:32
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
Nem írtad, hogy az IR-ed kezelve van-e, illetve a cukrod hogy áll.
márc. 30. 22:47
 2/16 A kérdező kommentje:

Bocsánat igen fontos. IR egyelőre nincs kezelve, még futtatunk 1-2 tesztet és utána metformin ha kell. Addig most elsőszámú a diéta és fogyás, mozgás ami eddig nem volt.

Éhgyomri glükóz 5,7-6 között mozog. HemoglobinA1C normál egyenlőre.

márc. 30. 22:54
 3/16 A kérdező kommentje:
*egyelőre
márc. 30. 22:55
 4/16 A kérdező kommentje:
Illetve még egy fontos dolog: Generalizált szorongásos zavarral vagyok diagnosztizálva - elég sok a stressz az életemben (legfőbbképp a munka és egészségügyi szorongás), ugyanakkor reggeli kortizol szint normális.
márc. 30. 22:58
 5/16 anonim ***** válasza:
A 26-os crp kb semmi, egy megfázás után magasabb.
márc. 30. 23:13
 6/16 anonim ***** válasza:

1-es vagyok.

Különösen a magas BMI, inzulinrezisztencia, és elhízás önmagukban is képesek szignifikáns mértékben megemelni a CRP szintet – néha egészen 10–30 mg/l közé, sőt, néha afölé is, különösen, ha van még viszcerális zsír túlsúly, májzsírosodás (amit gyakran nem vesznek észre UH-n), vagy alacsony szintű gyulladás a bélrendszerben.

márc. 30. 23:18
 7/16 A kérdező kommentje:

5#

Igen, csak egyrészt valami okozza. Nyilván nem megfázás, mert 14 hónapja (sőt valójában 14 hónapja már a zeroponti mérés 10,2mg volt, tehát régebb óta mint 14 hónap).

márc. 30. 23:19
 8/16 A kérdező kommentje:

1#

Ez a waist-to-hip rátám is elég durva, sajnos fejből nem emlékszem, de bmi-hez képest, arányokat nézve is magas, ami ugye utal rá (még akkor is ha primitív módszer). Életmódbeli változások mindenképp kellenek, illetve nyilván azért utána járunk a reális opcióknak. Egészségügyi szorongásomat >>> üti vágja a sztori. Pedig tudom, hogy logikusan gondolkozva, azért olyan túl nagy probléma nem valószínű, hogy van.

Minden esetre legalább visszatértem a fogadalmamhoz (egyetem - közgazdász megfogtam, hogy tanulmányokat rendszeresen olvasok.. akkor még nem tudtam, hogy orvosi tanulmányokat 😀).

Köszi a választY

márc. 30. 23:29
 9/16 A kérdező kommentje:
Egy apró dolog a zsírmájhoz: ALT, AST, GGT, albumun is normálisak voltak (mondjuk ezek önmagában nem kizáró okok nyilván), cserében viszont TG magas (, HDL alacsony, LDL magas (referenciatartomány felett/alatt ilyen 10-15%-kal).
márc. 30. 23:39
 10/16 anonim ***** válasza:

"Volt az elmúlt 14 hónapban egy 10 mg/l-ről 26 mg/l-re történő CRP emelkedésem. Mellette Vvt is fokozatosan nőtt 10-38, ugyanakkor utolsó vérvételen visszakorrigált 20mm/h-ra. "

Most nem értem akkor ez a vvt süllyedés vagy ez melyik érték, nekem nem tiszta.

ALR az mi?

CRP az egy gyulladásban hamar megemelkedik, simán lehet 30 is egy pl. torokgyulladás miatt is, viszont hamar vissza is állhat normál szintre, ami nem jelenti a gyulladás rendeződését a szervezetben. Lehet magas egy furunkulus gyulladás miatt is, vagy egy fogászati kezelés után, akármi. Nekem pl. bár nem volt ilyen magas, de egy nagy cysta okozta az állkapcsomban. Nem vagyok ebben szakember, csak a vizsgálatokat nem értem, illetve ezek nem baj, hogy elkészültek, de ebben nem látok kontrasztos hasi-kismedencei CT-t, illetve az arckoponya CT-nél nem tudom mi volt a kérdés, az miért volt ennyire fontos? Ultrahangon nem mindig látszik kő vagy cysta. Talán is lehet valóban az IR a gond, vagy van valami rejtett emésztési zavar, esetleg még fel nem derített autoimmun betegség, ami lehet csak időnként lángol fel és ekkor magas a CRP.

márc. 31. 07:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!