Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Hogy lehet végleg letenni az...

Hogy lehet végleg letenni az alkoholt?

Figyelt kérdés
38 éves vagyok, de már zavar a dolog, mert gányul nézek ki tőle, nem azt a fiatalos arcot látom már, mint 2 éve, aki simán letagadhatott 5-6 évet, most már bőven 40+ nak nézek ki (mindenki mondja), ami kicsit zavar. De ami még sokkal inkább aggaszt, hogy irritábilis bélszindrómám és refluxom is lett tőle. Szóval kb 2 éve megy a dolog, azelőtti 1 évben csak néha 1-1 üveg bor és pezsgő volt a dolog, de úgy két éve folyamatosan minden hétvégén péntek és szombat este megiszok 3-3 deci (mindig 7 deciset veszek, sosem többet, de az a hét decis a gyakorlatban ahogy lemértem inkább 6.5) töményet, hol egy Vodka finlandiát, jack danielst, hol egy 42 vagy 52 fokos tatra teát. mellé mindkét nap 2-2 fél literes borsodi sört. Hétköznap soha sem iszok szombat éjféltől péntek este 7 ig, de utána bepótolom az egészet egyszerre. Nem is kívánom hétköznap, nem is sóvárgok érte, olyankor szerdára úgy az arcom is kicsit kisimultabb, aztán jön a péntek és bekattanok és már nyúlok is a heti adagomért. Másnap meg olyan vagyok, mint akit szétvertek, nyúzott arc, bamba tekintet, 11 ig fel sem bírok kelni. Mérnök vagyok, nagyon stresszes a munkám és mivel 4 éve nincs senkim, meg ki sem mozdulok, a lakáshitelemet próbálom rövisebb idő alatt törleszteni, mint 10 év (ha veszek 4 finlandiát, akkor az 20 ezer ft, de sörrel együtt is 25 ezer, közben meg ha elmennék ide-oda kirándulni autóval, akkor sokkal többet fizetnék), így egy idő után, amikor semmi szórakozása sem marad az embernek, mert se barát, se baratnő, akkor sokszor marad az alkohol. Ha nem is lettem tőle alkoholista, mert tudok mértéket tartani, de nagyivó vált belőlem ezeken a hétvégéken. És ugye amikor már eljutsz erre a szintre, amikor már 3-3 deci töménytől plusz 2-2 sörtől nem is rúgsz be, mint 2 éve, hanem csak egy pici tompulást érzel csak, mint én már fél éve, akkor adná a dolog, hogy na emeljük az adagot, de sosem teszem meg, mert nem hagyom, hogy legyőzzön a dolog és rendes alkoholista legyek. Legjobb lenne végleg letenni, vagy csak kéthetente, vagy csak havonta inni egy hétvégét, de mindig ha jön a péntek este, már nagyon kívánom a dolgot. Múltkor láttam Radics Petit, amikor a háború szóra ivott és 39 felest húzott le egy este alatt és még nem ájult be, nem dobta ki a taccsot, na akkor mondtam, hogy ezt a szintet remélem sosem érem el, mert én csak 6-6 felest iszok meg a két nap alatt. Ami a dolgot rontja, hogy Miskolcon vettem lakást, azt fizetem, de onnan 75 km-re lakom anyámmal (azért vettem a lakást, hogy ha ott találok munkát, akkor elköltözök, csak lusta vagyok, megszoktam a kényelmet itthon, hogy csak mosnom kell, takarítani, meg a kinti fűnyírás, favagás, anyám meg főz, a ház meg 3 szobás, kényelmesen elférünk), ami egy kis település, semmi szórakozási lehetőség, de mivel a munkám még ideköt, és csak havonta egyszer megyek fel a városba a lakásomhoz, így marad az unalmas 1500 fős település, ahol még egy nyomorék konditerem sincs, semmi.
aug. 5. 00:20
 1/6 anonim ***** válasza:
0%
Az alkohol teljes letevéséhez próbálj meg fokozatosan csökkenteni az adagot, és helyettesíteni az alkoholt egészséges szokásokkal, például sporttal vagy új hobbikkal. Ha a vágy továbbra is fennáll, érdemes lehet gyógyszeres támogatást kérni, mint például diszulfiram, ami segíthet csökkenteni az alkoholfogyasztási vágyat.
aug. 5. 00:25
 2/6 anonim ***** válasza:
Sajnálom kérdező, hogy ilyen probléma ütköztél. Egyébként tisztában vagyok én is vele, meg tudom, hogy ez nem megoldás, de megértelek. Amúgy nagyon értelmesnek tűnsz az írásod és a felismerésed alapján. Kívánom, hogy találj olyan dolgot hétvégére, ami ezt a mennyiségű alkoholt, első körben tudja csökkenteni, utána szépen megszüntetni havi ivásra.
aug. 5. 10:30
 3/6 Phoney ***** válasza:

Az "aztán jön a péntek és bekattanok" az a része a pszichés függőségnek, ami közvetlenül kb. leküzdhetetlen. Itt leginkább csak azt tudod eldönteni, hogy ezentúl akarsz inni vagy nem akarsz inni, semmi egyebet. Ha azon vagy, hogy "ritkábban", vagy majd ha "jobban lettél", akkor minden pénteken addig fog kattogni a kis agyad, amíg "rá nem jössz", hogy márpedig igenis ma kéne inni, és gondolom nem kell mondanopm, hogy ha rádjött a hoppáré, akkor ott az akaraterő nem játszik többé. És hiába sikerülne 1-2 hétvégét valahogy megúszni, a sikeren felbuzdulva még jobban innál utána.

Ha legalább eshetőségként elfogadtad, hogy innentől soha többé nem ihatsz, tehát sikerül tabuként nézni az ivásra, és azon jár az eszed, hogy hogyan töltöd majd a következő (meg az összes további) hétvégét józanon, akkor növekszik az esélyed, hogy ne "kattanj be", amikor eljön az ideje, és esetleg még arra is rákényszerít, hogy munkát találj a városban. (Mert csodákra képes ám, ha valamit nagyon akarsz, ez esetben pl. mert rohadtul unatkozol a faluban, hiába kényelmes.)

De ha úgy állsz hozzá a józansághoz, hogy csak ki kell bírni, amíg nem ihatsz időnként megint, akkor a "megint" akkor jön el, amikor ő akar, véletlenül éppen a következő pénteken.

A diszulfurám amúgy nagyon jó, ha hajlandó vagy beszedni, arra egyszerűen nem tudsz piálni, seperc alatt rosszul leszel egy pohártól is.

aug. 5. 15:37
 4/6 A kérdező kommentje:
Utolsó: ennek utánanézek, hogyan hat az a gyógyszer. Lehet, hogy érdekelne.
aug. 5. 16:33
 5/6 Phoney ***** válasza:

A diszulfirám úgy hat, hogy önmagában nem csinál semmit (bár mellékhatások itt is lehetnek), viszont gátolja az acetaldehid lebomlását. Ezért amikor megiszol valamit, és az alkohol első körben találkozik a májaddal, és egy részét rögtön lebontja acetaldehiddé, akkor azt már viszont sokkal lassabban bontja, hamar felugrik a szintje, és hirtelen baromi "másnapos" leszel. Ez persze akár életveszélyes is lehet, de inkább csak akkor, ha hirtelen sok italt húzol le, mielőtt még bomlani és hatni kezdene.

[link]

aug. 5. 17:22
 6/6 A kérdező kommentje:
köszi. Igyekszem nem eljutni olyan fázisba, hog gyógyszert kelljen szedni.
aug. 5. 21:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!