Miért van ez ha egy kis sétátol is a pulzusom fel megy az egekbe, és elkezdek fulladni?
Mostanában vettem észre ha sétálok, kicsit gyorsabb tempóba (pl ha sietek a buszra, vagy akármi) (de még a futástól, kocogástól messze van) felemelkedik a pulzusom kb 150-180 körül lehet és hirtelen légszomjam lesz.
( néha szédülés is fellép, de ez ritka.. 10alkalomból kb 3-4x)
Sokszor munka közben is tapasztalom, csak megpróbáltam figyelmen kívül hagyni (amit nagy esélyel nem kellett volna). Tegnap otthon megnéztem hogy kb milyen a pulzusom séta előtt és után. Séta előtt a pulzusom 97 volt utána meg 173volt (és csak 2x mentem fel-le a lépcsőn az 1 emeletre) vérnyomásom az teljesen normális, nem megy se fel,se le (még)
Orvoshoz legkésőbb jövőhéten kedd, szerda körül tudok elmenni.
21l
És még hozzà teszem, 50-54kg körül szoktam lenni 157cm magas vagyok, és máskor (kb 2-3 évvel ezelőtt) rendszeresen sportoltam és eljártam futni amit ugye kb már abba hagytam..
Volt egy időszakom mikor nagyon magam alatt voltam, elhanyagoltam magam e téren.
Csak párhetente ha sportolok bármit is, és mióta ezek a tüneteim vannak (kb tavaly november óta tart és idén február óta kb minden napos már) azóta inkább megpróbálom kerülni a mozgást, amit nem igen tudok.
Előre is köszönöm ha bárki bármit is tud, de a dokihoz mindenféleképpen elmegyek jövőhéten

A kardiológus válaszol. Kérj beutalót, majd időpontot.
Addig is naponta háromszor mér a vérnyomásodat: reggel, délben, este, majd vidd magaddal.

A kardiológus nyilván az alap.
Nekem am. a pajzsmirigyem túlműködése miatt volt ilyen, hogy felment a pulzusom az egekbe (pedig szedek pulzuscsökkentőt). Tipikusan ébredés után.

EKG, kardiológus és elektrofiziológus.
Feltehetően POTS (poszturális ortosztatikus tachycardia szindróma) áll a háttérben, ez egy elég gyakori krónikus betegség, aminek a diagnosztikai kritériuma az, hogy pár perc fekvő pihenést követő felállás hatására a pulzus legalább 30-cal megnövekszik, és valamelyest tartósan fenn is marad az állapot néhány percig.
Emellett rengeteg tünete van, mert idegrendszeri betegség, tehát a test minden részére kiterjed.
Elég sok kiváltó oka lehet, például gyerekkori trauma, vagy egy gyenge kis megfázás is.
Ha szeretnéd, privátban elküldöm szívesen a saját tünetlistámat, hátha úgy könnyebben fel tudsz ismerni pár egyéb tünetet, amire esetleg nem gondoltál, vagy nem figyeltél fel.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!