Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Miért van ez ha egy kis...

Miért van ez ha egy kis sétátol is a pulzusom fel megy az egekbe, és elkezdek fulladni?

Figyelt kérdés

Mostanában vettem észre ha sétálok, kicsit gyorsabb tempóba (pl ha sietek a buszra, vagy akármi) (de még a futástól, kocogástól messze van) felemelkedik a pulzusom kb 150-180 körül lehet és hirtelen légszomjam lesz.

( néha szédülés is fellép, de ez ritka.. 10alkalomból kb 3-4x)

Sokszor munka közben is tapasztalom, csak megpróbáltam figyelmen kívül hagyni (amit nagy esélyel nem kellett volna). Tegnap otthon megnéztem hogy kb milyen a pulzusom séta előtt és után. Séta előtt a pulzusom 97 volt utána meg 173volt (és csak 2x mentem fel-le a lépcsőn az 1 emeletre) vérnyomásom az teljesen normális, nem megy se fel,se le (még)

Orvoshoz legkésőbb jövőhéten kedd, szerda körül tudok elmenni.

21l

ma 06:22
 1/8 A kérdező kommentje:

És még hozzà teszem, 50-54kg körül szoktam lenni 157cm magas vagyok, és máskor (kb 2-3 évvel ezelőtt) rendszeresen sportoltam és eljártam futni amit ugye kb már abba hagytam..

Volt egy időszakom mikor nagyon magam alatt voltam, elhanyagoltam magam e téren.

Csak párhetente ha sportolok bármit is, és mióta ezek a tüneteim vannak (kb tavaly november óta tart és idén február óta kb minden napos már) azóta inkább megpróbálom kerülni a mozgást, amit nem igen tudok.

Előre is köszönöm ha bárki bármit is tud, de a dokihoz mindenféleképpen elmegyek jövőhéten

ma 06:29
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

A kardiológus válaszol. Kérj beutalót, majd időpontot.

Addig is naponta háromszor mér a vérnyomásodat: reggel, délben, este, majd vidd magaddal.

ma 06:30
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Igen, kardiológus kell, a háziorvos meg nézzen meg EKG-vel is, és ha fulladsz egy pulmonológis se ártana. Én asztmásan tapasztaltam ezt, főleg a fulladás miatt ment fel a pulzusom.
ma 07:31
 4/8 anonim ***** válasza:

A kardiológus nyilván az alap.

Nekem am. a pajzsmirigyem túlműködése miatt volt ilyen, hogy felment a pulzusom az egekbe (pedig szedek pulzuscsökkentőt). Tipikusan ébredés után.

ma 08:27
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

EKG, kardiológus és elektrofiziológus.

Feltehetően POTS (poszturális ortosztatikus tachycardia szindróma) áll a háttérben, ez egy elég gyakori krónikus betegség, aminek a diagnosztikai kritériuma az, hogy pár perc fekvő pihenést követő felállás hatására a pulzus legalább 30-cal megnövekszik, és valamelyest tartósan fenn is marad az állapot néhány percig.

Emellett rengeteg tünete van, mert idegrendszeri betegség, tehát a test minden részére kiterjed.

Elég sok kiváltó oka lehet, például gyerekkori trauma, vagy egy gyenge kis megfázás is.

Ha szeretnéd, privátban elküldöm szívesen a saját tünetlistámat, hátha úgy könnyebben fel tudsz ismerni pár egyéb tünetet, amire esetleg nem gondoltál, vagy nem figyeltél fel.

ma 08:34
 6/8 anonim ***** válasza:
Kérdező, írj majd kérlek, hogy mit mondott az orvos, nekem is ez a bajom.
ma 09:09
 7/8 A kérdező kommentje:
Mindenféleképpen írni fogok jövőhéten, hogy mi lett és köszönöm a válaszokat
ma 09:45
 8/8 anonim ***** válasza:
Edzetlen a szervezeted. Ezért gyenge a szíved.
ma 10:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!