Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Mit jelent ez a lelet? Melyik...

Mit jelent ez a lelet? Melyik érrel van a baj?

Figyelt kérdés
Kiegyenlített coronaria keringés. A jobb coronaria csak egy gracilis PD ágat ad. A rövid bal főtörzs lumene megtartott, bifurkál. A LAD és ágrendszere praktikusan ép. A r. CX a szűkülettel eredő IM lefutású distálisan ép 1. OM ág leadása után 1 cm-rel elzáródott, a kiáramlás végágai homocoronáriás kollaterálisokból már sejthetőek.
okt. 4. 18:45
 1/8 anonim ***** válasza:
Összességében a leírás azt mutatja, hogy a koronária keringés alapvetően stabil, de a jobb koronária és a bal circumflex ág szűkülete miatt érdemes figyelemmel kísérni az állapotot. A további monitorozás és esetleges kezelés javasolt a jövőbeli szívproblémák elkerülése érdekében
okt. 4. 22:29
 2/8 A kérdező kommentje:

Kedves válaszoló! Ha nem zavar anyum katéteres leletét is bemásolnám segítenél elmondani mit takar? Nagyon szépen köszönöm előre is!

46 éves édesanyám zárójelentése:

fiatal nőbeteget tervezetten vettük fel coronarographia céljából. Anamnéziésében 4 éve hypertonia, más egyéb nem szerepel. Gyógyszerei: reggel Coverex As komb 5/1.25mg, este Tenaxum 1mg.

Panaszai : terhelésre jelentkező mellkasi fájdalom, nehézlégzés, gyengeség érzés. Fáradékonyság.

Labor: Chol: 6.2, TG: 3.3

T.m: 168cm, T.s: 71kg .

RR: 134/79 Hgmm P:89/min

Coronarographia: Superjobb domináns keringés. RCA distalis szakaszán mérsékelt fokú laesio látható mely nem okoz szignifikans stenosist. PD ág gracilis.

LM kp.hosszú enyhén meszes, bifurcal.

LAD: mideális szegmens elejétől a distalis szegmens elejéig hosszú 60% stenosis húzódik. A második diagonális ágon 60% stenosis van.

CX: proximalisan 60% stenosis van, a CX további szakaszai enyhén meszesek. Om ágak kissé gracilisek..

m. LAD+ p.CX 1-1 DES impantatio.

Diagnózisok: Hypertonia, koszorúérbe beépitett implantátum. Iszb.

Gyógyszerei: Coverex As komb és a Tenaxum marad.

Therápiáját kiegészítjük

Zyllt 75mg

reggel:1

Asa 100mg délben 1

Bisoprolol 2.5mg reggel 1

Rosuvastatin 40mg este 1 .. kontroll fel év múlva...

Mennyire volt nagy a probléma és hol ??? Azóta 2 hét eltelt és anyum jól érzi magát! Mi okozhatta a szűkületet? Nem cukros és nem elhízott . Vérnyomása is jó gyógyszeresen

okt. 5. 16:30
 3/8 A kérdező kommentje:
És valami EF a műtét előtt 57% volt neki az mi?
okt. 5. 16:31
 4/8 anonim ***** válasza:
Az édesanyád koszorúerein (a szívet ellátó fő artériákon) találtak több, mérsékelt fokú szűkületet (stenosist). A LAD (bal elülső leszálló artéria) és a CX (körbefutó artéria) szakaszain 60%-os szűkületek voltak, amelyek már indokolták a stent beültetését (DES, vagyis gyógyszerrel bevont stent). Ezek a szűkületek a szív vérellátását rontják, ami terheléskor mellkasi fájdalmat és nehézlégzést okozhat, ahogy azt ő is tapasztalta. A beavatkozás során helyreállították az érintett erek vérellátását, ami segíthet a tünetek megszűnésében.A szűkület kialakulását nagy valószínűséggel az érelmeszesedés (atherosclerosis) okozta, ami a koszorúerek falának zsíros lerakódásokkal való beszűkülését jelenti. Bár édesanyád nem elhízott és nem cukorbeteg, vannak olyan tényezők, amelyek hajlamosíthatnak erre, például a magas koleszterinszint (Chol: 6.2 mmol/L), a trigliceridek szintje (TG: 3.3 mmol/L), illetve a 4 éve fennálló magas vérnyomás (hypertonia). Ezek mind hozzájárulhatnak az erek meszesedéséhez és szűkületéhez.Az, hogy édesanyád jól érzi magát a beavatkozás után, jó jel. A beültetett stentek helyreállítják a véráramlást, és a gyógyszeres kezelés is segít megelőzni a további szűkületek kialakulását. A Zyllt (klopidogrel) és az ASA (aszpirin) vérhígítóként hatnak, hogy megelőzzék a vérrögök kialakulását a stentekben, míg a Bisoprolol a szív terhelését csökkenti, és a Rosuvastatin a koleszterinszintet szabályozza, ami segíthet az érelmeszesedés lassításában.Fontos a rendszeres kontroll és a gyógyszerek pontos szedése, hogy a további problémákat elkerüljétek.
okt. 7. 13:27
 5/8 anonim ***** válasza:
Az EF, vagyis ejekciós frakció, a szív teljesítményét mutatja meg. Ez az a százalékos érték, ami azt jelzi, hogy a szív bal kamrája egy összehúzódás alkalmával mennyi vért pumpál ki a benne lévő vér mennyiségéből. Egy normál EF-érték általában 55-70% között van, tehát a 57% normálisnak tekinthető.
okt. 7. 13:29
 6/8 A kérdező kommentje:
Kedves 4# 5# köszönöm szépen!! Hálás vagyok a válaszokért!!
okt. 7. 14:40
 7/8 A kérdező kommentje:
Én 24 éves vagyok.. 177cm és 79kg.. nekem gyermekkorom óta magas a vérnyomásom gyógyszeresen kezelt Covercard és Bisoprollal. Nekem a szív uh alapján 42% az EF. Nem tudom mi az Oka , de anterior falmozgászavarom van, a bal kamra területén! Remélem hogy nem koszorúér szűkület okozza... Ilyen fiatal korban szerintem kizárt a koronária szűkület.
okt. 7. 14:42
 8/8 A kérdező kommentje:
De ha a bal kamrai fal mozgása a rossz akkor szerintem valószínűleg a LAD koronária érrel lehet gond . Vagy a CX-szel
okt. 7. 14:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!