Nyaki gerinc röntgen, mit jelent a lelet?
Figyelt kérdés
Ez olvasható a papíromon:
Lumbalis és más intervertebrális discus rendell. radiculopathiával.
dec. 4. 19:52
1/10 Ypszilon1980 válasza:
Most először tisztázzuk azt, hogy nyaki gerinc röntgen vagy lumbalis gerinc röntgen?
2/10 A kérdező kommentje:
Ahogy írtam. Nyakira mentem, azt is csináltak, de ez van a papíromon.
dec. 4. 21:10
3/10 Ypszilon1980 válasza:
Ez lehet akkor nem a lelet, csak a beutalás vagy a diagnózis kód+megnevezés.
Ha ez a lelet szövege, akkor viszont hibás a lelet és nem lehet értelmezni, akkor ki kell javíttatni.
4/10 anonim válasza:
Ez az M5110 BNO kód. Ágyéki gerincszakaszon lévő porckorongproblémát jelent, amely a kilépő ideggyököket nyomja. Ez a jelentése, de ez a röntgenfelvételen (főleg nem a nyaki szakszról készült felvételen) nem látszik, mert a rtg csak a csontokról ad információt. Ez a beutaló diagnóziskód. Másold be a leletet és a véleményt, szívesen értelmezzük neked.
5/10 A kérdező kommentje:
Iránydiagnózisnak írja.
A lelet:
Nyaki lordosis íve kiegyenesedett.
Zárólemezek megtartottak.
Peremen felrakódás nem látható.
Az iv. rések nem szűkebbek.
A kisizületekben az alsó szakaszon minimális arthrosis jelei láthatók.
Nyaki borda nem észlelhető.
Eredetileg arczsibbadás miatt kértem kivizsgálást, ezek okozhatnak olyat? Fejfájást olvastam, de nekem konkrétan zsibbadt az arcom.
Köszi előre is!
dec. 5. 07:13
6/10 Ypszilon1980 válasza:
Az a baj, hogy eleve csak nyaki gerinc típusos felvételek készültek, az ideggyökök rései nem látszanak. Zsibbadás így ezzel egyelőre nem magyarázható. A kiegyenesedett nyaki görbület már mondjuk okozhat fejfájást. Van kis meszesedés az alsó szakaszon, de ez nem nagy mértékű. Ezt tovább kell vizsgálni, ha a gerincnél van mindenképpen a probléma.
7/10 A kérdező kommentje:
Köszi! Akkor szerinted lehetséges, hogy ottani gond okozta a napokig tartó zsibbadást? Lehet magyarázatot adott volna, ha ideggyököket is néznek? Neurológián is voltam, ott nem láttak semmit (MR, CT).
dec. 5. 19:35
8/10 Ypszilon1980 válasza:
Hát ha volt arról a szakaszról CT, MR és negatív, akkor nincs idegi probléma. Bár ha CT volt, nem tudom miért kellett plusz röntgen.
9/10 A kérdező kommentje:
Nem tudom CT-n mit néztek pontosan, de az elvileg teljesen jó. Persze ha normálisan megnéztek... Majd lehet előszedem a leleteimet, de szerintem ezeken nyak felett néztek.
dec. 5. 19:59
10/10 A kérdező kommentje:
Most voltam az eredményemmel a házidokinál, szerinte ez "semmi"....
dec. 6. 11:57
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!